Laguna - Bukmarker - „Cena radosti“ Stivena Eriksona redefiniše temu prvog kontakta - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Cena radosti“ Stivena Eriksona redefiniše temu prvog kontakta

Od autora serijala Pripovest iz Malaške knjige palih, Stivena Eriksona, stiže nam „Cena radosti: Nožem u srce“, prvi roman kojim proslavljeni pisac epske fantastike čini, za mnoge, iznenađujući iskorak u žanrovske okvire naučne fantastike.

Kroz temu prvog kontakta, autor sprovodi analizu aktuelnih društvenih problema i postavlja neka od suštinskih pitanja u vezi sa zabrinjavajućom budućnošću ljudske vrste i potencijalnim pretnjama od samouništenja (ratovima, ekološkim katastrofama, iscrpljenjem resursa, itd), ujedno istražujući kako bi svet mogao da izgleda kada bi čovečanstvo bilo kadro da odbaci okove nejednakosti i eksploatacije.

Radnja romana „Cena radosti“ prati dolazak miroljubivih vanzemaljaca, pred kojima je zadatak da sačuvaju ekosistem Zemlje. Ljudi su prepoznati kao glavni uzročnik problema, a da bi došljaci iz svemira ispunili svoj cilj, iskorenjuju svaku vrstu nasilja i pružaju hranu i utočište svim stanovnicima planete. Ratovi prestaju, vojno-industrijski kompleks postaje izlišan. Droge, alkohol i cigarete gube efekat. Lokalne ekonomije propadaju. Omogućeno je slobodno kretanje i državne granice gube smisao.

Pisac nam omogućava da razvoj događaja pratimo iz ugla predsednika i premijera različitih država, medijskih mogula, trgovaca oružjem i drugih predstavnika ovdašnje civilizacije i saznamo kako se snalaze u novonastaloj situaciji.

U trenutku kada uvede čitaoca iza kulisa moći i otkrije mu kako se političari i medijski magnati nose sa promenama u načinu upravljanja svetskom populacijom i ekonomijom, piscu se pruža prilika da sprovede ozbiljnu analizu aktuelnih društvenih problema, iznese kritiku i ponudi moguće rešenje – nešto što je svojstveno žanru naučne fantastike.

Erikson u svom delu, piscima naučne fantastike odaje poseban tretman pa i ulogu spasioca. Pored izmišljenih likova, kakvi su spisateljica naučne fantastike Samanta Ogast – koju vanzemaljci otimaju i stavljaju u službu svog glasnogovornika – te pisca Ronalda Karpentera, u knjizi se pojavljuje i stvarni pisac naučne fantastike, Kanađanin Robert Dž. Sojer.

Pored kritike, koja „Cenu radosti“ svrstava u red najkvalitetnijih SF ostvarenja na temu prvog kontakta objavljenih tokom poslednje decenije, ni sam Sojer ne krije svoje oduševljenje Eriksonovim romanom istakavši da se radi o remek-delu „originalnom ostvarenju, briljantno zamišljenom i besprekorno izvedenom, sa fascinantnom centralnom idejom o suzbijanju ljudskog nasilja“.

Prevod romana je uradio Goran Skrobonja, a knjigu je, kao i sva dosadašnja Eriksonova dela, objavila Laguna.

Stiven Erikson (1959) je, osim studija arheologije i antropologije, završio i kurs kreativnog pisanja u Književnoj radionici Ajove. Serijal Pripovest iz Malaške knjige Palih proslavio ga je u celom svetu i osigurao mu mesto među najznačajnijim autorima žanra epske fantastike. Njegova dela istovremeno se čitaju kao angažovana kritika savremenog društva i ljudske civilizacije, kao veličanstveni ep, ali i kao vrtoglava pustolovina. Živi u Kanadi.

Izvor: art-anima.com


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
megi o farel maštovito oživljavanje istorije laguna knjige Megi O’Farel: Maštovito oživljavanje istorije
15.07.2024.
Autorka bestselera i dobitnica brojnih prestižnih književnih priznanja Megi O’Farel govori nam o inspiraciji za svoj roman „Portret jednog braka“, istraživanju istorijskih izvora, pisanju o stvarnim l...
više
ivan tokin moja duša je od limuna laguna knjige Ivan Tokin: Moja duša je od limuna
15.07.2024.
Pisac Ivan Tokin objavio je reizdanje bestselera „Najnormalniji čovek na svetu“, zbog čega ga u prethodnim nedeljama „cimaju“ za intervju. Stefan Tošović je s Tokinom „trošio“ jedan lagani razgov...
više
o zbirci ukrštene reči stihovanje usamljenog hodača laguna knjige O zbirci „Ukrštene reči”: Stihovanje usamljenog hodača
15.07.2024.
Rokenrol pesnici: zanimljiva i, nažalost, nekako još neodređena, nerado priznata kategorija. Šta ih čini, po čemu ih prepoznajemo? Da li njihovi stihovi odvojeni od muzike deluju osakaćeno, bez snage ...
više
prikaz knjige persijanci prva supersila drevnoga sveta laguna knjige Prikaz knjige „Persijanci“: Prva supersila drevnoga sveta
15.07.2024.
Ako ste pratili trenutno aktuelnu Netfliksovu doku-seriju „Aleksandar Veliki: Rađanje boga“, verovatno ste kao jednog od stručnih naratora zapazili izvrsnog velškog profesora Lojda Levelina-Džounsa ka...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.