Laguna - Bukmarker - Zašto deca treba da čitaju dok su još mala - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Zašto deca treba da čitaju dok su još mala

U današnjem svetu tehnologije, povećava se broj roditelja koji se pitaju da li „staromodne“ knjige još uvek imaju vrednost za decu. Misle da interaktivne igre i priče na smart uređajima, zajedno sa obrazovnim programom na televiziji, nude bogatije iskustvo od običnih, jednostavnih knjiga na papiru. Iako je važno da deca steknu savremene veštine i iskustva, kritičke veštine i znanja dobijaju se iz čitanja knjiga koje nisu kopirane ili zamenjene tehnologijom.



Čitanje podstiče maštu

Mnogo dece ulazi u svet knjiga kad roditelji počnu da im ih čitaju, i knjige tada pokreću maštu u novim pravcima. Dete se vozi u automobilu ili leti kroz vazduh. Dete rešava misteriju. Dete je ono koje sreće zanimljive ljude. Mašta poboljšava kreativnost i kreativno izražavanje.

Čitanje izgrađuje rečnik

Kako dečja sposobnost čitanja napreduje, dete je izloženo bogatijem rečniku. Roditelji to mogu poboljšati aktivnim uvođenjem novih reči i razgovorom o njihovom značenju i kontekstu. Izlaganje deteta modernim i klasičnim pričama pomaže u stvaranju vokabulara na drugi način, na koji se jezik razvijao pre. Ovo pomaže detetu da vidi kako se jezik menja i razvija.



Čitanje poboljšava rasuđivanje

Čitanje je odlično za poboljšanje rasuđivanja. Deca nauče kako da razlikuju činjenice od mišljenja. Mogu odrediti relevantnost određenih ideja i činjenica u datoj situaciji. Mogu da zaključuju i upoređuju dve stvari. Mogu da nauče kako da izvode zaključke.

Čitanje daje podatke iz kulture i istorijske informacije

Društvo je više od prolaznog trenutka. To je bogata slika kulturoloških podataka i istorijskih informacija isprepletenih sa modernim životom. Čitanje je jedan od načina da dete upije delove ove bogate slike. Ako dete čita samo savremene knjige, ono izgubi vezu sa svojim poreklom a veza sa društvom postaje sve slabija.

Čitanje pomaže u jačanju dobrih vrednosti

Knjige koje odaberete nude priliku da deci usadite određene vrednosti. Vi znate koje su vrednosti najvažnije za vašu porodicu. Možete odabrati knjige koje govore koliko je važan naporan rad i koliko je važno poštovati druge. Možete potražiti knjige koje govore o poslušnosti i porodičnom jedinstvu. Izbor je na vama, posebno kada se radi o mlađoj deci.



Čitanje nudi raznolikost

Knjige dolaze u mnogo oblika. Knjige koje najranije čitate deci često su narativne priče. Kako dete odrasta, te knjige smenjujete knjigama koje sadrže infromacije; umesto da čita o liku koji putuje na Aljasku, dete čita o samoj Aljasci. Uvođenjem različitih materijala za čitanje dajete šansu da se dečji svet proširi i da se razvije um na način na koji to ne bi uradila jedna knjiga.

Čitanje podstiče decu

Dete koje nije podstaknuto jeste dete koje ne raste i doživljava život u potpunosti. Čitanje je jedan od načina da se dete podstakne. Čitanje stimuliše dete intelektualno, mentalno, pa čak i emocionalno.

Postoji mnogo razloga zbog kojih deca treba da čitaju. Čitanje je iskustvo koje roditelji mogu deliti sa mlađom decom, a stariju decu mogu podstaći da sama čitaju. Nudeći deci različite mogućnosti kada se radi o čitanju, omogućavate im da istraže ono što ih interesuje, istovremeno gradeći kritičke veštine koje će im pomoći u životu.

Izvor: thehappyhollisters.com
Prevod: Lidija Janjić


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.