Laguna - Bukmarker - Zašto je važno čitati naglas starijoj deci - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Zašto je važno čitati naglas starijoj deci

Samo 15% procenata roditelja dece od 9 do 11 godina čita svojoj deci. Pa ipak, 83% dece uzrasta od 6 do 17 godina kaže da voleli da im roditelji čitaju.



Jedna mama se slaže sa ovim: „Čak iako moje starije dete može sa lakoćom da čita, i dalje voli kada mu neko od nas čita pred spavanje.“

Za mnogu decu ritual roditeljskog čitanja knjige pred spavanje je jedan od omiljenih. Ali tu ima nečeg još važnijeg. Kada čitate deci to pospešuje njihove literarne veštine, ljubav prema čitanju, način na koji sagledavaju svet i još mnogo toga. Evo nekih ključnih razloga zbog čega je važno da čitate starijoj deci:

To im dozvoljava da iskuse radost koju donosi priča

Cilj je voleti priču. To je cilj čitanja, osim ako ne čitate radi znanja. Kada se moja najstarija ćerka nije zainteresovala za knjige onako kako sam se ja nadala da hoće, davala sam joj da sluša sate i sate audio knjiga ili sam joj ja čitala nekoliko puta dnevno. Želela sam da se zainteresuje za priče u knjigama sa poglavljima, a da se ne nervira što mora da čita. Kao i ona, svi čitaoci – kao i oni koji imaju problem sa čitanjem – postaju zainteresovani za priče slušajući ih.

Čitanje im pokazuje šta znači tečno čitanje

Kada čitate deci, pokazujete im kako se čita. Pauzirate kada naiđete na tačku i zarez. Modulacija vašeg glasa se menja kada čitate upitne ili uzvične rečenice. A možete i da im pokažete šta vi, kao neko ko tečno čita, radite kada naiđete na reč koju ne znate. (Čak i ako se pretvarate da je ne znate).

Proširujete njihov rečnik

Deca mnogo bolje razumeju ono što čuju od onoga što pročitaju. Kada izaberete knjigu koju deca ne mogu sama da pročitaju, vi ih izlažete čitavom bogatstvu novih reči. To uvećava njihov fond reči, pogotovo ako se zaustavite da im objasnite reči koje ne znaju.

Upoznavanje sa novim piscima, tekstovima i žanrovima



Kada čitate starijoj deci možete ih zainteresovati za nove autore ili serijale knjiga. Jednom kada se dete zaljubi u priču ili autora, teško ćete ih sprečiti da i sami čitaju.

Osim toga, na ovaj način decu upoznajete sa žanrovima ili piscima koje oni sami nikada ne bi izabrali.

„Ja često svojoj ćerki čitam jedno ili dva poglavlja neke knjige kako bih je zainteresovala za priču koju, inače, ona sama ne bi izabrala“, svedoči jedna mama.

Ima toliko sjajnih knjiga koje deca ne bi sama izabrala. Takve knjige su sjajan izbor da ih čitate deci naglas. Spadaju u, kako ja volim da kažem, „daj ovoj knjizi šansu“ kategoriju.

Na ovaj način usađujete deci svest i empatiju

Književnost je najbolji način da deca razumeju nešto što nisu sama iskusila. A knjige to uspevaju sa mnogo različitih tema i koncepata, pomažući našoj deci da bolje razumeju ljudskost i svet koji ih okružuje.
 
Ovim pospešujete dečje savladavanje čitanja na duže staze

Na kraju, sigurno znate da su decenije istraživanja pokazale da je čitanje deci jedan od najvažnijih činilaca u njihovom savladavanju veštine čitanja. To važi i za stariju decu. Deca kojoj se čita imaju bogatije rečnike, bolje pišu i imaju sveukupno bolji uspeh u školi (dokazuje studija koju je sprovelo američko ministarstvo obrazovanja još 1985. godine na uzorku od 10.000 ispitanika). Kod dece kojoj se čita postoji mnogo veća verovatnoća da i sami nastave da čitaju.

Ako tražite knjige koje biste večeras mogli da čitate deci, pogledajte ovaj spisak:



Auto: Melisa Tejlor
Izvor:  readbrightly.com


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više
prikaz knjige ko te šiša duhovite priče o našoj naravi direktno iz frizerskog salona laguna knjige Prikaz knjige „Ko te šiša!“: Duhovite priče o našoj naravi direktno iz frizerskog salona
28.03.2024.
Kratke priče u debitantskoj zbirci „Ko te šiša!“ Irene Petrović odvijaju se u prostoru beogradskih frizerskih salona: od pretesnog lokala zapuštenog enterijera, opremljenog dotrajalim priborom u kome ...
više
prikaz mladih kritičara hilda i skriveni narod  laguna knjige Prikaz mladih kritičara: „Hilda i skriveni narod“
28.03.2024.
Ova knjiga je jako zanimljiva i poučna. Radi se o devojčici Hildi koja treba da se preseli u Trolberg. Da, to je ista ona naša drugarica Hilda iz stripova Luka Pirsona. Znajući Hildu, pretpostavljate ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.