Laguna - Bukmarker - „Brodolom civilizacija“, Amin Maluf - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Brodolom civilizacija“, Amin Maluf

Akademik i francusko-libanski pisac Amin Maluf objavljuje „Brodolom civilizacija“, veoma ličan esej u kojem ponekad igra ulogu angažovanog posmatrača, ponekad istoričara. Prateći sopstvenu istoriju, od Kaira do Pariza, preko Bejruta, Teherana ili Sajgona, analizira tragičnu krizu kroz koju prolaze naše civilizacije.

Ovo delo, mračno koliko i ispunjeno nadom, odbijanjem fatalnog ishoda koji ne umemo izbeći, iznedrila je autorova velika zabrinutost. Najpre zbog brodoloma njegove civilizacije, koju on voli da zove Levant. Zatim zbog evropskog sna, koji je video pre četrdeset godina u Francuskoj i koji je smatrao projektom koji najviše obećava. I najzad, gledajući ka Sjedinjenim Američkim Državama, gde smo svedoci nesputane surovosti, akademik vidi, više nego igde drugde, ćorsokak.

Međutim, nije autorov cilj da oslika pesimistični portret današnjeg sveta i njegovih civilizacija. On smatra da se ovi predvidivi brodolomi mogu izbeći. Zato nas poziva da shvatimo zašto smo ovde dospeli, posmatrajući šta se dogodilo i šta se moglo izbeći u svim krajevima Levanta i na Zapadu.

Tačnije, knjiga upire prstom u činjenicu da zajednice nisu uspele da se stave iznad sopstvenih interesa, dakle interesa zajednice, nacionalnog interesa, temelja države i svega što omogućava izgradnju nacije. Takođe, naglašava današnji ogroman uticaj verske pripadnosti koja potkopava svaki pokušaj ravnoteže i harmonije. Radikalnog aktivizma se treba bojati upravo zato što je to brodolom civilizacije, u jednini, onoga što je civilizovano.

Autor ističe fine razlike i podseća da nije neizbežno da se društva uvek razvijaju u smeru radikalizacije i opskurantizma. Prema njegovim rečima, moramo zadržati nadu, tražiti rešenja i pomirenje. Za njegovu nadu postoji jednostavan razlog. Živimo u najinventivnijoj i najnaprednijoj epohi u istoriji, zahvaljujući naučnim i tehnološkim otkrićima i napretku u liberalizaciji umova imamo mogućnost da rešimo naše probleme. Zbog toga, dužnost je svakog da bude svestan i ostane hrabar.

Na kraju knjige autor odaje počast Džordžu Orvelu, kome se divi zbog njegove izvanredne lucidnosti. On je predvideo da će nas jednog dana svuda i stalno nadgledati. Danas se svaki naš pokret neprestano prati, ali uz naš pristanak. Naše privatne informacije nisu pokradene, mi ih dajemo. Prihvatamo jer živimo u svetu u kojem se osećamo ugroženo, i verovatno smo u pravu.
Poput autora „1984“, čini se da je Amin Maluf obdaren predznanjem koje njegove analize pretvara u predviđanja. Tako je video uspon „ubilačkih identiteta“ i „poremećenosti sveta“. Danas ga brine „brodolom civilizacija“, ali je uveren da je spas moguć. Ako se mentaliteti promene, uspećemo da preispitamo svet u skladu s novim pitanjima.

Vodič za upravljanje civilizacijama koje ne žele da tako brzo nestanu, „Brodolom civilizacija“ je poziv na mudro rukovanje onim što spada u domen identiteta. Neophodno je da stvorimo čvrste veze među ljudima da bismo razvili osećaj zajedničke pripadnosti jednoj naciji.

Amin Maluf voli da sanja o društvu u kojem svako, ma odakle dolazio, može da nesmetano živi bez diskriminacije, a da istovremeno svoje susede, ma koliko bili drugačiji, smatra svojim sunarodnicima. Da bi postigao ovaj ideal, autor nas poziva da sačuvamo sve naše posebnosti, ne dovodeći ih u ekstrem, podsećajući nas da je moguće biti građanin više mesta istovremeno.

Izvor: agendaculturel.com
Prevela: Maja Mihajlović


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.