Laguna - Bukmarker - „Ahilova pesma“: Drugačija verzija mita o Trojanskom ratu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Ahilova pesma“: Drugačija verzija mita o Trojanskom ratu

Madlin Miler rođena je u Bostonu, a odrasla u Njujorku i Filadelfiji. Pohađala je Univerzitet Braun, gde je diplomirala i magistrirala klasične jezike. Njen prvi roman „Ahilova pesma“, koji preporučujemo za čitanje, dobio je nagradu Orindž za književnost i bio je bestseler Njujork tajmsa. Preveden je na dvadeset i pet jezika. Drugi roman, takođe objavljen u Laguni, jeste „Kirka“, pripovest o slavnoj čarobnici, ćerki boga životodavca, blistavog Helija.

Vokacija Milerove su grčko-rimski mitovi, stoga ne čudi što predaje i podučava latinski, grčki i Šekspira, praveći veličanstvene rekonstrukcije drevne epohe, dekodirajući kanon neočekivanim narativnim tehnikama.

Autorka priča još jednu verziju mita o Trojanskom ratu, ali ne iz poznatih Homerovih spevova, već iz nepoznatog rakursa, iz Ahilovog ugla, kroz oči, srce i žile njegovog družbenika Patrokla, čiji je pogled ispunjen ljubavlju kao meteor ili kometa svojom putanjom.

U Homerovim epovima Patroklo je Ahilov sadrug, doduše najvoljeniji, proteran iz kraljevstva svoga oca na dvor u Ftiji, gde stoluje i odrasta princ Ahil. Ne vidimo Tetidinog sina, boga i čoveka, diva i heroja, koji u Troju ide radi slave, pečata besmrtnosti, već voljenog Ahila, koji u Troju hita zbog pobede i trijumfa, dok Patroklo ne ide zbog rata, već prateći Ahila, kroz vatru i vodu, na put besmrtnosti, koji mu ne pripada, sa koga ga stalno ćuškaju i odgurkuju, na put bez povratka, u pravcu pogibelji.

Pripremajući se za učešće u bici, Ahil, koga niko od smrtnika nije smeo videti kako se bori ili dokono vežba, jer njegova veština ne samo da nadmašuje ljudsku već i božansku, prebacuje majci, svemoćnoj morskoj nimfi, da je njegovo telo smrtno, uprkos proročanstvima, odnosno da pre odijuma slave mora telesno umreti. U tom trenutku čak je i velika i moćna Tetida zanemela sa Kastorovim i Poluksovim likom pred očima.

U ovoj knjizi zaista je izvanredno osmišljeno stvaranje kompleksnog sveta moćnih olimpijskih ili vodenih božanstava, prvog od kentaura i učitelja ljudi – Hirona u čijim su se gorama obučavali Ahil i Patroklo – jedan ratnim veštinama, muzici, drugi hirurgiji i daru lečenja, uz paletu Zevsovih sinova, divova, besmrtnika, dašak Afrodite, čiji je miljenik Paris, sivooke Atine i Apolona koji u romanu ne pokazuje samo zabavnu stranu, dobroćudnost i lepotu već i mračno, uvređeno i ljutito lice.

U izgubljenoj Eshilovoj drami „Mirmidonci“ i u Platonovom dijalogu „Gozba“ saznajemo dublje slojeve mita, o ljubavnicima čiji je pepeo pomešan u zajedničkoj grobnici kao brašno i so. Kada su Aleksandar Veliki i njegov ljubavnik Hefastion posetili Troju na putu ka Persiji, legenda kaže da su prineli žrtve njihovom zajedničkom konačištu, sanjareći da će se i njima, jednoga dana, ukazivati poštovanje.

Ljubav čije se carstvo prostire sa obe strane smrti povezuje smrtnike i besmrtnike u isto klupko, upredeno različitim nitima i prirodama vunice.

I ko je veći u pripovesti Madlin Miler, onaj koji je trčao za slavom ili drugi, koji se ne znajući kako da se bori, ali ipak ne osećajući nikakav strah, uputio za svojim ljubavnikom, postojaniji i izvesniji od njegove senke.

Zahvaljujući Patroklu, mi ne vidimo u Ahilu samo božanskog monstruma, bič božji, koji će bezosećajno seći i uništavati neprijatelje, već i muškarca ženskog lika, lepog kao boginja, nepobedivog poput boga, koji vreme do okršaja prekraćuje sviranjem lire, posvećen voljenom.

Autor: Silvana Hadži-Đokić
Izvor: ekspres.net


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
sjajne akcije za svetski dan knjige  laguna knjige Sjajne akcije za Svetski dan knjige!
23.04.2024.
Dan koji cela planeta obeležava kao Svetski dan knjige je 23. april. Ali kada ste knjigama okruženi svaki dan kao mi u Laguni, onda je za nas svaki dan Dan knjige! Ipak, u nedelji kada svi pose...
više
rajko grlić 23 aprila u kc grad, u okviru programa booking balkan  laguna knjige Rajko Grlić 23. aprila u KC Grad, u okviru programa „Booking Balkan“
22.04.2024.
U okviru književnoumetničke platforme „Booking“, Kulturni centar Grad organizuje programski segment pod nazivom „Booking Balkan“, u kom će 23. aprila od 18 sati gostovati Rajko Grlić, jedan od najznač...
više
obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
22.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
promocija zbirke priča od šapata do vriska gorana skrobonje 22 aprila laguna knjige Promocija zbirke priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje 22. aprila
15.04.2024.
Priče strave i fantastike „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje biće predstavljene u ponedeljak 22. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC. O ovoj knjizi će, pored autora, govoriti i prof. ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.