Laguna - Bukmarker - Četiri sestre: Neispričana priča o tragičnoj sudbini sestara Romanov - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Četiri sestre: Neispričana priča o tragičnoj sudbini sestara Romanov

Helen Rapaport, nagrađivana istoričarka, u ovom članku piše o svojoj knjizi „Sestre Romanove“, u kojoj se bavila životima četiri ćerke porodice Romanov. Njih su, zajedno sa roditeljima i bratom, boljševici pogubili tokom Ruske revolucije koja je trajala od 1917. do 1918. godine.

Poslednja ruska carska porodica – car Nikolaj, njegova žena Aleksandra i njihovo petoro dece Olga, Tatjana, Marija, Anastasija i Aleksej – brutalno je ubijena 17. jula 1918. godine u Jekaterinburgu u zapadnom Sibiru. Ovaj događaj je u istoriji ostao zapamćen kao jedan od nabrutalnijih činova koji je donela Ruska revolucija, čin koji je pokrenuo razdoblje nemira, terora i ubistava dok je Rusija polako tonula u mučan građanski rat između nove boljševičke i dotadašnje privremene vlade.

U godinama koje su usledile, mnogo toga je na Zapadu napisano o tragičnoj sudbini ove porodice, ali se većina objavljenih radova o porodici Romanov do sada fokusirala na nedostatke njenih vladara Nikolaja i Aleksandre, njihovu ljubavnu priču i zastrašujuću smrt i gubitak carske krune koji je velikim delom bio njihova krivica. Pored njih, interesovanje je uglavnom bilo usmereno na njihovog jedinog sina i naslednika Alekseja, dečaka koga su žarko želeli, a čiji je život bio razoren usled posledica hemofilije koju je nasledio od svoje majke Aleksandre.

Usled svih tragičnih događaja koji se vezuju za porodicu Romanov, često su četiri ljupke i posvećene sestre, koje su takođe bile deo ove nesreće, bile zanemarivane. Međutim, u stvari su one bile oslonac svojoj često bolesnoj majci i nemoćnom bratu, a njihova podrška i odanost svom ocu caru nikada se nisu dovodile u pitanje. Nema sumnje da su obožavale svog oca i da je on njih voleo. No, četiri sestre su i međusobno bile veoma prisne, a takve su bile i u odnosima sa bliskim prijateljima i dvorskom svitom koja im je bila dodeljena. Konačno, njihova priča je priča o tihoj i svesrdnoj posvećenosti o kojoj se nije mnogo znalo, a koja je često bila prenebregnuta.

Predugo je istorija Olgi, Tatjani, Mariji i Anastasiji dodeljivala podređene uloge – one su predstavljale pozadinu porodice Romanov, čiji su glavni junaci bili njihovi roditelji i brat, a posmatrane su kao lepe devojke, koje nisu imale veze sa kontroverzama svoje porodice. Knjiga „Sestre Romanove“ je pokušaj da se promeni percepcija javnosti o ove četiri devojke, koje su do sada uvek bile predstavljene kao dosadne i osobe bez karaktera i čiji su životi bili u potpunosti nezanimljivi.

Proučavajući priče o četiri sestre u svetlu privatnog, porodičnog života porodice Romanov, možemo pronaći širok spektar informacija koje fasciniraju i koje će nam otkriti četiri sasvim različite ličnosti carevih ćerki – njihova nadanja, snove, težnje, a da ne pominjemo i njihova razočaranja na ljubavnom planu – što zauzvrat osvetljava dinamiku neispričanog dela života ove porodice.

U julu 2018. godine navršilo se sto godina od ubistva sestara Romanov. Ruska pravoslavna crkva kanonizovala ih je zajedno sa njihovom porodicom 1981. godine, a deset godina nakon pada komunizma su se sve češće pojavljivale na ikonama u crkvama širom Rusije.

Ove četiri prelepe mlade devojke obučene u svoje čipkaste haljine i sa diskretnim šeširima odavno su ovekovečene na hiljadama fotografija porodice Romanov koje se se čuvaju u albumima u Državnom arhivu. Međutim, oba načina na koje se one predstavljene jesu idealizovana verzija ovih devojaka. Suština je da su one bile veoma prizemne i dopadljive, izgrađene ličnosti. Knjiga „Sestre Romanove“ jeste pokušaj da se otkrije neulepšana verzija njihove priče, koja pri tom teži tome da im se vrati centralna uloga koju su imale u poslednjoj ruskoj carskoj porodici.

Autor: Helen Rapaport
Izvor: history.co.uk
Prevod: Nataša Đuričić Marković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
branko ćopić o svom detinjstvu i stvaralaštvu video  laguna knjige Branko Ćopić o svom detinjstvu i stvaralaštvu [video]
29.03.2024.
Povodom četiri decenije od smrti velikog književnika Branka Ćopića, obeleženu 26. marta, prenosimo vam prvu emisiju iz serije Kad sam bio mali koja je premijerno emitovana 16. oktobra 1965. godine na ...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
knjiga kao plod duboke potrebe predstavljen roman vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Knjiga kao plod duboke potrebe – predstavljen roman „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
29.03.2024.
Roman prvenac teologa Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“ predstavljen je 28. marta publici u knjižari Delfi SKC. O delu koje govori o čoveku, njegovom smislu, instituciji i apsurdu koji ih povezuje, ali...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.