Laguna - Bukmarker - Amelija Zubić – Jedna od naših omiljenih heroina - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Amelija Zubić – Jedna od naših omiljenih heroina

Da li volite priče u kojima su stvari malo izvrnute? Onda će vam se serijal knjiga o Ameliji Zubić britanske autorke Lore Elen Anderson dopasti: u njenim knjigama sjaj je zastrašujući, jednorozi su stvar noćnih mora, a vile zlikovci!



Moram priznati da sam i sama ljubiteljka gotike i da sam sa smiješkom ispratila momenat kada je moja starija ćerka prije više od godinu dana izabrala svoju prvu knjigu iz edicije o Ameliji. Sjetila sam se Srijede Adams iz čuvene „Porodice Adams“, Džeka Skelingtona iz „Noćne more prije Božića“ i brojnih drugih likova iz knjiga i filmova koji su me još od djetinjstva opčinjavali.

Prva knjiga koju smo kupili bila je „Amelija Zubić i gospodari jednorozi“ – moram priznati tada je moja (još malo pa sedmogodišnja) kćerka odabrala više zbog jednoroga nego zbog Amelije, ali slutila sam da će ovo biti početak jednog sjajnog putovanja. I nijesam se prevarila! Putovanje u Nokturniju porodično nas je osvojilo, a nakon prvog naslova uslijedili su: „Amelija Zubić i varvarski bal“, „Amelija Zubić i kradljivac sjećanja“ i „Amelija Zubić i polumjesečev raspust“ i to su četiri knjige koje je Laguna za sada prevela i dostupne su u Crnoj Gori. Kada smo kupili drugi naslov, shvatili smo da je prvo nastala knjiga sa varvarskim balom, pa ćemo zato ukratko predstaviti sve četiri krećući baš od ove knjige.

Amelija je vampirica – djevojčica koju njeni roditelji šalju na varvarski bal na koji, pogađate, ona ne želi da ide. Razlog tome prilično je razumljiv: na balu po pravilu nema djece. Ove godine situacija se mijenja i kralj dovodi svog sina pa će Amelija ipak radosno poći na bal. Ispostaviće se da mladi princ Tandžin baš i nije idealno društvo, a uz to će i sasvim neočekivano oteti Ameliji kućnog ljubimca – bundevicu Ludaju! Amelija će u pomoć pozvati prijatelje: rijetku vrstu jetija Floru Grozomoru i Kosca Smrtonosca, a da li će joj oni pomoći i da li će Ludaja biti spašena ostavljamo vam da otkrijete sami.

U drugoj knjizi, „Amelija Zubić i gospodari jednorozi“, Amelija i njeni prijatelji moraju se odvažiti na put u zastrašujuće Kraljevstvo svjetlosti kako bi pokušali pronaći Tandžinovu nestalu majku, kraljicu Vilinčicu. Pored jednoroga, u ovoj knjizi upoznaćete i mačiće koji lete iza svakog ćoška, a otkrićete i ko su pravi negativci koji podstiču neprijateljstvo između Kraljevstva svjetlosti i Kraljevstva mraka.

U knjizi , „Amelija Zubić i kradljivac sjećanja“, Amelija i njeni prijatelji učestvuju na takmičenju u kome je glavna nagrada posjeta Rajskom bundev-parku – najbrilijantnijem tematskom parku ikada! Međutim, preokret nastaje kada stvorenja iz Nokturnije počnu čudno da se ponašaju. Amelija je nesrećna jer niko od njenih prijatelja i porodice ništa ne pamti, ukljućujući njenu rođendansku proslavu. Ovoga puta Amelija će sve morati sama da ih spase od kradljivca sjećanja.

U četvrtoj knjizi koja je kod nas prevedena: „Amelija Zubić i polumjesečev raspust“, u Nokturniji počinje polumjesečev raspust – što znači da za Ameliju i njene prijatelje nema škole (i mi smo je kupili baš u vrijeme početka školskog raspusta)! Umjesto u školi, drugari će vrijeme provoditi sa Duginim rendžerima (predvođenim jednorozima Rikijem i Grejemom), osvajajući značke na Ostrvu medenih šljiva i ploveći Iskričavim morem. Ali dok istražuju, Amelija i njeni drugari susrešće se i sa starom kletvom zbog koje će se smanjiti na veličinu bubica. Do kraja romana ih očekuje niz avantura u kojima će pokušati da razbiju ovu kletvu.

Knjige iz serijala o Ameliji djeci su zanimljive zbog niza avantura i preokreta, a mi možemo reći još i da su sjajno napisane i ilustrovane, a uz to i jako duhovite. Djeci i meni se posebno dopao jezik u knjigama i spretne igre riječima kako autorke, tako i prevodioca ovog izdanja koje smo čitali: izmisliti čitav jedan svijet potpuno drugačiji od onog koji poznajemo, a uz to i cijelu galeriju likova koji imaju svoje osobenosti, a ostati originalan i duhovit nije nimalo lako, pa ipak i djeca i ja smo se čitajući knjige iz ovog serijala često smijali naglas. Tako ne možemo zamisliti bolje ime za Amelijinu majku od grofica Frivoleta, niti za telefon malog Kosca do Smrtofon (zahvaljujući njemu prvi dobija informaciju kada neka žaba nesrećno okonča svoj život), a dijalozi su tek priča za sebe.

Ono što će vas dodatno kupiti kada pročitate prvu knjigu iz ovog serijala jesu likovi: nasuprot tami koju biste očekivali, Amelija će vas obasjati sa bezbroj pozitivnih emocija jer ona je vampirica velikog srca. Uz male šarmantne nedostatke od kojih svaka djevojčica pati bilo da je vampir ili ne (neslaganje s majkom oko odabira časopisa, čuvanja odjeće ili odlaska u Bundev-park), do burnih reakcija Amelija će vas osvojiti velikom ljubavlju koju nesebično dijeli sa svima, čak i kada griješe. Ona će pomoći Tandžinu, knjiškom primjeru razmaženog djeteta da postane bolji, a Flori Grozomori, bučnom jetiju da bar na trenutak postane tiša.

Pored raskošnog spisateljskog dara, autorka Lora Elen Anderson može se pohvaliti i ilustratorskim – pa tako njen sjajan tekst na najbolji način dopunjavaju ilustracije koje nose lični pečat i na kojima autorka ne štedi, kao i na savjetima za mlade crtače.

Ovdje možete pogledati njene savjete kako da nacrtate jednoroga (iako ne znate engleski jezik bez problema možete pratiti instrukcije).

Na kraju, možemo samo reći da jedva čekamo prevod ostalih naslova, a do tada sami maštamo i stvaramo svjetove koje volimo.

Autor: Aleksandra Vujisić
Izvor: bajke.me


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.