Laguna - Bukmarker - Zašto knjigama nije mesto u kupatilu? - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Zašto knjigama nije mesto u kupatilu?

Knjigama nije mesto u kupatilu. Izuzmimo nepredviđene nezgode, knjige su ipak svete, dok kupatila to nisu. Dok neki imaju stav: „Samo napred! Čitaj u kupatilu! Završi tu knjigu!“, ostali čitanje u kupatilu smatraju svetogrđem. Šta je sa mikrobima? Da li biste pozajmili „kupatilsku“ knjigu na čitanje? Kako bi se vaš prijatelj osećao zbog toga? Kako bi se knjiga osećala?



Hajde, budimo iskreni, ne verujem da vaše knjige vole da budu svedoci onoga što radite u kupatilu, čak i kada su im korice sklopljene. Slede razlozi zbog kojih verujem da knjigama nije mesto u kupatilu.

1. Porozne stranice

Kupatilo je štrokavo mesto iz svima nama znanih razloga. Čak i ako ste zaluđenik za čišćenjem koji nakon svakog korišćenja koristi dezinfekciono sredstvo, kupatilo je i dalje jedino mesto u vašem domu gde se vrši nužda. To je naročito važno kada znate da knjige imaju porozne stranice koje prosto upijaju sve mikrobe sa poda, sa polica i iz vazduha u vašem kupatilu, ali i sa vaših ruku kojima obavljate stvari koje su neminovne u kupatilu. Jednačina je prosta: mikrobi se nalaze na rukama, rukama prenosite mikrobe na stranice, stranice inkubiraju mikrobe, i njih ćete preneti dalje pozajmicom knjige. Da ne pominjemo koliko mikroba knjiga upija ukoliko je duže vremena ostavljena u kupatilu. Da li ste ikada videli snimke koji prikazuju količinu vode koja se raspršava svakim ispiranjem WC šolje? A vaša knjiga počiva nedaleko odatle, upijajući sve što se oko nje dešava.

A šta kada odlučite da promenite svoje „kupatilsko“ štivo? Da li je vraćate na policu, među ostale knjige, tako da mikrobi mogu da pređu s jedne na drugu? Znate li da ćete tako inficirati celu policu, a naposletku i celu biblioteku? Pomislite na sve one jadne knjige koje moraju da dele prostor sa „kupatilskom“ knjigom. Šta li su vam one skrivile?

Dakle, ukoliko ne posedujete bukmarker na kom piše: „Molim vas dezinfikujte nakon svake upotrebe“, zaista bi trebalo da svoje knjige držite dalje od izvora zaraze.

2. U slučaju najgoreg scenarija

Najgoreg, u smislu: posegnete za toalet papirom, knjiga sklizne iz vašeg krila pravo u... i to uz pljusak. Kao prvo, ukoliko ste iole nalik meni, smesta ćete knjigu baciti u smeće. A onda ćete morati da napravite dodatni trošak za novi primerak, kao i da budete spremni da se strpite za nastavak priče dok se to ne dogodi. Znate, ako već niste bili u stanju da spustite knjigu kako biste iskoristili toalet papir, mogu samo da naslutim da ste bili u sred najuzbudljivijeg dela.

Ipak, ukoliko niste nalik meni i mislite da knjizi ima spasa, onda ćete naredna četiri sata svog slobodnog vremena provesti sušeći nesrećne stranice fenom za kosu. Možda će vas zabrinuti količina zaraze koju je vaša knjiga pokupila tokom „izleta“, a stranice će zauvek biti razmazane i krte, večno vas podstičući na upitanost u vezi sa poreklom svake neobične pigmentacije.



3. Nijedna knjiga ne želi da prisustvuje velikoj nuždi

Pa ni maloj, kad smo već kod toga. U knjigama se kriju magični svetovi. Nemojte ih degradirati na takav način.

4. Šta je sa vašim čulima?

Šta ako čitate roman u kome su junaci prešli 4000 milja sa oskudnim zalihama, konačno stižu u zamak gde ih čeka prava gozba? I, umesto da osetite miris mlade prasetine, pečenog kestenja i pečene guske ili neke druge živine, osetićete mirise – vašeg, ljudskog porekla.

To je primenjivo na bilo koje od pet čula koje autor želi da aktivira kod vas dok čitate njegovo delo – dugo očekivani dodiri, strastveni poljupci, romantična postelja prekrivena ružinim laticama – a kupatilo je mesto koje će sigurno poremetiti svako od tih scena i čula... pa... nekim drugim „nadražajima“. Verujte mi na reč, ni jedan autor nije imao na umu atmosferu kupatila kao savršenog mesta za čitanje njegovog dela.

5. Šta li će pomisliti vaši gosti?

Kada nekome prigusti, šta li će pomisliti o vašoj „kupatilskoj“ biblioteci? Da li će pipati njihove korice svojim štrokavim rukama? Ili će biti zgroženi? Lično, dešavalo mi se da naletim na kupatila u kojima su instalirane police za knjige... i nisam mogla a da se ne zapitam kojim li su sve strahotama te knjige prisustvovle. Nije potrebno naglasiti da od tih prijatelja sigurno ne pozajmljujem knjige. Jer ne mogu a da se ne zapitam da li su sve njihove knjige u nekom trenutku boravile u kupatilu?



6. Mesta na kojima mogu završiti

Ukoliko knjigu koju čitate nosite sa sobom u kupatilo, verovatnoća je da je sa sobom nosite i na druga mesta. Ta knjiga vas neće pratiti samo do kupatila i natrag, ona će pronaći put i do vašeg kreveta ili radne ploče u kuhinji. Da ne pomislim samo na scenario u kom je knjiga pozajmljena iz biblioteke! Zamislite samo sva mesta na kojima može da završi ili je već bila! Da li zaista možete da čitate tuđu „kupatilsku“ knjigu?

7. Alternativa za koju svi znamo da je imate

Umesto da svoje knjige nosite u kupatilo, zašto ne biste poneli svoj telefon i pustili audio-knjigu? Ili pokušajte da pročitate celo poglavlje, pa ćete na „prestolu“ imati vremena da o njemu promislite. Ili, ukoliko zaista ne možete da se suzdržite a da ne čitate u kupatilu, probajte da umesto knjige nosite elektronski čitač za knjige. Sve u svemu, svi znamo da svakako već nosite i svoj telefon sa sobom, pa zašto bi elektronski čitač bio drugačiji – samo se setite da dezinfikujte uređaj s vremena na vreme!

Kakvi su vaši stavovi prema nošenju knjiga u kupatilo? Da li verujete da im tamo nije mesto? Ili smatrate da to nije toliko strašno?

Autor: Sara Mečam
Izvor: mybookcave.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.