Laguna - Bukmarker - Zašto bi trebalo da čitate serijal „Prva damska detektivska agencija“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Zašto bi trebalo da čitate serijal „Prva damska detektivska agencija“

Pre više od dvadeset godina, 1998. godine, objavljen je prvi roman u serijalu Aleksandra Mekol Smita. Naslov mu je „Prva damska detektivska agencija“, a svet se upoznao sa najdragocenijom prvom detektivkom po imenu Dragocena Ramocve. Od tada, serijal je dokazao neverovatnu popularnost.

Dakle, ako tragate za prijatnim štivom, možda ću ubediti neke od vas da uzmete knjigu ili dve o tradicionalno građenoj bocvanskoj detektivki, Mma Dragocenoj Ramocve. Zato što ima nešto  što vam se odmah dopadne i sa čime se povežete, i nešto ambiciozno kod Mma Dragocene Ramocve. Izuzetno je lako zavoleti je, a knjige su veoma prijatne za čitanje.

Dakle, evo zašto treba da čitate serijal Aleksandra Mekol Smita, „Prva damska detektivska agencija“.

DRAGOCENA JE BAŠ DRAGOCENA

Brzo ćete zavoleti lik Mma Dragocena Ramocve, prve detektivke u Bocvani. Nako smrti njenog dragog tate, uzima nasledstvo i seli se u Gaboron da osnuje

Prvu damsku detektivsku agenciju. Nije baš prošla pravu profesionalnu obuku, ali ima svoju detektivsku Bibliju – dotrajali primerak „Principa privatnog detektivstva“ Klovisa Andersena – koju često citira iz knjige u knjigu. Tu su i njena dovitljivost, nepokolebljivost, dobar smisao za humor, saosećajnost, radoznalost i mudrost. Štaviše, Dragocena je premudra za svoje godine, sluša celim srcem, uživa u čaju od grmlja i uvek ljubazno pristaje na još jedno parče torte.

Čvrsta je u odluci da vozi kombi svog dragog preminulog oca, iako mu je uvek potrebna popravka i hronično naginje na jednu stranu. Pomenula sam da je tradicionalno izgrađena žena. A pored tradicionalne građe, ona je i tradicionalna dama koja često razmišlja o promenama u svom rodnom kraju, o tradicijama koje se gube u ovom brzom, elektronskom dobu. Niko nikada ne bi optužio Mma Ramocve da je brza. Ovo je žena koja nikada ne žuri dok ispija još samo jednu šoljicu čaja i razmišlja.

VOĐEN LIKOVIMA

Dragocena neprestano gradi mrežu u Gaboronu. Pošto je njenom vozilu stalno potrebna pomoć da bi nastavilo da vozi, ona se sprijateljuje sa automehaničarem, gospodinom J.L.B. Matekonijem, koji poseduje svoju ličnu garažu. Prilično ga je očarala od samog početka, a njihova nežna romansa je nit koja se provlači kroz serijal. I on sam je tradicionalan čovek, dostojanstven, pravi. Motori razgovaraju sa njim. On je genijalan, ponekad  skoro i previše, i daje veoma veliku slobodu svojim mladim šegrtima, Čarliju i Fanvelu. Iako ga često iznerviraju.

Dragocena je shvatila da joj je potrebna sekretarica i na scenu stupa Grejs Makuci, bodljikava kruška, zaljubljenik u pravila i gramatiku. Ona je žena iz siromašne porodice i vredno je radila kako bi dobila diplomu na bocvanskom Koledžu za sekretarice, sa ocenom od 97%, što glasno i ponosno ističe kad god može. Grejs lako pada u vatru i često istupa otvoreno i bez dlake na jeziku. Uvek je mrzovoljna i breca se u skladu sa tim. Njene cipele razgovaraju sa njom, dajući mnoge jezgrovite opaske. Izgleda da ima sklonost ka nepraktičnoj obući.

U ovoj osnovnoj grupi su i mnogi drugi zaokruženi likovi koji su dodavani i razvijani kroz serijal. Obe naše glavne dame pronalaze ljubav i stvaraju porodice kako se knjige nižu. Ima dugogodišnjih prijatelja i rivala. I svi ovi likovi vam prirastu za srce dok čitate.

NEŽNE MISTERIJE I SVAKODNEVNA MUDROST

„Prva damska detektivska agencija“ je prijatan krimić u najboljem smislu. Nema serijskih ubica ni pratećih lokvi krvi ni iznutrica, ni napetosti od koje pretrnete. Dragocena i Grejs idu tamo-amo suočavajući se sa preljubnicima, lažnim naslednicima, prevarama sa osiguranjem, nestalim osobama, ukradenim stvarima i tako to ide. Suočavaju se sa velikim negodovanjem i podsmehom od strane nekih delova društva. One su „samo“ žene. Posao često slabo ide. Dragocena se često zgražava da uzme novac za usluge pružene ljudima u neprilici. Međutim, Grejs nema takvih nedoumica.

Ali misterije i slučajevi su u drugom planu u odnosu na likove i njihove odnose i njihova razmišljanja o životu. Zaista, svakodnevna mudrost je jedno od zadovoljstava u ovim knjigama. Knjige su često prošarane suvim humorom, pronicljivim i jezgrovitim dosetkama i mislima o životu i ljudima. Zatičete sebe kako čitate i osmehujete se i glasno se smejete.

UŽIVANJE U ČITANJU

Ove knjige su prijatne. I možda to zvuči čudno ili staromodno ili ironično, ali zaista ne postoji drugi opis. Neverovatno su lepo štivo, dražesno, čedno, prepuno darežljivosti i zahvalnosti i optimizma. Na njihovim stranicama se mogu naći takva nežnost i ljubav i razumevanje. Serijal „Prva damska detektivska agencija“ vam pomaže da se osećate dobro. A ta dobrota je pravi predah od neprekidnog ciklusa paničnih vesti koje bombarduju naš svakodnevni život u ovom elektronskom dobu.

Znači, udobno se smestite uz Dragocenu i Grejs, i čitajte o njihovim najnovijim avanturama i izazovima i radostima, jer će vam izmamiti uzdahe miline. Ali nije to samo eskapizam. Posle jedne sesije sa Dragocenom, bolje i sa više elana se suočavam sa „lošim vestima“ ovoga sveta, rastućim nejednakostima, globalnim zagrevanjem, sajber napadima, šumskim požarima, i poplavama i ratovima i gladima.

Mogu to zato što je ovo prijatno štivo puno nade. A nada me tera da idem dalje i radim dalje i postojim dalje. Nikad se ne sećam zapleta, ali se sećam osećaja koje stvaraju knjige. Stvaraju dobar osećaj i ostavljaju me u dobrom raspoloženju.

Čitajte serijal „Prva damska detektivska agencija“. To je divno, divno štivo, melem za dušu i zadovoljstvo za srce.

Ništa vas ne sprečava da uzmete bilo koju knjigu iz serijala „Prva damska detektivska agencija“ i jednostavno je pročitate. U svakoj knjizi možete uživati kao u priči za sebe. Ali bih toplo preporučila da čitate serijal po redosledu objavljivanja. Likovi se razvijaju kroz knjige, tako da je uživanje pratiti njihov napredak dok se odvija.

Postoji i kratka televizijska adaptacija serijala. Mogu samo toplo da je preporučim. Apsolutno je uživanje za gledanje, odlično sumira utisak koji ostavljaju knjige. Zaista je dobro urađena.

Srećno čitanje!
 
Autor: Džesika Jorgensen
Izvor: silverpetticoatreview.com
Prevod: Borivoje Dožudić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
 devojka sa violinom milene sekulić odalović u prodaji od 29 aprila laguna knjige „Devojka sa violinom“ Milene Sekulić Odalović u prodaji od 29. aprila
25.04.2024.
Od Milene Sekulić Odalović, autorke romana „Vetar sa Pirineja“ stiže novo literarno ostvarenje „Devojka sa violinom“ – dramatična priča o odvažnoj i smeloj junakinji, intrigama, tajnim zaverama i neoč...
više
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.