Laguna - Bukmarker - 30 najlepših knjižara na svetu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

30 najlepših knjižara na svetu

Danas kada su elektronske knjige sve popularnije jer su nam dostupne jednim klikom, izgleda da knjižare gube na značaju. Međutim, pravi ljubitelji knjiga tvrde da knjižare pružaju jedinstvenu atmosferu koja potpomaže otkrivanje novih svetova, maštanje, zabavu, omogućuje da se osamite kao i da upoznate nove ljude. Ovih 30 predivnih knjižara prosto teraju čitaoce da ostave tehnologiju i uživaju u čarima pisane reči.
 
1. Knjižara El Pendulo, Meksiko Siti, Meksiko



U ovoj divnoj mešavini kafića i knjižare ne samo da možete da uživate u knjigama, već i da popijete mohito, prezalogajite i opustite se uz živu svirku. Čak postoji i zaseban parking gde možete ostaviti auto bez brige. Dok ste tamo, ne zaboravite da pokrenete klatno napunjeno peskom koje pri svakom pokretu na dodir mušterija pravi veličanstvene šare.
 
2. Polare, Mastriht, Holandija



Ova knjižara nastala u zgradi dominikanske crkve zaista stare 700 godina nešto je posebno. Broji čitava tri sprata prepuna polica sa knjigama, stepeništa, i liftova. Zanimljivo je da je bila šupa za bicikle pre nego što je arhitektonska firma Merkx+ Girod preuzela na sebe da je preuredi.
 
3. Knjižara El Ateneo Grand Splendid, Buenos Ajres, Argentina



Ova knjižara je ranije bila velelepna bioskopska sala, a sada je dom najraznovrsnijim mogućim naslovima. Stari glamur iz 1920. godine i dalje se zadržao u ložama koje su pretvorene u čitaonice, oslikanoj tavanici i grimiznim kulisama. Ovu veličanstvenu knjižaru godišnje poseti preko milion ljudi.
 
4. Kid’s Republic, Peking, Kina



Ova knjižara je otvorena 2005. godine i bila je prva knjižara u Kini koja prodaje samo dečje knjige. Ukrašena je jarkim nijansama svih duginih boja i pravo je mesto za zabavu i opuštanje, kako za decu, tako i za njihove roditelje.
 
5. Shakespeare and Company, Pariz, Francuska



Shakespeare and Company na levoj obali Sene je pravo mesto za one koji vole starinski tip knjižare gde su knjige nagomilane jedna preko druge u uskim i vijugavim prolazima. Ova knjižara prodaje naslove isključivo na engleskom jeziku, a osnovao ju je Džordž Vitman 1951. godine. Možete je videti i u filmu „Ponoć u Parizu“ Vudija Alena.
 
6. Bart’s bookstore, Ohajo, Kalifornija



Pošto mu je kuća bila preplavljena knjigama, Ričard Bartinsdejl je 1964. godine sagradio niz polica za knjige duž jednog kalifornijskog šetališa kako bi prolaznici mogli da prelistavaju naslove koji ih zanimaju. Danas je ovo najveća knjižara na otvorenom na svetu i u njoj možete naći mnoge izuzetno retke i tražene knjige.
 
7. Ler Devagar, Lisabon, Portugal



Ova moderna knjižara je prethodno bila fabrika tekstila, sagrađena 1864. godine. Čitaoci mogu da uživaju u portugalskim i svetskim bestselerima na različite teme dok im se nad glavom nadvija krilati bicikl.
 
8. Knjižara Acqua Alta, Venecija, Italija



Samo u Veneciji možete videti na hiljade naslova u čamcima, gondolama, pa čak i kadama! Sedamdesetogodišnji vlasnik knjižare Luis Fricio ima mnogo mačaka koje uživaju u provlačenju između brojnih polica, a knjižara ima pogled na jedan od najpoznatijih kanala u Venecji.
 
9. Knjižara Lello e Irmao, Porto, Portugal



Ova knjižara je poznata svim fanovima filmskog serijala o Hariju Poteru, pošto se često prikazuje u mnogim scenama. Sasvim sigurno će vas zadiviti njene fasade u stilu neogotike, bogato ukrašeni zidovi, vitraži na tavanici i elegantni stubovi.
 
10. The American Book Center, Amsterdam, Holandija



Ova knjižara poznata je i pod skraćenim nazivom ABC i igra važnu ulogu u promovisanju književnosti na engleskom jeziku u Amsterdamu. Brojni naslovi i časopisi su uredno tematski raspoređeni, a odeljak koji podseća na kućicu na drvetu koristi se za brojne događaje kao što su radionice, konferencije ili nastupi različitih umetnika.
 
11. Plural Bookshop, Bratislava, Slovačka



Ova knjižara možda nije tako velika kao druge, ali njen jedinstveni dizajn je čini neodoljivom i prosto mami čitaoce da je obiđu. Između dva reda polica napravljene su široke stepenice slične amfiteatru, tako da posetioci mogu da se na njima odmore i čitaju, a tu se može smestiti i veliki broj posmatrača i učesnika u raznim književnim događajima. Na poslednjem nivou stepenika smešten je kafić.
 
12. Librairie des Colonnes, Tanger, Maroko



Ova stara knjižara je poznata po svojoj prepeloj arhitekturi i prosto odiše francuskim šarmom. Oduvek su je povezivali sa autorima koji su rešili da žive u Tangeru privremeno ili za stalno. Njeni vlasnici Pjer Berže i Simon-Pjer Amelin često organizuju potpisivanje knjiga, filmske projekcije ili muzičke večeri.
 
13. Books Actually, Singapur



Ovu nezavisnu knjižaru ne smete propustiti. Tu možete naći isključivo beletristiku i iako je relativno nova (otvorena je 2005. godine), već je poznata kao jedno od najlepših mesta u Singapuru. Atmosfera je udobna i primamljiva i uživaćete u dobrim knjigama i starinskim predmetima kao što su pisaće mašine.
 
14. Knjižara Avant-Garde, Nanking, Kina



Ovu knjižaru je CNN 2013. godine proglasio najlepšom knjižarom u Kini. Prostire se na orgromnom parkingu od 372 kvadratna metra, koji se nekada koristio i kao atomsko sklonište. Umesto police sa najprodavanijim naslovima, posetioce na ulazu sačekuje replika Rodenovog Mislioca.
 
15. Livraria da Vila, Sao Paulo, Brazil



Ono što čini ovu knjižaru posebnom je činjenica da se knjige ne izlažu samo kao proizvod za prodaju, već i kao ukras za vaš dom. Svaki lutak ove knjižare je pažljivo osmišljen i uređen, a naročito predvorje sa staklenom kupolom kroz koju možete videti i ostale spratove.

16. Knjižara Bookabar Rim, Italija



Nalazi se u čuvenom Palazzo delle Esposizioni, najpoznatijem izložbenom prostoru u centru Rima. Sastoji se iz tri prostrane prostorije od kojih se u dve nalaze knjige, katalozi, multimediji, dok je u trećoj prodavnica sa suvernirima iz muzeja. Odmah pored knjižare se nalazi kafić sa menijem koji je inspirisan aktuelnom postavkom u muzeju.
 
17. John K. King polovne i retke knjige, Detroit, Mičigen



U ovoj knjižari koja je nastala u staroj fabrici rukavica u industijskoj zoni Detroita smešteno je oko million naslova. U njoj možete provesti sate i sate, pronalazeći skrivene književne bisere. Miris knjiga i kartonski natpisi doprinose industrijskoj atmosferi knjižare.
 
18. Barter Books, Anik, Velika Britanija



Ovu knjižaru polovnih knjiga osnovala je Meri Menli na staroj železničkoj stanici 1991. godine pošto je bila u dugovima. Radila je po principu razmene knjiga i postala je poznata 2001. godine kada je vlasnica otkrila stari poster iz Drugog svetskog rata sa sloganom Keep Calm and Carry On i ovaj jednostavni dizajn je ubrzo postao internacionalni fenomen.
 
19. Cook & Book, Brisel, Belgija



Lokacija ove knjižare je vrlo praktična – nalazi se na glavnoj liniji metroa u Briselu i u njoj se nalazi i restoran. Nemojte da vas naziv zavara, tamo se ne prodaju knjige o kulinarstvu, već čitaoci mogu da uživaju i u dobrom jelu dok uživaju u knjigama.
 
20. Atlantis Books, Santorini, Grčka



Dva mlada prijatelja su odlučila da iskoriste zapuštenu seosku kućicu i da je pretvore u utočište za ljubitelje knjiga i pisce jer je ostrvu nedostajalo baš takvo mesto. U ovoj knjižari se održavaju i brojni festivali i pisci čitaju svoje knjige publici na divnoj terasi sa pogledom na more. Vlasnici su čak osnovali i svoju izdavačku kuću u jednoj od prostorija knjižare.
 
21. Brazenhead Books, Njujork, SAD



Vlasnik Majkl Sajndberg je odlučio da svoju knjižaru iz Bruklina preseli u svoj stan na Aper Ist Sajdu nakon što je zakup drastično poskupeo. Sada knjižara posluje inkognito, skrivena čak i od stanara zgrade u kojoj se nalazi. Da biste posetili ovu knjižaru, morate zakazati sa vlasnikom preko telefona, ako uspete da se domognete njegovog broja.
 
22. Le Bal Des Ardents, Lion, Francuska



Naziv knjižare na francuskom zanči „Bal zagriženika“, a građevina je vrlo lepa, sa lučnim ulazom koji privlači pažnju. Otvorena je 2003. i posvećena je promovsanju nepoznatih autora, izdavača ili knjiga sa nekomercijalnim temama koje velike knjižare ne cene previše.
 
23. Knjižara Ptyx, Brisel, Belgija



Ova knjižara je poznata po svojoj originalnoj fasadi – slična je rečniku i na njoj su ispisani naslovi knjiga koje se mogu naći u knjižari ili odlomci iz biografija njihovih autora. Unutra možete pronaći čitav spektar različitih originalnih naslova.

24. Book Now, Bendigo, Australija



U ovoj knjižari ćete naći polovne knjige poređane po policama, stolovima ili razvrstane po malim nišama prema žanru. Stari, škriputavi daščani pod i stepenice vas vode do još jednog sprata prepunog različitih naslova. Teško da neće pronaći makar jednu knjigu za sebe kada imate na raspolaganju preko 60 000 naslova!
 
25. Knjižara Cultura, Sao Paulo, Brazil



Ovu knjižaru je osnovala Eva Herc 1948, pošto je pobegla iz Berlina 1938. godine da bi umakla nacistima. Na početku je koristila jednu od praznih soba svoje kuće kao biblioteku, a kasnije se pretvorila u jednu od najvećih knjižara u Brazilu. Krase je ogromne statue zmajeva, veliki prostor za sedenje i čitanje i četiri sprata prepuna polica sa najraznovrsnijim naslovima.
 
26. Brattle Bookshop, Boston, SAD



Osnovana 1825. godine, ovo je jedna od najvećih antikvarnih knjižara u Sjedinjenim Državama. Ime je dobila po ulici u Bostonu u kojoj je nastala, a danas je možete naći na Vest Stritu u centru Bostona. Kada je lepo vreme, i parking pored knjižare može da posluži kao izložbeni prostor.
  
27. Powell’s Books, Portland, SAD



Ova knjižara je toliko velika da će vam biti potrebna mapa da biste se u njoj snašli (mapu možete dobiti na ulazu). Prethodno je bila salon automobila, a sada je čuveno mesto u Portlandu gde možete naći i nove i polovne knjige.
 
28. Daunt Books Marylebone, London, Velika Britanija



Ova elegantna knjižara u zgradi edvardijanskog stila, jedna je od najcenjenijih nezavisnih knjižara u Londonu. Njena prelepa galerija i tihi ambijent daju joj akademsku notu i podsećaju na stare univerzitetske biblioteke.
 
29. Munro’s Books, Viktorija, Kanada



Ovu knjižaru su novinari nazvali najveličanstvenijom u Kanadi, možda čak i u celoj Severnoj Americi. Otkad je otvorena 1984. godine, knjižara se nalazi u starom centru grada Viktorija u zgradi gde je bila Kanadska Kraljevska banka.
 
30. Knjižara Altair, Barselona, Španija



Ovo je najbolje mesto na svetu ako želite da se informišete o putovanjima i jedna od najlepših knjižara takođe. Decenijama je ova knjižara svojom ponudom turističkih vodiča inspirisala putnike da krenu u avanturu. Ovde se možete opustiti, prelistati vodič na sofí za čitanje i pustiti mašti na volju.
 
Izvor: lifehack.org


Podelite na društvenim mrežama:

selimiru raduloviću uručena nagrada meša selimović  laguna knjige Selimiru Raduloviću uručena nagrada „Meša Selimović“
16.04.2024.
U utorak 16. aprila na Kosančićevom vencu u Beogradu, na mestu nekadašnje Narodne biblioteke, pesniku Selimiru Raduloviću svečano je uručena prestižna nagrada „Meša Selimović“ za pesničku zbirku „Zapi...
više
to blurb or not to blurb nije sve amazing, surprising i breathtaking ili  laguna knjige To blurb or not to blurb: Nije sve amazing, surprising i breathtaking... ili?
16.04.2024.
U moru fenomenalne, sjajne, spektakularne i književnosti koja oduzima dah, postavlja se pitanje: to blurb or not to blurb? Prenosimo vam sjajan tekst koji je objavljen na hrvatskom književnom prortalu...
više
20 popusta za predavanje huana pabla eskobara laguna knjige 20% popusta za predavanje Huana Pabla Eskobara
16.04.2024.
Huan Pablo Eskobar, autor knjige „Moj otac Pablo Eskobar“, poznat i pod imenom Sebastijan Marokin, predavač, pisac, arhitekta, dizajner i sin ozloglašenog Pabla Eskobara, u četvrtak 9. maja u MTS dvor...
više
promocija romana moja ljubav nikola tesla u rumi laguna knjige Promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ u Rumi
16.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi, u sredu 17. aprila od 18 sati, biće predstavljen roman Ane Atanasković „Moja ljubav Nikola Tesla“. A već narednog dana, 18. aprila, takođe od 18 sat...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.