Laguna - Bukmarker - 5 životnih lekcija iz bestselera Sare Najt - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

5 životnih lekcija iz bestselera Sare Najt

Koliko vremena u životu provodim udovoljavajući drugima? Po svemu sudeći – mnogo. To sam shvatila čitajući knjigu „I za to me zabole: Magija koja menja životSare Najt, najnoviju parodiju bestselera „Magija pospremanja koja će vam promeniti život“ japanske autorke Mari Kondo. Idem kuda ne želim i radim ono što ne želim samo da ne bih uvredila druge, čak i kada zbog toga emotivno i finansijski ispaštam. Kao i većina žena, izvinjavam se kada nisam učinila ništa loše i sa najvećom mogućom pažnjom sastavljam imejlove kako ne bi zvučali preoštro.

Savet Sare Najt, namenjen meni i svima meni sličnima, više je nego jednostavan: Prestanite da se ložite.

„I za to me zabole“ nije knjiga o samopomoći na kakve smo do sada navikli. Daleko od toga. Već iz samog naslova i autorkinog prvog obraćanja čitaocu („Prestani da provodiš vreme koje nemaš s ljudima koje ne voliš, radeći nešto što ne želiš“) jasno nam je kakav će biti njen ton. I iako se radi o svojevrsnoj parodiji jedne druge popularne knjige, Najt se ne bavi kritikom metoda pospremanja životnog prostora Mari Kondo, ona piše o sopstvenom životnom iskustvu.

Napustivši dugogodišnju uspešnu karijeru u izdavaštvu, odlučila je da se posveti sebi i maksimalno uživa u novostečenoj slobodi. Jedna od prvih knjiga koje je tada pročitala bila je „Magija pospremanja koja će vam promeniti život“, a zatim je, služeći se metodom KonMari (koja nas uči kako da prilikom pospremanja kuće pobacamo sve stvari koje nikada ne koristimo i koje u nama „ne bude iskru radosti“), sredila svoju i muževljevu fioku za čarape. Završivši spremanje, iznenada je osetila kako je obuzima osećanje spokoja. Ono što je u njoj probudilo iskru radosti nije toliko bio uredan životni prostor koliko sloboda koju je osetila kada je dala otkaz na poslu na kome nije bila srećna. Ovo iskustvo inspirisalo ju je da napiše knjigu o „raspremanju krša u sopstvenoj glavi“.

„Iako sam oduvek bila ambiciozna, smatram da je u redu reći: 'Baš me briga za ustajanje u 6.30 ujutru, za trčanje na posao, za celodnevno sedenje među ljudima koje ne smatram prijateljima, za rešavanje tuđih problema kada već imam dovoljno svojih'“, izjavila je nedavnom intervjuu.

Uskoro je istu metodu počela da primenjuje na šminkanje pred svaki izlazak iz kuće, pozive na sedeljke povodom predstojećih porođaja, praznike kod muževljeve rodbine i slično.

Ali kako da prestanemo da udovoljavamo svima, a da pritom ne ispadnemo bezobrazni? Evo šta se o tome može naučiti iz njene knjige:

Prihvatite metodu NijeMiŽao

Odgovor Sare Najt na metodu KonMari je metoda NijeMiŽao.

Kada procenjujete da li vas je zaista briga (u prevodu: „da li vas zabole“) za nešto, zapitajte se: Da li me ovo nervira? Ako je odgovor potvrdan, vreme je da „prestanete da se ložite“.

Mene je, recimo, oduvek nerviralo to što, između povratka sa posla i igranja sa detetom, suprug i ja moramo da pripremamo večeru. Oboje smo svesni da moramo zdravo da se hranimo, a nismo spremni da veliki deo mesečnih prihoda bacamo na dostavu. Nedavno sam odlučila da prestanem da se ložim i počela da za večeru kupujem gotovu salatu. Dok zeleniš ne počne da nam izlazi na uši, problem je rešen.

Prednosti neloženja

Važno je prihvatiti moć odgovora „ne“. Kada je Najt prestala da brine o sitnicama koje su je iritirale – pozivima na „porodiljske žurkice“, zahtevima za prijateljstvo na Fejsbuku, šminkanju pred odlazak u prodavnicu – shvatila je da ima više vremena i novca za stvari koje zaista voli, kao što su npr. planiranje letovanja ili čitanje omiljenih časopisa.

Kada prestanete da radite stvari koje vas nerviraju i ne donose vam radost, „bićete laki kao perce, rokovnik će vam biti prazniji, a vreme i energiju ćete trošiti na ljude koje volite i aktivnosti u kojima uživate“, kaže ona.

Kada sam prestala da se opterećujem kupovinom namirnica i pripremom večere, odjednom sam imala daleko više vremena za druženje sa svojom ćerkom. Ima li šta lepše od toga?

Sastavite „ložački budžet“

Znam šta sada mislite, jer i ja sam isto mislila dok sam čitala „I za to me zabole“: Kako da prestanemo da radimo stvari koje ne želimo, a da nas pritom konstantno ne muči pomisao na to da smo nekoga uvredili?

Sara Najt preporučuje da sastavite tzv. ložački budžet. Napravite spisak bliskih prijatelja, kolega i članova porodice koje najviše cenite i koje ćete uvek bezrezervno podržavati. Oni zaslužuju vašu brigu. Onima koji nisu na tom spisku, neće biti zagarantovani vaše vreme, trud i, na kraju krajeva, novac.

Oslanjajući se na ovaj mudri savet, ja sam nedavno, bez trunke kajanja, odbila da se pojavim na premijeri komada jednog ne tako bliskog prijatelja. Većina ljudi iz našeg kruga je otišla, ali moj ložački budžet je bio iscrpljen.

Budite iskreni i ljubazni, ali ne preiskreni i preljubazni

Iskrene i ljubazne pozive na proslave koje će vam iz džepa izvući pravo malo bogatstvo i pojesti krvavo zarađene dane odmora (npr. venčanja na ekskluzivnim lokacijama), podjednako iskreno i ljubazno odbijte. Ukoliko vas baš grize savest, možete poslati poklon i kratku poruku izvinjenja.

Preterana iskrenost prilikom pravdanja nije poželjna. Nemojte se upuštati u detalje, jer će se na taj način steći utisak da se previše trudite i da se iza toga krije nešto drugo. Najbolji izgovori su uvek sažeti i uljudni.

I neloženje ima svoje granice

Samo sociopate nije briga ni za šta. U životu se ne možemo ponašati kao totalni kreteni, jer većina nas ima porodicu, prijatelje, posao i društvene obaveze. Suština je u određivanju prioriteta: dobro razmislite o tome ko zaslužuje vašu pažnju i držite se toga. Pritom, naravno, ne smete zaboraviti sebe. Kada vas za neke stvari „zabole“, to znači da brinete o sebi: „Kao kada prvo stavite masku sebi pa onda drugima“, piše Najt.

A ako vam ovo zvuči sebično... čisto sumnjam da je zabole.

Autor: Mišel Ruiz
Izvor: vogue.com
Prevod: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.