Laguna - Bukmarker - Vlado Ilić predstavio knjigu „Kultura konflikta“ u Podgorici - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Vlado Ilić predstavio knjigu „Kultura konflikta“ u Podgorici

Opšte je poznato da su konflikti deo naše svakodnevice, konfliktne situacije muče nas u partnerskim odnosima, na poslu, u prijateljstvu, i svi se onako kako najbolje znamo i umemo nosimo s njima, pokušavajući da ih razrešimo, da zacelimo nastale rane, oprostimo drugome i zaboravimo sukob. U bogatoj literaturi, popularnoj i stručnoj, koja se na različite načine bavi pitanjem svih pitanja – kako izaći iz konfliktne situacije na miran i produktivan način, odnosno kako se razvijati i rasti na poprištima konflikata čineći ih sve ređim a ne umnožavajući ih, knjiga „Kultura konflikta“ Vlado Ilića nam nudi za mnoge možda neočekivanu interpretaciju konflikata i njihovog razrešavanja. Sledeći osnovne postulate porodičnog rasporeda, transgeneracijske terapije koja nam u potpunosti otkriva značenja one biblijske „očevi jedu groždje, a sinovima trnu zubi“, autor ove knjige i iskusni terapeut porodičnog rasporeda ili poretka ljubavi, opominje nas da se uzroci i razrešenja mnogih konflikata nalaze tamo gde ih obično ne tražimo, u našoj porodičnoj prošlosti, u generacijama koje su nam prethodilie, među precima koji su „primali život i davali ga dalje“.
 
Ova knjiga koja nam, kako sam podnaslov kaže, donosi saznanja i uvide o dinamikama porodičnog rasporeda na bazi bogatog terapeuskog rada njenog autora, predstavljena je u podgoričkom hotelu „Podgorica“ u petak, 24. oktobra, izuzetno zanimljivom promocijom na kojoj su govorili Maruška Drašković, psihoterapeutkinja, dr Lenka Tenžera, lekar, Vanja Kovačević, publicista, Snežana Radusinović, novinarka, a na kraju se prisutima obratio i sam autor.
                     
U nadahnutom govoru o sveprisutnosti konflikta i tome kako se nositi sa izazovima pred koje nas konflikti stavljaju, najpre je govorila poznata crnogorska geštalt terapeutkinja, Maruška Drašković, koja je pored svog terapeutskog delovanja, nakon ratnih devedesetih, bila inicijator mnogih društvenih aktivnosti koje su vodile ka pomirenju i integrisanju učesnika u ratnim konfliktima u našem regionu. Ona je istakla da je u svakom konfliktu, bio on individualni ili kolektivni, najvažnije uočiti naš doprinos, našu ulogu, naš deo odgovornosti, i vratiti sebi projekciju koju namenjujemo drugoj strani uključenoj u konflikt.
 
Dr Lenka Tenžera govorila je o tome da se u poslednjih 20 godina definicija zdravlja koju nudi Svjžetska zdravstvena organizacija sve češće menja i da se postepeno otvara put ka slici čoveka koji pored fizičkog ima i emocionalno i mentalno telo, dakle, ka holističkom sagledavanju čoveka, njegovog zdravlja i njegove bolesti.
 
Publicista Vanja Kovačević je u tekstu duhovitog naslova „Kako voliš, tako ti se piše“ nanizao  književne asocijacije koje je imao čitajući „Kulturu konflikta“ i podsetio nas da je sposobnost samospoznaje, introspekcije, oduvek bila veoma važna u svim vremenima i svim kulturama.
 
Novinarka Snežana Radusinović govorila je o tome kako je etička strana konflikta, pitanje nevinosti i krivice, pravde i krivde, potpuno nebitno kada se konflikt sagledava u široj slici, u transgeneracijskoj panorami, o čemu ima dosta primera u Ilićevoj knjizi, a još više u njegovoj terapeutskoj praksi. Takođe je naglasila da se na radionicama poretka ljubavi učesnici sreću i povezuju na najdubljem nivou, nivou bića, nivou duše, na nivou na kojem se i konflikti zaceljuju i integrišu.
 
Na kraju promocije, koju su upotpunile i muzičke numere u izvođenju profesora muzike Petra Dobričanina, govorio je i sam autor podsećajući nas na konflikte kojih u svakodnevnom životu često nismo svesni, ističući da pothranjujemo konflikt na trpezi kad god na nju stavljamo hranu zagađenu pesticidima i drugim otrovima. Autor je pozvao prisutne  na uzgoj organske hrane u vlastitim baštama ili bar podršku proizvođačima te hrane kupovinom i preporukama. Promocija je zaokružena meditacijom „Izvor života“ i demonstracijom jednog rada.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

5 spisateljica koje su pisale pod muškim pseudonimom laguna knjige 5 spisateljica koje su pisale pod muškim pseudonimom
19.08.2024.
Spisateljice vekovima koriste muške pseudonime, i to ne samo kako bi očuvale vlastitu anonimnost i privatnost već i da bi bile percipirane bez stigme koja se vezuje za njihov pol. To je često i sreds...
više
nik vajal treba biti iskren prema sebi laguna knjige Nik Vajal: Treba biti iskren prema sebi
19.08.2024.
Nik Vajal otvoreno govori o nekim temama koje obrađuje u svojoj novoj knjizi „Ne šalji poruke bivšima... i drugi saveti o ljubavi, seksu i zabavljanju“. Foto: Dexter Brown Nik Vajal i ja s...
više
vladimir kecmanović svet stvara bog, ne đavo laguna knjige Vladimir Kecmanović: Svet stvara Bog, ne đavo
19.08.2024.
Da li mu je nova knjiga „Oganj i kelija“ zaokret u pisanju, kako je uticala na njegovo shvatanje vere i namerava li i drugim svetiteljima da posveti svoja naredna dela, otkriva nam pisac Vladimir Kecm...
više
predstavljanje edicije i romana autsajderi  laguna knjige Predstavljanje edicije i romana „Autsajderi“
19.08.2024.
U četvrtak 22. avgusta u 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC, Kralja Milana 48 (ulaz iz Resavske), biće predstavljena nova Lagunina edicija  „Autsajderi“ i istoimeni roman S. E. Hin...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.