Laguna - Bukmarker - Zašto treba čitati naglas i starijoj deci - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Zašto treba čitati naglas i starijoj deci

Niko ne dovodi u pitanje ideju da je čitanje naglas maloj deci dobro. Čitanje naglas deci ne samo da pomaže u razvoju njihove pismenosti već i zbližava roditelja i dete. U jednom trenutku, međutim, roditelji prestaju da čitaju deci kada nauče sama da čitaju. Stručnjaci, međutim, preporučuju roditeljima i nastavnicima da nastave sa čitanjem naglas deci sve do njihove 14. godine, čak i kada potpuno savladaju čitanje. Razlozi za to su sledeći:

1. Deca bolje slušaju nego što čitaju

Džim Trelis, autor knjige o čitanju naglas, kaže da nivo čitanja kod dece nije isti kao i nivo slušanja i da je to slučaj sve do njihovog osmog razreda. Trelis kaže da roditelji treba da čitaju knjige za stariju decu mlađoj deci jer to pomaže deci da prate zaplete i sporedne priče i motiviše ih da i sami čitaju. Deca su tako u stanju da prate mnogo komplikovaniji zaplet od onog u priči koju sama čitaju. Čitanje naglas će ih naterati da traže više i pomoći će u razvoju i poboljšanju njihovih čitalačkih veština.

2. Knjige bezbolno prenose životne lekcije

Što se deca približavaju tinejdžerskim godinama, vrebajuih razne opasnosti i roditelji žele da o njima porazgovaraju otvoreno sa svojim tinejdžerima. Ali roditelji znaju da će njihov savet ući na jedno i izaći na drugo uvo. Čitanje priče o trudnoj tinejdžerki ili o tinejdžeru koji se bori sa zavisnošću može da bude bezbedan način da deca nauče o životu i bez roditeljskih lekcija i upozoravanja. Čitanje naglas trebalo bi da podstakne razgovor i pomogne im da istraže sopstvena osećanja, ideje i društvena pitanja.

3. Čitanje naglas je lepo

Zaposlenost roditelja i sposobnost deteta da samo čita možda deluju kao dobri razlozi da se prestane sa čitanjem priča za laku noć. To izgleda kao izbacivanje ptića iz gnezda da bi proleteo. Roditelji se nadaju da su deci preneli ljubav prema čitanju i da će sada ona nastaviti da samostalno čitaju. Ali nijedno dete ne želi da ostane bez priče za laku noć i nema razloga da se veruje da deca neće i sama čitati uz priče koje im čitaju roditelji. Roditelji uživaju u čitanju svojoj deci i njihova deca uživaju da im se čita naglas. To je dovoljno dobar razlog da se ovakva praksa nastavi. Na taj način u detetu negujete ljubav prema čitanju a čitanje naglas shvatite kao šansu da decu upoznate sa nekim divnim piscima o kojima neće učiti u školi.



4. Čitanje naglas podstiče razvoj vokabulara

Stručnjaci su otkrili da knjige sadrže sofisticiraniji jezik od onog koje će dete čuti u govornom jeziku. Knjige sadrže i do 50 odsto više retkih reči od TV emisija ili stadardnih razgovora srednjošklaca. Ako ste se ikada mučili da se setite odgovarajuće reči za dete onda znate koliko je teško logično objasniti značenje reči. Mnogo je lakše razumeti reč u kontekstu. Kada čitate naglas, nudite detetu bogate, retke reči koje nikada do tada nije čulo. I te reči mu dajete u kontekstu pa ih ono lakše shvata i prrima. Nemojte da se iznenadite ako vaš tinejdžer upotrebi neku od tih „specijalnih“ reči posle čitanja. Tinejdžere muče snažne emocije i olakšanje im je da imaju nove reči kojima mogu da ih izraze.

5. Čitanje je često izgovor da roditelji i deca budu zajedno

U jednom trenutku deca prerastu maženje. Čitanje naglas znači da onaj koji čita i onaj koji sluša sede jedno pored drugog. Nije isto kao i da se grle ali provode vreme jedno blizu drugoga. To je utešno naročito za gnevne predpubertetlije. I lepo je. Vaše dete će imati sjajne asocijacije na čitanje i knjige.

6 Čitanje naglas nam pokazuje da se ne razlikujemo od drugih

Starija deca i tinejdžeri se često osećaju kao da nisu ni nalik drugim ljudima. Usamljeni su i ne uklapaju se. Dobro napisana knjiga može da premosti jaz između ovih uverenja i realnosti kroz dobre opise ljudskog stanja. Kada roditelj i dete čitaju knjigu zajedno oni se zbližavaju i bolje razumeju. To pomaže da se ublaži osećaj usamljenosti koju često osećaju starija deca.



Saveti za čitanje naglas

Sada kada znate da treba da čitate naglas svojoj starijoj deci evo nekih saveta:

- Vreme koje provedete čitajući naglas zavisi od vas. Možete da čitate poglavlje ili pesmu ili esej. Predvidite da vam ostane vremena i da porazgovarate sa detetom o pročitanom.

- Izaberite knjigu koja vam se dopada. Tako će i vaše dete osetiti da uživate.

- Kratke priče i eseji su odlični za čitanje jer dete neće sa nestrpljenjem čekati kraj. Napetost je precenjena, naročito kod dece koje mogu da umore otvoreni krajevi ili, još gore, da izgube interesovanje za knjigu.

- Pronađite knjigu koju nećete čitati sa mukom. Ne treba da uzmete knjigu sa teškim izrazima na kojima ćete zapinjati u čitanju ili čije značenjene poznajete jer će to prekinuti tok čitanja i sve će biti usiljeno i neprijatno.

- Najbolje vreme za čitanje je kada ste završite sa svim obavezama I kada niste pod tenzijom da što pre završite sa čitanjem. Uživanje vašeg deteta delom zavisi i od vašeg uživanja u čitanju naglas. Ako ste pod stresom, neće vam biti lepo čitajući sa detetom a vaše dete neće uživati u slušanju.
 
Autor: Varda Mejers Epstajn
Izvor: www.huffingtonpost.com


Podelite na društvenim mrežama:

predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.