Laguna - Bukmarker - Čitajte pisca kao knjigu: Tom Henks - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Čitajte pisca kao knjigu: Tom Henks

Tom Henks, glumac, producent, reditelj i autor zbirke priče „Netipičan tip“, ne voli da čita romane o ubistvima i zaverama.



Koje knjige su na vašem noćnom stočiću trenutno?

„Plavi Mars“ i „Zeleni Mars“, Kima Stenlija Robinsona; „April 1865“, Džeja Vinika, i knjiga Džejmsa Boldvina „Notes of a Native Son.“

Koja je poslednja izuzetna knjiga koju ste pročitali?

Sapijens“ Juvala Noe Hararija. Momak je povezao mnogo tačaka u tom delu. Mislio sam da će knjiga biti naporna za čitanje, da će svaka stranica biti mučenje za moj mozak. Spremio sam i olovku da obeležim delove knjige da bih im se kasnije vratio kako bih mogao bolje da ih shvatim. Umesto toga, proleteo sam kroz knjigu kao da je u pitanju „Trn u grudima“. Da li to znači da sam postao pametniji?

Šta utiče na vaše odluke prilikom izbora knjiga koje biste čitali? Preporuke, prikazi? Imate li u Holivudu prijatelje koji vole da čitaju s kojima razmenjujete preporuke?

Bitna mi je samo tema. Šta znam o određenoj temi, koliko malo znam i postoji li još nešto što mogu da naučim. To i pojedini autori koji me nikada nisu razočarali: Sara Vovel, Ada Kahun, Bil Brajson, Dejv Egers. Sjajni Dejdvid MekKaul.

Gomilam knjige, tri stuba sa po šest ili osam knjiga istovremeno, i samo smanjujem tu gomilu. Kada mi neko kaže da su konačno pročitali knjigu s kojom su se mnogo mučili, a nisu uspeli da shvate, ja se dohvatim tog naslova, čisto izazova radi. Tako sam izabrao da čitam „Mobi Dika“, knjigu za koju se svi pretvaraju da su je pročitali...

Koja je najinteresantnija stvar koju ste naučili iz knjiga nedavno?

Iz Hararijevog „Sapijensa“, sažeta verzija budističke izreke: „Osoba koja ne žudi ni za čim, ne može patiti“. Taj momenat u knjizi me je malo iznenadio, budući da knjiga nigde ne akcentuje postojanje boga, niti komentariše ravnodušnost univerzuma, ili našu potrebu da budemo sastavni deo čovečanstva; ispostavlja se da je za sreću dovoljno znati samo da „ako nešto ne kupiš, nikada ti neće trebati.“ Buda je bio prava mudrica.

Kog fikcionalnog lika biste izabrali da glumite na pozornici ili ekranu? I koju stvarnu ličnost, ali pod uslovom da ste za nju saznali iz neke knjige?

Još sam dovoljno mlad da bih mogao da glumim Rina Rida, pevača, Amerikanca, koji je početkom šezdesetih bio velika zvezda, ali samo u komunističkim zemljama. Bio je najpoznatiji u Sovjetskom savezu i Istočnoj Nemačkoj, i prilično poznat širom komunističkog sveta. Bio je i glumac, snimao je filmove, i mnogi su ga voleli, ali mnogi su ga i odbacivali, bio je hirovit i dobro je izgledao; kretao se u najvišim krugovima tadašnjeg crvenog dela sveta. Život koji je vodio, i sva pažnja koju je dobijao, izazvala je neizbežnu tragediju osamdesetih. Međutim, prijatelji koji su ga voleli, voleli su ga bez predrasuda.

Od fikcionalnih likova, voleo bih da se oprobam u ulozi junaka Džejmsa Elroja, da budem Lojd Hopkins – policajac koji je bio toliki genije da je mogao da se bavi samo policijskim poslom. Toliko je pametan i sposoban, da ga je L.A.P.D. puštala da sam rešava slučajeve. Briljantna kreacija iz pera jednog od najboljih autora.

Već ste glumili u adaptacijama mnogih romana. Koji izvorni materijal vam je omiljen?

„Zelena milja“ je bila savršena adaptacija Kingovog romana. Savršeno se uklopio u scenario. „Forest Gamp“ je bila rizičina interpretacija knjige Vinstona Gruma. A adaptacija „Atlasa oblaka“ za mene je dostigla neslućeni uspeh – film se mnogo razlikuje u formi i funkciji od Mičelove knjige, ali ipak je precizan u svim detaljima.

Koji ste klasičan roman nedavno pročitali po prvi put?

2011. godine sam uspeo da izguram „Zovite me Išmail,“ sve do „Beše to ’Rejčel’ koja je, krstareći u potrazi za svojom izgubljenom decom našla samo jedno neznano siroče.“

Koje romanopisce najviše volite da čitate?

Alana Fursta, Filipa Kera, Ejmoura Toulsa, Džona Skalzija.

Šta tražite u romanu?

Autentičnost. Želim da vidim da je svet predstavljen tačno, i da su svi istorijski detalji podrobno ispitani.

Upravo ste napisali svoju prvu kolekciju kratkih priča. Kom piscu kratke proze se najviše divite? Šta čini dobru kratku priču?

Volim Čiverove priče, Vonegatove, Selindžerove (pogotovo one koje sam morao da potražim na internetu, iz vremena pre nego što je postao „onaj“ Selindžer). Kratke priče koje je Bukovski pisao su poeme u prozi, a ja sam ih čitao kao vinjete života koji je sam po sebi bio skup kratkih priča.

Koja je najbolja stvar koju ste ikada pročitali o pisaćoj mašini?

Ne mogu reći da sam ikada pročitao nešto o pisaćim mašinama, ali sam video jednu koja me je naterala da obratim pažnju. Rej Miland je šetao duž Treće avenije, noseći svoju pisaću mašinu u potrazi za zalagaonicom u kojoj bi mogao da je utopi da bi kupio alkohol. Vrednovao je svoju pisaću mašinu onoliko koliko mu je alkoholizam nalagao, a bio je pisac! Bio je spreman da proda najbitniju alatku svog zanata, kao kada bi samuraj trampio svoju katanu za jeftino sečivo i krčag sakea. Ubijao je sopstvenu kreativnu karijeru. Kao pisac, imao je samo svoj um i pisaću mašinu koja je imala cenu, ali je bila beznačajna bez njegovog uma. Izgubio je dušu, i pisaća mašina mu je bila beskorisna – a bila je prelepa!

Koja knjiga vas je nasmejala u poslednje vreme?

„Wedding toasts I’ll never give“, Ade Kalhun. Čak sam obeležavao delove koji su me najviše zasmejali.

Knjiga koja vas je rasplakala?

„Hue 1968“ Marka Bodena. Bože dragi, kakav je užas i traćenje života bio Vijetnamski rat. Poznajem neke ljude koji su bili tamo...

Knjiga koja vas je razbesnela?

„The fire next time“ Džejmsa Boldvina. Izgleda da se ništa nije promenilo. Piše priču o poseti Njujroškoj javnoj biblioteci na Petoj aveniji kada je imao deset godina. Policajac – najautoritativnija figura za jednog desetogodišnjaka – mu dovikuje dok je prelazio ulicu: „Zašto vi ljudi ne ostanete u Harlemu, gde vam je i mesto?“

Koje žanrove izbegavate?

Romane o teorijama zavere.

Šta više volite da čitate? Elektronska ili papirna izdanja knjiga? Jednu po jednu knjigu redom, ili nekoliko istovremeno? Jutro ili veče?

Papirna. Jednu po jednu. Bilo kada u toku dana.

Koja knjiga sa vaše police najviše iznenađuje vaše goste?

Mive Binči! Volim njene priče još od „Light a Penny Candle.“

Moramo da pitamo: koja je najzanimljivija stvar o svetu izdavaštva koju ste naučili radeći na filmu „Stigla vam je pošta“?

Da prodaja kafe u knjižarama navlači kupce na legalni stimulans.

Kakav ste čitalac bili kao dete? Koji dečji pisci, i koja knjiga vam je ostala u pamćenju?

Nisam puno čitao do početka srednje škole kada sam pročitao „Airport“ i „Wheels“ i „Hotel“ Artura Hejlija.

Organizujete književnu večeru. Koja tri autora, živa ili mrtva, biste pozvali?

Dejvida MekKaula, Noru Efron i Bila Brajsona.

Razočaravajuće, precenjeno, loše: za koju knjigu ste mislili da će vam se dopasti, a nije? Sećate li se poslednje knjige od koje ste odustali?

Upravo sam prestao da čitam knjigu o Svetskom sajmu u Bufalu i Rejnbou sitiju. Knjiga nije imala dovoljno detalja po meni.

Kome biste dali da napiše vašu biografiju?

Nikome. To je moja intelektualna svojina.

Šta planirate da čitate sledeće?

Hararijev „Homo deus“.

Zbirku priča Toma Henksa „Netipičan tip“ možete kupiti do 27. aprila sa dodatnih 10% popusta, koji se može kombinovati sa količinskim ili članskim popustom, samo na sajtu www.laguna.rs.
 
Ostale intervjue iz serije Čitajte pisca kao knjigu možete pronaći na ovim linkovima:

Lajla Lalami
Džejn Grin
Harlan Koben
Amos Oz
Ema Donahju
Filipa Gregori
Haled Hoseini
Margaret Atvud
Li Čajld
Džejms Paterson
Ju Nesbe
Teri Pračet
 
Izvor: nytimes.com
Prevod: Aleksandar Mandić
Foto: Austin Hargrave © 2013 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.