Laguna - Bukmarker - Aleksandra Filipović: Istinski tragači moraju biti pobunjeni i kritički posmatrati svet - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Aleksandra Filipović: Istinski tragači moraju biti pobunjeni i kritički posmatrati svet

Kažu da bi godinu trebalo započeti sa dobrim ljudima i lepim temama. Nema sumnje da sagovornica bloga „Volim Surdulicu“ ispunjava te kriterijume i da ono čime se bavi predstavlja dobru podlogu da predstojeće božićne praznike učini lepim i čarobnim.

Razgovaramo sa Aleksandrom Filipović, piscem i satiričarem. Njen prvi roman za decu i mlade „O krilima i čudima“ objavila je izdavačka kuća Laguna. Knjiga se nepuna četiri meseca po objavljivanju našla na listi izborne lektire za učenike osnovnih škola u okviru projekta za razvijanje veština čitanja „Čitalići“. Roman je izrastao iz priče „Bumbariću-paniću“ za koju je autorka 2018. godine dobila prvu nagradu Radio Beograda 1 i emisije „Dobro jutro, deco“ za najbolju kratku priču za decu. Delovi romana adaptiraju se za radio i emituju u pomenutoj emisiji na Radio Beogradu 1.

Pored toga što je pisac za decu, Aleksandra Filipović piše i satiru. Dobitnica je nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada iz ove oblasti, među kojima je i prva nagrada za aforizam godine „Večernjih novosti“. Sarađuje sa brojnim književnim časopisima i dnevnim novinama.

Autor bloga ne poznaje Aleksandru Filipović toliko dobro da bi napravio uvod koji bi izneo njenu životnu suštinu, ali ono što se odmah uočava jeste dobrota kojom zrači i neposrednost dok govori o svom stvaralaštvu. To je zaključak nakon odgledanih nekoliko snimaka na njenom You Tube kanalu. Međutim šta ona kaže o sebi, ko je zapravo Aleksandra Filipović?

Svesni ste da ste u svet stvaralaštva uplivali iz male sredine. Koliko Vam je to pomoglo ili odmoglo?

Kada ste istrajni, kada volite svoj posao i kada ste dobri u onome što radite, nije bitno odakle dolazite i koga poznajete ili ne poznajete. Davno sam otišla iz mesta svog rođenja, ali to što nisam odrastala u velikom gradu, koji bi se mogao nazvati centrom kulturnih i umetničkih zbivanja, bilo mi je korisno u smislu da shvatim da sve mogu sama. Pišem oduvek. Prva pesma objavljena mi je u „Dečjim novinama“, dok sam bila učenica osnovne škole „Vuk Karadžić“, baš u toj maloj sredini, u Surdulici.

Kada pišete, šta Vam je na pameti, u čemu tražite inspiraciju?

Ja sam tragač. Čitavog života sam u potrazi za istinom i smislom. A to je u uskoj vezi sa pobunom. Istinski tragači moraju biti pobunjeni i kritički posmatrati i preispitivati svet.

Nadahnuće je svuda oko mene. Pronalazim ga u svakodnevnim stvarima. U nitima paučine koja se među vlatima trave presijavaju na suncu. U nepodopštinama koje učini moj pas. U prirodi, u šumi, među drvećem i potocima. U ljudima koje sretnem ili koje samo posmatram.

Da li stvaralac tog tipa kakav ste Vi, može u ovom okruženju postati vidljiv? Koji je Vaš recept za uspeh?

Od onih sam idealista koji smatraju da istinski kvalitet kad-tad mora izaći na videlo. Čak i u zemlji kao što je naša, u kojoj su prave vrednosti skrajnute. 

A što se recepta tiče, navodim ga u nastavku:

RECEPT

Kako postati pisac?


Uzmite prstohvat talenta, pomešajte ga sa sto pedeset grama strasti, osamdeset i sedam grama znanja i trinaest grama opsesije. Dodajte stotine sirovih pročitanih knjiga i besanih noći u kojima ste obuzeto tragali za tom jednom, pravom rečju, koja će se uklopiti baš kako treba. Mutite sastojke svaki dan dok vam se kičma ne ukoči. A kada primetite da ne možete da ustanete sa stolice, da vam prsti trnu, a u glavi grmi i seva, nastavite da mešate. I tako godinama. Potom iznesite svoju tvorevinu na svetlost dana i nadajte se da će nekome biti zanimljiva.

Sada bih Vas malo vratio u ranija vremena. Šta nam možete reći o Vašem detinjstvu i uticaju surduličkog mentaliteta na njega?

Više je uticaj lokaliteta, no mentaliteta. Imala sam sreću što sam odrastala u mirnom gradiću koji je okružen zelenilom i šumama. Da bi nastao, morao je, logično, da otrgne deo prirode. Ali priroda je ovde toliko divna i divlja, da nikada nije potpuno otišla iz grada. Brda se nadvijaju nad kućama, drveće okupira ulice i trgove, a ježići i sove vam dolaze u dvorište. Savršeno mesto za razvijanje mašte. Uverena sam da bi moje priče bile drugačije da sam odrastala na nekom drugom mestu. I zahvalna sam što sam detinjstvo provela baš ovde. U sećanju često otplovim u grad svog detinjstva.

Koji su Vaši planovi za budućnost?

Privodim kraju drugi roman za decu i mlade, a u glavi već stvaram obrise trećeg. Knjiga „O krilima i čudima“ se prevodi na italijanski, te se nadam da će do kraja godine izaći i italijansko izdanje.

Da li biste ostavili neku poruku čitaocima bloga „Volim Surdulicu“?

Čitajte kvalitetne knjige, slušajte dobru muziku.
Isključite televizor.
Izađite u prirodu.
Udahnite život. 
Ne gubite svoje dragoceno vreme na trivijalnosti.
Grlite one koje volite.
Budite dobri prema ljudima koje ne poznajete.
Budite dobri prema životinjama.
I najvažnije: volite se! Ljubav je jedna od retkih smislenih stvari u životu.
 
Izvor: Volim Surdulicu


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
megi o farel maštovito oživljavanje istorije laguna knjige Megi O’Farel: Maštovito oživljavanje istorije
15.07.2024.
Autorka bestselera i dobitnica brojnih prestižnih književnih priznanja Megi O’Farel govori nam o inspiraciji za svoj roman „Portret jednog braka“, istraživanju istorijskih izvora, pisanju o stvarnim l...
više
ivan tokin moja duša je od limuna laguna knjige Ivan Tokin: Moja duša je od limuna
15.07.2024.
Pisac Ivan Tokin objavio je reizdanje bestselera „Najnormalniji čovek na svetu“, zbog čega ga u prethodnim nedeljama „cimaju“ za intervju. Stefan Tošović je s Tokinom „trošio“ jedan lagani razgov...
više
o zbirci ukrštene reči stihovanje usamljenog hodača laguna knjige O zbirci „Ukrštene reči”: Stihovanje usamljenog hodača
15.07.2024.
Rokenrol pesnici: zanimljiva i, nažalost, nekako još neodređena, nerado priznata kategorija. Šta ih čini, po čemu ih prepoznajemo? Da li njihovi stihovi odvojeni od muzike deluju osakaćeno, bez snage ...
više
prikaz knjige persijanci prva supersila drevnoga sveta laguna knjige Prikaz knjige „Persijanci“: Prva supersila drevnoga sveta
15.07.2024.
Ako ste pratili trenutno aktuelnu Netfliksovu doku-seriju „Aleksandar Veliki: Rađanje boga“, verovatno ste kao jednog od stručnih naratora zapazili izvrsnog velškog profesora Lojda Levelina-Džounsa ka...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.