Laguna - Bukmarker - Budite „Vitki bez sporta“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Budite „Vitki bez sporta“

Vitki bez sporta? Zvuči nemoguće! Ako je verovati knjizi istog naslova, novi režim ishrane pomoći će vam da bez preteranog zamaranja dođete do idealne figure i budete zdravi na duge staze.

Kako funkcioniše nova dijeta

Katarina Bahman, autorka knjige čiji je pun naslov „Vitki bez sporta. Iz tropskih predela za vas: vodič za postizanje turbometabolizma“, tvrdi da je zahvaljujući posebnom programu ishrane izgubila čak četiri kilograma za samo nedelju dana. Prema njenim rečima, proces počinje sedmodnevnim periodom „detoksikacije“ organizma, koji jetri omogućava da normalno profunkcioniše. Kada se on završi, naše telo je ponovo u stanju da ispravno obavlja metaboličke procese. Zarad trajnog efekta, preporučljivo je da se posle 16h popodne ugljeni hidrati (hleb, krompir, testenine) ne unose u organizam. Osim toga, iz ishrane se u večernjim satima isključuje i sirovo povrće. Važna napomena: Tokom dijete je neophodno unositi što veću količinu vode.

Sedmodnevni plan detoksikacije

Prvi dan dijete rezervisan je isključivo za voće. Možete ga unositi u neograničenim količinama. Tokom letnjih meseci naročito su popularni ananas, jagode, borovnice i lubenice. Banane bi trebalo izbegavati.

Drugog dana jede se isključivo povrće. Nije bitno da li će biti sirovo ili termički obrađeno – dopustite mašti da raširi krila. Kada je reč o trajanju, najizdržljivije namirnice su krompir i batat. Tikvice, patlidžan i papriku na letnjim temperaturama možete jednostavno grilovati sa malo ulja, soli i bibera. Obavezno izbegavajte masne sosove i prelive za salatu!

Treći dan predstavlja kombinaciju prethodna dva. To znači da možete jesti i voće i povrće, pri čemu se treba kloniti krompira i banana.

Četvrtog dana na red konačno dolaze banane. Možete ih pojesti i do osam. U slučaju da niste ljubitelj ovog voća, zamenite ga avokadom (ne više od četiri). Kako biste razbili jednoličnost, poslužite se čorbom od povrća.

Petog dana u jelovnik se vraća meso (ili tofu). Preporučuje se piletina ili govedina sa koje je otklonjna masnoća. Tome možete priključiti i šest svežih paradajza.

Šestog dana možete kombinovati meso i povrće – i to koliko vam duša ište.

Sedmog dana, na samom kraju nedelje detoksikacije, poslužite se braon pirinčem i povrćem. Uz njih je dozvoljeno piti domaće voćne sokove.

Program rehabilitacije metabolizma Katarine Bahman predstavlja brz i efikasan način da za kratko vreme izgubite nekoliko kilograma. Prvi dani, tokom kojih se uzimaju isključivo voće i povrće, predstavljaju ozbiljnu promenu za organizam i zahtevaju veliku disciplinu. Kilogrami se brzo gube zato što se unosi malo kalorija i izbacuje velika količina vode. Osim toga, iz ishrane su potpuno uklonjene hranljive materije poput masti. Čak i ako jedete zdrave namrnice kao što je voće, ne zaboratite da se u njemu nalaze velike količine fruktoze (voćnog šećera). Ona može ozbiljno ugroziti zubnu gleđ i dovesti do erozije zuba. Dugoročno gledano, dijeta je zdrava jer se posle 16h telo više ne opterećuje sirovim povrćem i ugljenim hidratima i stoga ne mora da troši mnogo energije na varenje. Nivo šećera u krvi zbog toga više nije nepotrebno povišen i telo se lakše opušta. Sve ovo deluje primamljivo, ali prema našem mišljenju, najbolje rešenje za dug i zdrav život su raznovrsna i izbalansirana ishrana, redovna fizička aktivnost i unošenje dovoljnih količina tečnosti.

Autor: Antonija Can
Izvor: elle.de
Prevod: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.