Laguna - Bukmarker - Zabavna promocija knjige Vanje Bulića „Zašto Bog nema auto“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Zabavna promocija knjige Vanje Bulića „Zašto Bog nema auto“

Novinar i pisac Vanja Bulić odabrao je Muzej automobila kao mesto promocije svoje najnovije knjige „Zašto Bog nema auto“ u izdanju Lagune.


 
Početak promocije je najavljen automobilskom trubom jednog od brojnih atraktivnih eksponata u Muzeju. Odgovor na pitanje „Zašto Bog nema auto“ pokušali su da daju osim Vanje Bulića i satiričar Dragutin Karlo Minić koji je i autor predgovora „Reč suvozača: Volan (ne) čini čoveka“ reditelj i domaćin Bratislav Braca Petković, pisac Marko Vidojković i karikaturista Špiro Radulović koji je autor ilustracija u knjizi. Njegovi originalni crteži su bili izloženi za ovu priliku na muzejskim eksponatima.
 
Glumica Suzana Petričević je čitala delove iz knjige i primerom pokazala da je Bulić odličan satiričar.
 
Obećanje dato u najavi promocije da su „smeh i dobar provod garantovani“ ispunjeno je pošto su se svi govornici trudili da „budu na visini“ knjige koja obiluje smešnim anegdotama i finom satirom sa malo melanholije i sete jer su priče o automobilima i njihovim korisnicima smeštene uglavnom u šezdesete i sedamdesete godine XX veka.
 
Ovoga puta Bulić se vratio svojim duhovitim hronikama naše srpske svakodnevice iz godina kojih se stariji sećaju, a mladima je dobar uvod u vreme u kojem su njihovi roditelji bili mladi.
 
Branislav Petković je za početak osporio tačnost priče o prvom alarmu protiv krađe utomobila u Beogradu i ispričao da je „pronalazač“ bio glumac Ateljea 2012 Relja Bašić koji je magnetofonom snimio svoj prodorni glas i tu „zvučnu zamku“ sakrio u svog fiću i povezao je sa bravom.
 
Karlo Minić je konstatovao da je Vanja Bulić iskoristio „četvorotočkaše da bi pisao o dvonošcima“ i dodao „da autor nije stručnjak za motoristiku, ali je majstor da nam dočara odnos čoveka (našeg) prema autu“.
 
Minić je upozorio da „sve duhovitosti u ovoj knjizi ne služe goloj zabavi, jer ima mnogo satire i slika naše naravi koja se nije menjala od prvih taljiga do najnovijeg poršea. „Vidićete i malo autobiografije što knjizi daje posebnu verodostojnost čak i kada je reč o neverovatnim zgodama“, konstatovao je Karlo i zaključio da čitaoci treba da „vežu pojaseve i ostanu tako vezani sve do prestanka rada ove duhovite i satirične papirne sprave“.
 
Vidojković koji nerado promoviše i sopstvene knjige objasnio je da „baš voli kako Bulić piše a tema automobila je simbol i čovekovog napretka i njegove propasti jer mi sa autom činimo zločinački poduhvat da uništimo našu planetu“. On je kazao da je čar ove knjige, za generacije kojoj pripada i one mlađe, što govori o vremenima kojih se mnogi ne sećaju. „Ko želi da se vrati u najbolje godine SFRJ onda je ova knjiga idealna za takvog čitaoca“, kazao je Vidojković.
 
Špiro Radulović, autor ilustracija, kazao je da ih je radio sa velikim zadovoljstvom nakon što je pročitao rukopis koji je bio veoma inspirativan za njega kao karikaturistu.

Radulović je priznao da nikada nije imao izložbu svojih radova postavljenu na automobilima iz različitih vremena.
 
Autor je umesto govora dozvolio da za kraj promocije glumica Snežana Petričević pročita celu priču „Beograđanka za volanom“ iza koje se krije lik njegove supruge jer je mislio da je, posle 40 godina zajedničkog života, dobro poznaje – sve dok nije sela za volan.
 
Gosti su se na kraju poslužili vinom koje je pripremio Mačkov podrum.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.