Laguna - Bukmarker - Autorka „Odmahni rukom i kreni dalje“ Rejčel Holis želi još više od života - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Autorka „Odmahni rukom i kreni dalje“ Rejčel Holis želi još više od života

Kako biti fenomenalan na poslu, kako biti vanserijski roditelj, kako biti, u nedostatku boljeg izraza, majstor u braku?

Danas se na svakom koraku susrećemo sa raznim knjigama, podkastima, blogovima i striminzima na društvenim mrežama, u kojima se nude korisni saveti, drže motivacioni govori, daju sugestije tipa „uradi sam“ i generalno širi ideja da su lični razvoj, sreća i zdravlje nadohvat ruke – samo ako verujete i pratite onoga ko vam savete pruža.

Kako bi u takvom svetu mogao da se snađe jedan lajfstajl guru?

Za početak, preporučljivo je da napiše knjigu koja će se naći na vrhu svih lista bestselera. Kakvo god imali mišljenje o njoj, Rejčel Holis je knjigom „Odmahni rukom i kreni dalje“ postigla upravo to. U knjizi nam ukazuje na niz laži koje su nekada upravljale njenim životom i opisuje način na koji je uspela da ih prevaziđe.

Tridesetpetogodišnja Holis podseća na pravu malu mašinu, koja iz dana u dan postiže sve bolje rezultate. Svojim biznisom uglavnom upravlja sa seoskog imanja na obodu Ostina u Teksasu, gde živi sa svojim novim poslovnim partnerom Dejvom Holisom (sa kojim je u braku već 14 godina), četvoro dece i patuljastim šnaucerom po imenu Džefri.

Holisovi nemaju vremena da kod kuće sede skrštenih ruku. Dan im je ispunjen raznim aktivnostima. Preko interneta često objavljuju striminge uživo, snimaju više različitih podkasta u kućnom plakaru i organizuju motivacione konferencije, i to uglavnom za žensku publiku, koja redovno vrišti i zapisuje svoje snove na listovima papira dok Rejčel skakuće po pozornici, maše rukama i podstiče ih.

Rejčel i Dejv svakodnevno trče i unose u organizam velike količine vode (polovinu telesne težine, izraženo u uncama, svakog dana), što preporučuju i svojim slušaocima i gledaocima. Rejčel pored toga nudi savete o pripremanju zdravih jela i grickalica, piše novu knjigu i istovremeno promoviše prethodnu.

Njih dvoje su jednostavno „rođeni da postignu još više“, kako glasi jedan od njihovih omiljenih slogana, i predstavljaju jedan od najsimpatičnijih parova koje ćete danas sresti u javnom životu.

„Odmahni rukom i kreni dalje“ objavila je kuća Tomas Nelson, poznata po izdavanju hrišćanske religiozne literature. Knjiga se s vremenom, pre svega zahvaljujući usmenim preporukama oduševljenih čitalaca, domogla samog vrha različitih lista bestselera. Rejčel u njoj, bez dlake na jeziku, govori o bratovljevom samoubistvu kada su bili tinejdžeri, neuobičajenom odrastanju u kući pentekostalnog propovednika u zabitima Južne Kalifornije (da, i tamo postoje zabiti) i povremenim napadima anksioznosti, od kojih pati celog života.

Odakle se pojavila Rejčel Holis? Kaže da je detinjstvo je provela u Vidpeču u Kaliforniji, dobro poznatom iz romana „Plodovi gneva“, da bi se u 17. godini života preselila u Los Anđeles kako bi ostvarila snove. Posle dugogodišnjeg boravka u tom gradu, sa suprugom je donela odluku da se presele u Ostin, gde je život znatno jeftiniji. Tamo su nedavno kupili jednu staru crkvu, koju pretvaraju u kancelarijski prostor.

Kako neko od blogera o hrani, preko organizatora događaja postane autor bestselera?

„Ono po čemu se ova knjiga razlikuje od ostalih – znam da ovo zvuči otrcano – jeste moj glas. Ja nisam ekspert. Nisam ni guru. Sve što sam ikada radila u životu, i ono što sada radim, izgleda kao kada vam drugarica nudi savet o nečemu što je upalilo kod nje“, kaže Holis. „Čak i u blogu o kuvanju, sa kojim sam počela karijeru, pričala sam o onome što je prolazilo kod mene. 'Hej ovo sam napravila za večeru sinoć i deca su sve smazala.'“

Vremenom je „evoluirala kao žena“, deca su rasla, a ona je uviđala da postoje stvari koje bi u životu mogla da promeni. Paralelno sa tim se menjao i sadržaj njenih blogova.

„Doživljavala sam užasne napade anksioznosti. Previše sam pila. Donosila sam loše odluke. U jednom trenutku sam pomislila kako ne želim više tako da živim. Odlučila sam da uspostavim kontrolu nad životom i počela sam da idem na terapiju, da čitam knjige i slušam podkaste. Upijala sam svaku informaciju kao sunđer.“

Rejčel nije Gvinet. Iako se divi onome što je glumica postigla sa brendom Goop, ne zanima je da umotava u oblande ono što radi i govori. Bez stida priznaje da guta kafu kao profesionalac (dodaje joj cimet otkako se odrekla mleka i šećera), viče na decu (iako sve manje) i da je slaba na takose iz restorana u komšiluku.

Gde se onda Dejv uklapa u sve ovo? Pa, Dejv je ponosno na telu istetovirao reč „saveznik“, koja ide u paru sa tetovažom „mogul“ njegove supruge. Sedamnaest godina je radio za kompaniju Dizni, od čega je sedam proveo na mestu direktora distribucije. U jednom trenutku je postao svestan da besmisleno pluta u korporacijskoj žabokrečini, dok Rejčel kod kuće pokušava da dosegne zvezde.

„Jednog dana sam rekao: 'U redu, kapiram da u priči o ličnom razvoju mnogi prodaju maglu, ali ti si uspešna. Voleo bih bar da vidim o čemu se radi'“, govori nam u intervjuu.

Rejčelin blog The Chic Site bio je prvo mesto na kome je počela da privlači pažnju publike. „Odmahni rukom i kreni dalje“ je njena sedma knjiga, ako računamo i jednu davno napisanu novelu. Oprobala se u više žanrova, počev od romana o tri mlade žene u potrazi za uspehom u Los Anđelesu (koji je imao dva nastavka), preko knjige recepata, sve do najnovije knjige „Prestani da se izvinjavaš“, koja je izašla 2019.

Podkasti su trenutno veoma popularni, a Holisovi i u tom polju idu ukorak s vremenom. Rejčel je u početku samostalno vodila podkast Rise, a zatim joj se pridružio i suprug, što ih je navelo da pokrenu zasebni podkast Rise Together, posvećen životu u braku. I jedan i drugi su trenutno među deset najslušanijih na platformi iTunes. Snimili su i dokumentarac o jednoj od svojih konferencija, organizovanih za slušaoce podkasta Rise. Film je u bioskopima prikazivan samo dve večeri i videlo ga je više od sto hiljada gledalaca širom SAD.

Dejv smatra da je sa suprugom na neki način izabran za ovaj novi život. Ako vam to zvuči kao religiozna fraza, niste daleko od istine. Holisovi su iskreni vernici i toga se ne stide, ali nikome ne nameću svoja uverenja.

Rejčelina omiljena reč je „mogul“. „Odbijam da živim kao polovina sebe zato što niste u stanju da me prihvatite celu“, kaže ona. „Imam samo diplomu srednje škole. Kada sam počinjala nisam imala nikakve veze. Nisam poznavala nikoga. Nisam raspolagala potrebnim veštinama. Nisam imala ništa. Samouka sam u svakom pogledu. Zbog toga me ta reč toliko privlači.“
 
Knjigu „Odmahni rukom i kreni dalje“ možete kupiti do 3. maja sa dodatnih 10% popusta, koji se može kombinovati sa količinskim ili članskim popustom, samo na sajtu www.laguna.rs.
 
Autor: Lien Itali
Izvor: apnews.com
Prevod: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.