Laguna - Bukmarker - 13 strašnih naslova za petak 13. - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

13 strašnih naslova za petak 13.

Strah od petka trinaestog je poprimio tolike razmere u svetu da je čak dobio i svoje ime – paraskavedekatriafobija, naziv za osećaj nelagodonosti povezan sa ovim danom. Mnogi veruju da broj trinaest donosi nesreću još od biblijskih vremena. Za Judu, koji je izdao Isusa Hrista, tvrdi se da je bio trinaesti gost na poslednjoj večeri. Praznoverja u vezi s ovim brojem vrlo su rasprostranjena i danas, pa tako u nekim hotelima ne postoji soba sa tim brojem, mnoge zgrade nemaju trinaesti sprat, a u nekim avio-kompanijama su rešili da sklone natpis sa nesrećnim brojem sa reda sedišta na kojem bi trebalo da stoji.



Mi verujemo da će vam broj trinaest ovog petka ipak doneti sreću da izaberete pravi naslov na koji imate dodatnih 13% popusta, od petka 13. novembra do nedelje 15. novembra, na sajtovima www.laguna.rs i www.delfi.rs i u knjižarama Delfi.

Anđeo u šumi“ – Samuel Bjerk

Bjerk je veliko novo otkriće skandinavskog noara. Ova moćna i napeta priča o trci s vremenom i jurnjavom za psihotičnim serijskim ubicom odiše hladnom, nordijskom atmosferom.

72 sata“ – Andeš Ruslund

Brutalan triler, intrigantan, sa inteligentno vođenom pričom, uvući će vas od prve stranice i naterati da ga pročitate u jednom dahu. Sve vreme ćete se pitati šta se desilo sa jedinim preostalim svedokom gnusnog zločina iz prošlosti i strahovati da li je sedamdeset dva sata dovoljno da se spasu nevini životi.

Majka ubice“ – Ida Linde

Ovo je bezvremena drama o majkama i sinovima, o nasilju. Autorka piše neobičnim bestežinskim lirskim stilom i sa neverovatnom psihološkom dubinom, a rezultat je vrlo impresivna i upečatljiva priča sa uzbudljivim obrtom.

Sedam laži“ – Elizabet Kej

Kada sve počne jednom malom, nevinom laži, naša junakinja misli da neće biti posledica. Dok se laži gomilaju, čitalac se pita kome može da veruje, a kada istina konačno izađe na videlo, niko u nju ne veruje. Savršen triler za one koji misle da uvek znaju kuda će ih priča odvesti.

Escape room“ – Megan Goldin

Oni su tim. Četiri ambiciozne, bezobrazne osobe koje ne prezaju ni od čega kako bi se popeli na korporativnoj lestvici. Sada su zatočeni u smrtonosnoj igri u kojoj pobeda znači opstanak. U skučenom mračnom liftu tajne njihovog tima izlaze na videlo. Moraće da odgovaraju za sve ono što su radili i zaradili na mestu punom obmana, zastrašivanja i seksualnog uznemiravanja.

Prema istinitoj priči“ – Delfin de Vigan

Intrigantna priča o podmukloj prirodi složene psihološke manipulacije maskirane u iskreno prijateljstvo. Ovaj sofisticirani psihološki triler vešto sublimira činjenice i fikciju gradeći zastrašujuću, zlokobnu sopstvenu stvarnost – viziju zavođenja i izdaje koja će vas progoniti. Po ovom romanu je 2017. godine Roman Polanski snimio istoimeni film.



Alisini zločini“ – Giljermo Martines

Ovaj roman pred čitaoce donosi upravo ono što kod Martinesa posebno cene – glavolomnu i intrigantnu misteriju, studiozne osvrte na likove, njihove slabosti i porive, i kod njega uvek prisutan duh intelektualizma i ciljane i potpune uronjenosti u svet umetnosti.

Život bez tebe“ – Ksavije de Mulen

Uživaćete u strukturi ove knjige, načinu na koji se gledišta smenjuju i ritmu koji pružaju dinamična, kratka poglavlja. Emocije su snažne, osećanja pojačana zbog straha i napetosti tokom čitanja. Ksavije de Mulen je visoko postavio lestvicu, poziva na saosećanje, nežnost, nadu i na kraju zadaje snažan udarac.

Sakupljač“ – Džon Fauls

Ovaj međunarodni bestseler je smesta uzdigao Džona Faulsa među najznačajnije pisce dvadesetog veka. Ovaj roman je prvi moderni psihološki triler i inspiracija za mnoge autore žanra. Njegova priča o opsesivnoj ljubavi usamljenog činovnika i devojke koja će mu postati plen i dalje je bez premca po svojoj moći da prenerazi i opčini.

Hajka“ – Lusi Foli

Kada klasičan zaplet Agate Kristi smestite u savremeno doba i začinite mračnim tajnama među prijateljima dobijete savršenu kombinaciju misterije i psihološkog trilera. Autorka pojačava osećaj klaustrofobije sa svakom stranicom, a tajne iz prošlosti isplivavaju i sve više intrigiraju čitaoca koji na kraju ostaje iznenađen finalnim obrtom i jezom koja ostaje posle čitanja ove knjige.

Noćni šaptač“ – Aleks Nort

Hičkok bi uživao režirajući film sa ovakvim zapletom. Recept je sledeći: pomešajte jezu Stivena Kinga sa misterijom Harlana Kobena i bolesnim umovima koje stvara Tomas Heris, i dobićete triler koji vam sa police šapuće da ga pročitate. Moramo da naglasimo da ćete posle čitanja ovog romana sigurno spavati sa upaljenim svetlom.

Spaljen“ – Tomas Enger

Ovo je prvi deo serijala Tomasa Engera o Heningu Julu i često se poredi sa Stigom Lašonom i njegovom trilogijom „Milenijum“. Autor priređuje sitna iznenađenja kada se to najmanje očekuje i tera čitaoca da pogađa sve do nepredvidivog kraja. Tomas Enger se nalazi u grupi četvorice najzanimljivijih norveških pisaca krimi romana. On je deo takozvanog „norveškog kvarteta“, u kom mu društvo prave Ju Nesbe, Karin Fosum i Gunar Stolsen.

Nestanak Eni Torn“ – Si Džej Tjudor

Autorka koju zovu „britanskim Stivenom Kingom“ sigurno ume da napiše jezivu priču koja tera na razmišljanje i budi napetost i strah sa svakom stranicom. A zapravo je kombinacija različitih žanrova. To je horor. Misterija. Triler. Psihološka drama. Uklapajući sve to, ona stvara priču koja će vas garantovano uznemiriti i uzburkati vam misli.

Autor teksta: Dunja Lozuk


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.