Laguna - Bukmarker - Bekstromova književna pozadina - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Bekstromova književna pozadina

Iako ispunjen crnim humorom, serijal o Bekstromu je veoma realističan i autentičan zahvaljujući Pešonovom iskustvu kao renomiranog kriminologa i psihološkog profajlera. Od 1991. godine, Pešon je na poziciji profesora u švedskom Državnom policijskom odboru, a radi i kao konsultant s obzirom na to da je jedan od najvećih stučnjaka za kriminal u zemlji.



Postoji nekoliko očiglednih razlika između Pešonovih romana i Bekstroma čiji je lik poslužio za uspešnu televizijsku seriju „Bekstrom“, i tim povodom vas podsećamo na ovu trilogiju čiji je poslednji deo upravo objavljen u izdanju Lagune.

Bekstromova književna pozadina:

„Linda“

Sredinom neobično toplog leta u Švedskoj, mlada žena je brutalno ubijena na policijskoj akademiji. Policijski inspektor Evret Bekstrom je nevoljno doveden iz Stokholma da vodi istragu.

Čovek velikog ega, tašt i sa mnogo predrasuda, Bekstrom je čovek koji nema osećaj za obaveze i odgovornost, smatra da da su svi sem njega imbecili i jedino je sposoban da pokaže malo nežnosti prema svojoj zlatnoj ribici i najbližoj boci alkohola. Ukoliko želi da reše slučaj, njegov namučeni tim mora da se napregne i prati nekoliko bledih tragova koji su im preostali nakon što je Bekstremova nepopustljivost dovela do slabljenja tragova.

Puna crnog humora, uzbudljivo privlačna i veoma realna, „Linda“ je knjiga koja čitaocu predstavlja novo remek-delo u vidu Evreta Bekstroma, čoveka, koga njegov autor opisuje kao „malog, debelog i primitivnog“.

„Ubiti zmaja“

U drugom delu Pešonove trilogije policjskog serijala u kom je Evret Bekstrom glavni lik, najodvratniji (ali i najsmešniji) lik ovog velikog pisca, konačno dobija svojih 15 minuta slave zahvaljujući originalnoj kombinaciji lenjosti, sreće i neverovatnog osećeja za vreme.
Naizgled obično ubistvo muči Bekstroma, koji se bori sa naređenjima svog doktora da vodi zdraviji život. Ispostavlja se da je njegova intuicija ispravna: njegov tim ima još jedno ubistvo koje je povezano sa onim prvim i izgleda da je u vezi sa pljačkom „Sekurikora“ koja je pošla po zlu, rezultirajući smrću dveju osoba. Zemlji je potreban heroj, a novoimenovanoj šefici policijske jedinice, Ani Holt, treba neko ko će ubiti zmaja umesto nje. Ko bi drugi da se postara o tome, nego Evret Bekstrom: samozadovoljan, razmetljiv, lišen svakog morala, obožavalac havajskih košulja, i dobro naoružan?
 
„Istinita priča o Pinokiovom nosu“

Da nije bilo poslednjeg ruskog cara Nikolaja II, Vinstona Čerčila i Vladimira Putina, detektiv Evert Bekstrom iz stokholmske policije nikada ne bi bio taj koji će krenuti u istragu – i postati jedan od osumnjičenih u njoj.

Ovo je priča o ishodu dela ove četvorice ljudi tokom vremenskog perioda od preko 100 godina. Četitri muškarca koja se nikada nisu srela, koji su živeli svoje živote u različitim svetovima, gde je najstariji od njih ubijen 40 godina pre nego što se najmlađi rodio. Naravno, jedina stvar za kojom detektiv žali jeste vreme koje mu je potrebno da procesuira papirologiju. Srećom, tokom godina, Bekstrom je stekao veliki broj sumnjivih poznanika. Njegove kolege ne znaju da on jedino uz pomoć ovih poznanika rešava slučajeve, kao ni da im Bekstrom duguje nekoliko usluga. Međutim, sve ih očekuje iznenađenje, jer čak ni najpokvareniji policajac nije u stanju da predvidi u kom pravcu će ih odvesti trag i koliko izvan svoje zone komfora će se Bekstrom naći na kraju.

Serijal o Evertu Besktromu je doživeo i televizijsku adaptaciju ‒ „Bekstrom“ je nova komična policijska serija koja se prikazivala 2014. na kanalu Foks u Velikoj Britaniji, a adaptirao ih je tvorac i izvršni producent seije „Bouns“.
 
Izvor: deadgoodbooks.co.uk


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
održana promocija zbirke priča od šapata do vriska gorana skrobonje laguna knjige Održana promocija zbirke priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje
23.04.2024.
Promocija knjige priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje održana je 22. aprila u knjižari Delfi SKC. U pitanju su priče strave i fantastike, o kojima su govorili prof. dr Aleksandar Jerkov, knjiž...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
23.04.2024.
Uskoro će se na knjižarskim policama naći deveto izdanje romana „Dorotej“ Dobrila Nenadića, kultne knjige koja je pomerila granice istorijskog romana i srpske književnosti. „Dorotej“ je roman na ivici...
više
još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta cile, zaljubljeno pile u knjižarama od 24 aprila laguna knjige Još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta: „Cile, zaljubljeno pile“ u knjižarama od 24. aprila
23.04.2024.
Nakon što smo upoznali našeg druga Cileta u knjizi „Cile, razmaženo pile“, pisac za decu Jovica Tišma sada nam predstavlja još jednu smehotresnu priču o Ciletu koja će male čitaoce upoznati s novim os...
više
odgovori koji su neophodni nikad bolja sve o famoznoj menopauzi u prodaji od 24 aprila laguna knjige Odgovori koji su neophodni: „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ u prodaji od 24. aprila
23.04.2024.
Ginekološkinja Šila de Liz prihvatila se odgovornog zadatka i u knjizi „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ dala detaljan vodič i odgovore na mnoga pitanja za važan period života žene. Ova knjiga p...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.