Laguna - Bukmarker - Branislav Janković: Ovo je zemlja galame i vike - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Branislav Janković: Ovo je zemlja galame i vike

Da je srpska istorija večita inspiracija pisaca, dokaz je i najnoviji roman Branislava Jankovića  „Gvozdeni oblaci“ koji  se posle uspeha „Vetrova zla“ još jednom usuđuje, da  na sebi svojstven način, piše o našem mentalitetu, bez ulepšavanja i hvalisanja. Kroz ovu detektivsku priču, autor ne razotkriva samo zločince. Njegove knjige su, kako reče jedan književni kritičar „ogledalo pored kojeg stalno prolazimo, ali nas je strah da pogledamo u njega“.
 

Koliko je tačno da je istorija učiteljica života?
 
U našem slučaju nije tačno. Ili je ona loša učiteljica ili smo mi nikakvi đaci. Mi, jednostavno, ne želimo da naučimo. Zato smo se uvek vezivali za tirane i autokrate – da ne bismo morali mnogo da razmišljamo. Lakše je kada odgovornost prebacimo na drugog, pa ga obožavamo ili proklinjemo. Ništa se nije promenilo u poslednja dva veka, i narod i vlast su ostali isti. Mi, ili ginemo za vladara, ili ga ubijemo. Možda smo prerano proterali Turke.
 
Još sa prvim romanom „zapali“ ste za oko dežurnim čuvarima vrednosti. Ušli ste u borbu.
 
Opasnost od razbijanja tabua i dogmi je da u toj borbi ne stvorite nove okove i nazovete ih napretkom i slobodom, a da pritom ne vidite da ste postali isti kao oni protiv kojih ste se borili. Misija pisca je da upire prstom na sve ono loše. On ne daje predloge niti savete – to se uvek loše završavalo za pisca. Barjak nose neki drugi ljudi. Moji romani ne optužuju niti osuđuju, samo pokazuju mesto zločina. A tamo je baš gužva, i žrtava i zločinaca, i naših i njihovih, pa se izmešali i svi viču u glas. Ovo je zemlja galame i vike.
 
Ko je Jevrem Utvić, raspop i istražitelj?
 
Neko - ko se zbog ljubavi usprotivio i svojoj crkvi i svom vladaru. Neko - ko je prodao dušu da bi bio sam ženom koju voli. Sveštenik - koji postaje istražitelj i ubica i koji zbog svoje zabranjene veze sa Savkom Obrenović mora da beži iz Srbije u još neoslobođene krajeve. Jevrem Utvić se nije libio da pokaže ljubav, a tako tragična ljubav kao što je njegova, oduvek je privlačila pažnju. Ova knjiga je jedno jako dugo i zanimljivo putovanje.

Vaš junak Jevrem Utvić, ovog puta se nalazi između mržnje jednog paše i jednog age.
 
Jevrem je svojevrsni hroničar Srbije u 19. veku, svedok političkih i društvenih kretanja i dešavanja. Sa jedne strane je želja za Evropom, a sa druge vezanost za Istok. Sve ono što nam se i sada dešava. Rešavajući ubistva u haremu Zekerija paše, jednom od zapovednika Niša, inače stvarnoj ličnosti, moj junak, isto kao u „Vetrovima zla“, mora da hoda po ivici pokušavajući da pomiri dve Srbije, što je najapsurdnije, oličene u jednom Tučinu i jednom janjičaru. „Gvozdeni oblaci“ je roman jakih strasti i antagonizama.
 
Žene u Vašim romanima imaju posebno mesto. Vaši romani su jako popularni među ženskom čitalačkom publikom.
 
Žene bi trebalo uvek da imaju posebno mesto u životu, ne samo u knjigama. Čitateljke vole moje junakinje, jer mogu da se nađu u njima. U njihovim ljubavima, radostima i gresima. Samo žene koje vole prave greške i kao Teodora, Savka, Senka, Bulut, usuđuju se da zbog ljubavi izađu iz okvira koje im nameće vreme, status, običaji. Moje junakinje pate. I ta patnja ih stavlja u istu ravan sa čitateljkama. Moje prave junakinje su moje čitateljke.
 
Usudili ste se da napišete roman u ženskom licu. „Peta žica“, knjiga o zločinu i pokajanju je pobrao mnogo dobrih kritika. Još jedan šamar konvencijama i tabuima?
 
Nije teško lupati šamare u licemernom društvu. Ali sve je više ljudi bez obraza, te vam ruka ostane u vazduhu. Moja junakinja nije žrtva, ona je zločinac, ali i pored toga ja je ne osuđujem. Šta više, pomogao sam joj da pobegne. Zašto? Pa, bože, jer je moja! A ja volim i svoje anđele i svoje đavole.

Izvor: Kurir
Autor: Nemanja Tonić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.