Laguna - Napet šou - Marko Šelić Marčelo - Knjige o kojima se priča
Napet šou
Odlomak
Format: 14x20 cm
Broj strana: 272 + CD
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
3. oktobar 2014.
ISBN: 978-86-521-1665-2
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
6
4
0
3
0
2
0
1
0
Iako već naviknuti da nam Marko Šelić – Marčelo direktno u lice govori istinu, bez obzira na to da li su u pitanju njegovi prozni tekstovi ili poezija, on je ponovo uspeo da nas iznenadi: ovoga puta „knjigoalbumom“. Skeniranje realnosti i analizu razloga zbog kojih smo danas bezmalo svi akteri jednog „napetog šoua“ nalazimo u Markovim tekstovima pesama koje se nalaze na albumu (a koji je sastavni deo ove knjige) i u esejima koje pored Marka potpisuju reditelj Kokan Mladenović, pisci David Albahari, Mihajlo Pantić i Pavle Zelić, aforističar Dalibor Đorđević, rok kritičar Petar Janjatović, kolumnista Draža Petrović, mirovni radnik Milan Colić, psiholog i psihoterapeut Vladan Beara i koordinatorka organizacije ASTRA Elena Krsmanović.

Na vama je da odlučite da li ćete iščitavati muziku ili slušati knjigu, u svakom slučaju, u vašim rukama se nalazi jedinstvena zbirka savremene poezije i pronicljivih, svežih, analitičnih, ali i ljudski toplih portreta sveta koji nas okružuje.

Markov Napet šou uzbudljiv je trenutak u karijeri čoveka koji ima šta da kaže i zna kako to da učini, umetnika progonjenog podjednako društvenim i ličnim demonima; ako mene pitate, ionako mi je sumnjiv svaki pesnik kome se bilo koji od tih demona ne javljaju.
Samim tim,
Napet šou je i fotoportret ovog društva, zatečenog u raskoraku između lošeg sada i goreg sutra. „To jest, hoće li biti bolje? Neće.“, kaže Marko, i odmah potom zaboravi šta je rekao, pa piše, peva, govori i iznad svega živi kao da ipak hoće, i kao da je baš on taj koji će svojim ljudskim i umetničkim činjenjem prevaliti, pretegnuti ovaj svet na svetliju stranu. A zašto? Zato što samo tako čovek može i sme da živi: u napetosti, koja je drugo ime za ono kad ne daš i baš ne daš i eto ne daš paucima da premreže nebo.
Teofil Pančić

 
15.10.2015.

Laži je mnogo, istina je samo jedna, hajde da je pronađemo

Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Album je fantastičan, a roman o negovom nastanku me oduševio. Autor piše brutalno iskreno i otvoreno o našoj stvarnosti. Ovo je glasan protest mlade generacije koja živi nezaposlena u žabokrečini svakodnevice čekajući da se ostvare lažna obećanja. Mladi osećaju da su nepotrebni svojoj zemlji, a takva osećanja ih vode u ravnodušnost i otupelost. U zemlji vlada korupcija, poremećen je sistem vrednosti, kvalitet gubi bitku sa šundom, javljaju se predrasude, neinformisanost, cveta trgovina ljudima, zatupljuju nas mediji – postali smo civilizacija Granda i Pinka. Autor piše o aktuelnom trenutku, o onome ovde i sad, o mnogim lažima i trudu da se pronađe ona jedna jedina istina... Umetnost treba da bude društveno angažovana, a Marčelova to zaista jeste jer sve njegove pesme imaju jasnu poruku. Knjigu treba obavezno pročitati, a pesme preslušavati i preslušavati...
1 0
30.01.2015.

Napet šou

Kristijan V.
ocenaocenaocenaocenaocena
Možda nije on bezgrešan Ali je Marčelov kamen bačen i udara... Pravo u cilj! Njegove rime i ritam i pritajeni bluz I seta i ljubav i mržnja i sluz I zrno nade što kroz peščanik vremena klizeći polako u zrno gneva se pretvara... Marčelovo oko nepogrešivo vidi sve Laž, svuda samo laž i varanje: Prosečne prostačke face plitkog racija zbog čijih gluposti pati cela nacija, Lažne doktorande i lažne muzikante koji pod krinkom sveopštega „znanja“ postižu da narod slep i gluv im se klanja, I opajdare rasne što kriju svoj dualitet kako menjaju obraz jer im treba stalni komoditet. Tu neće biti krivice što nije umeo bolje da ume Jer reči su jasne svako mora ovo da razume Hirurški seku britke Marčelove rime Napetost mu dala podstrek da se pozabavi svime... Napeti šou nije za slepe i gluve, i samim tim Nije ni za one što su zadovoljni svim Ovo je saundtrek smaka Srbije...
0 0
26.12.2014.

Napet šou

Gugi
ocenaocenaocenaocenaocena
Bravo! Dragi Marko, osecam kao da sam ovo ja napisao! Divim ti se dragi decko!
0 0
28.11.2014.

Napet šou

Aleksandra
ocenaocenaocenaocenaocena
Savrsena knjiga i savrsen album! Omiljene pesme : ''Danas necu napisati nista'', ''Tunel'' i ''Sankeru''. Knjigu bi svako trebalo da procita, album bi svako trebalo da preslusa. Jednostavno, nezaobilazno stivo. Bravo, Marko!
1 0
15.10.2014.

Napet šou

Boban Čabarkapa
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga koja otvara oči mnogima, ukazuje na ono što možda ne primećujemo ili od čega namerno skrećemo pogled iako smo svesni da je loše po društvo. Album obiluje fenomenalnim društveno angažovanim pesmama, koje ukazuju na problem, uz dodatak nekoliko opuštajućih pesama koje nekako opuštaju atmosferu. Knjiga i CD idu zajedno, rekao bih da su neraskidiva celina jer upotpunjuju jedno drugo. Prezadovoljan sam knjigoalbumom, uz to sam dobio posvetu od Marčela.
1 0

Napet šou

07.10.2014.
Šone
ocenaocenaocenaocenaocena
Hirurška preciznost pera Marka Šelića u buđenju naše svesti ledenom vodom je ono što knjigoalbum čini izuzetnim u moru knjiga kojima nas svakodnevno bombarduju (što ne bi bio problem da nisu u pitanju poluproizvodi humanoida koji svoju slavu stiču devijacijama normalnog putem medija, a književnost koriste da bi, postavši književnik, izdigli sebe iznad ovog posrnulog društva, rame uz rame sa ljudima koji su književnost koristili i koriste da to isto društvo podignu). Svaka reč je kap koja nas pogađa tamo gde smo najosetljiviji, a ne smemo ili ne želimo to da priznamo; svaka pesma je pažljivo kalibrirana da nas, kroz nekad sarkastičan, a nekad mučno bolan ton, podseti na svet oko nas, svet u kome ne živimo, već preživljavamo, gde 'deca ne rastu, već urastaju...'. Svet državljana Srbije, vazda izvitoperen u našim očima.
0 0
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.