Laguna - Bukmarker - Vodič za posetu Sajmu knjiga - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Vodič za posetu Sajmu knjiga

Početkom godine konačno mi se ostvario dugogodišnji san: dobila sam posao u oblasti marketinga u nezavisnoj izdavačkoj kući koja mi je već duže vreme na radaru. I u okviru tog posla, ostvarila sam još jedan dugogodišnji, doduše skromniji, san: prvi put sam otišla na sajam knjiga u Londonu.

Foto: Freepik

Londonski sajam knjiga događaj je koji je u potpunosti posvećen izdavačkoj industriji. Održavaju se sastanci između krupnih zverki al​​i i onih koji to žele da postanu; kupuju se i prodaju prava na prevod; vizitkarte se razmenjuju uz besplatno belo vino. Stručna predavanja uglavnom vode insajderi koji objašnjavaju najnovije trendove u čitalaštvu ili pomažu onima koje je vreme pregazilo, poput mene, da razumeju kako funkcioniše TikTok. Sve u svemu, nema mnogo promocija knjiga od strane pisaca i bude jako malo besplatnih promotivnih verzija knjiga. Međutim, ako ste štreberski tip knjigoljupca, sajam knjiga predstavlja fascinantan uvid u izdavačku industriju i priliku da se upoznate sa ljudima koji stvaraju knjige.

Evo nekoliko saveta i trikova koji su veoma primenljivi i za posetioce Beogradskog sajma knjiga.

Obucite se slojevito

U Londonu, naročito ako je sunčano dok ste u „Olimpiji“ koja ima stakleni plafon, verovatno će vam biti prevruće. Ako rade klima-uređaji možda će vam biti previše hladno. Budite spremni na sve – slojevi odeće su spas!

Zgrabite kafu za poneti

Možda ćete na ponekim štandovima pronaći neke grickalice ili osveženje, ali to niko ne garantuje, zato se pre dolaska bolje uputite na vaše omiljeno mesto za kafu za poneti!

Ponesite nešto da prezalogajite

Na sajmu ćete sigurno pronaći mesta na kojima možete kupiti i hranu, ali često može biti skuplja a možda vam se ni ponuda neće svideti. Budite spremni i na dugačke redove, jer obično svi pohrle u isto vreme, kada se sastanci ili zakazana dešavanja završe. Ako ste nalik meni, i obično pregurate dan uz pomoć mnogobrojnih šoljica čaja i čokoladnih keksića, zato ih ponesite sa sobom.

Ponesite eksternu bateriju za telefon

Kunem vam se da sam otprilike pola vremena na Londonskom sajmu knjiga provela tražeći utikač kako bih napunila telefon. Mislila sam da će ih biti posvuda, ali izgleda da ih je bilo samo u okviru štandova, tako da je bilo baš bez veze to što sam morala da odem do nekog štanda i stojim tamo pretvarajući se da sam zainteresovana za ono što su izložili dok se moj telefon polako vraćao u život. Često su najvažnije informacije dostupne samo onlajn, što je u ovom slučaju značilo da sam morala stalno da držim telefon u ruci, pratim raspored i pokušavam da shvatim gde se šta održava – zbog čega mi se baterija dvostruko brže ispraznila.

Ponesite ceger

Možda je to nešto karakteristično za Veliku Britaniju, ili je to nešto što je došlo u modu nakon 2020. godine, ali sam morala da nabavim dodatni ceger za sve kataloge i prospekte koje sam pokupila na sajmu knjiga u Londonu. Budući da je ovo izdavački događaj, stvarno sam mislila da ću dobiti barem desetak promotivnih cegera u prvih 10 minuta, ali to se nije dogodilo. Tako da pođite spremni!

Ponesite vizitkarte

Verovatno ćete steći nove prijatelje, a možda i nove poslovne kontakte, pa im omogućite lak način da vas zapamte i pronađu na LinkedIn-u (što je možda najtužnija od svih društvenih mreža, ali je verovatno najkorisnija ovih dana, barem u profesionalnom smislu). Sa druge strane, „Izvolite moju vizitkartu“ je elegantan način da završite razgovor ako je vreme da idete kući ili jednostavno morate da nastavite dalje.

Dođite na vreme

Ovo je savet kog se nikada ne pridržavam jer ću uvek odabrati da još pet minuta provedem u krevetu nego da održavam vojničku disciplinu, ali ako želite da znate kuda idete i ne želite da provedete pola dana potpuno zbunjeni, dobra je ideja da dođete do sajma rano, kako biste mogli da vidite kako su raspoređeni izlagači – koje štandove želite da posetite, gde će se održavati prezentacije za koje ste najviše zainteresovani i naravno gde su toaleti. Takođe, možete pre svih da priupitate veće izdavače da li će poklanjati promotivne verzije knjiga, kako biste bili spremni da ih ugrabite. Učite od mene i nemojte dozvoliti sebi da propustite priliku da se dočepate knjige godine.

I naravno – ponesite svoje spiskove!
Sajmovi knjiga su veoma zabavni, ali mogu biti i iscrpljujući. To je savršena prilika da upoznate mnogo zanimljivih ljudi – a svi oni su knjigoljupci (mislim da ćete se složiti da su to najbolji ljudi). Naoružani ovim savetima, sigurno ćete se odlično provesti.

Autor: Kler Hendskom
Izvor: bookriot.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.