Laguna - Bukmarker - Vladimir Đurić Đura: Deset knjiga zbog kojih sam napisao roman „London“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Vladimir Đurić Đura: Deset knjiga zbog kojih sam napisao roman „London“

Ovo je moja lična biblioteka knjiga koje su značajno uticale na stvaranje mog romana „London“. Neke sam čitao za vreme studija u Beogradu, a neke za vreme poslediplomskih studija u Londonu. Krivo mi je ponekad što sam te knjige već jednom pročitao i što pri drugom čitanju više nema onog šoka i uzbuđenja kao prilikom prvog. Morao sam svašta da čitam, sticajem okolnosti, dok sam studirao Opštu književnost i kasnije Dramaturgiju. Profesor Dragan Nedeljković je tražio da čitamo sto strana svakog dana, i tokom dve-tri godine to sam bukvalno i primenjivao. No, vid mi se sve više kvario, pa sam posustajao. U Londonu sam na poslediplomskim studijama zahvaljujući podršci profesora Dušana Puvačića imao sreće da koristim njihovu biblioteku. London je misteriozan grad i imao sam sreće što sam živeo u njemu jedan duži period. Britanski savet mi je pomogao da tamo boravim bezbedno, a BBC servis na srpskom i da imam dodatna primanja. Bez svega toga roman „London“ nikad ne bi ni nastao. Ovih deset knjiga su uticale na mene:


 
„Zamak“ – Franc Kafka
Šetnja kroz metafizičko carstvo praškog genija. Pročitao sam knjigu nekoliko puta i uvek mi je bila zanimljiva. Posebno scena u kojoj Zemljomer K progonjen u snu u zadimljenoj gostionici na brzaka vodi ljubav sa krčmaricom. Udaljeni zamak do kog se ne može stići. Atmosferu ovog romana želeo sam potajno da imam i u mom romanu „London“.
 
„Divni Gubitnici“ – Leonard Koen
Roman o indijanskom duhu Katarine Tikevitede. I o studentima ljubavi i književnosti, prepun poezije i bizarnog seksa. Kada bih god pročitao par strana ove knjige uzeo bih gitaru i pravio pesme ili pisao ljubavne romane.
 
„Orlov dar“ – Karlos Kastaneda
 Bio sam par godina bukvalno omađijan Kastanedinim knjigama kao mlad. O toj čudnoj mladosti najbolje pročitati moj roman „London“.
 
„Nasuprot“ – Joris Uismans  
 Dezesent je pravi dekadentni superheroj. On je u stanju da u svom dvorcu satima razmišlja o boji zidova. Nijansa kajsije koju odabere posle dvadesetak strana razmišljanja o bojama, najviše prija oku. Opis crne mise u drugom Uismansovom romanu „Tamo dole“, takođe je vrhunsko delo.
 
„Aleksandrijski kvartet“ – Lorens Darel
Ovaj roman je sam po sebi poezija, kao i romani Koena ili Crnjanskog. Koliko strasti u mističnom egipatskom gradu. Čitao sam ga u Londonu.
 
„Sidarta“ – Herman Hese
Ovu  knjigu sam čitao više puta. Roman „London“ je nastao direktno pod uticajem „Sidarte“. Struktura romana je slična, kao i odeljak sa učiteljicom ljubavi.
 
„Demijan“ – Herman Hese
Demijan je veoma značajan kao inspiracija za lik Jana. Misteriozni učitelj koji objašnjava tajne nevidljivog sveta je pravi roman inicijacije.
 
„Agonija romantizma“ – Mario Prac
Prelepa studija o omiljenim junacima dekadencije od Obija Berdslija do Svinburna. Klara iz mog romana je tipična dekadentna fin de siècle heroina.
 
„Kad su cvetale tikve“ – Dragoslav Mihajlović
Roman prepun poezije o beogradskim momcima sa ulice. Crni Beograd zna da bude lep.
 
„Roman o Londonu“ – Miloš Crnjanski
Tužna priča koja se dešava u velikom sivom gradu Londonu, veliki srpski pisac tačno je opisao dekadenciju i sumrak aristokratskog pogleda na svet prikazana kroz lik Kneza Rjepnina.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više
prikaz presfildovog romana ratnik kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva laguna knjige Prikaz Presfildovog romana „Ratnik“: Kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva
17.05.2024.
Vratio se Stiven Presfild. Autor bestselera o staroj Grčkoj – „Ognjena kapija“ i „Plime rata“ – u novom, uzbudljivom romanu „Ratnik“, pažnju je posvetio Starom Rimu. Zaplet romana je smešten u dve ...
više
prikaz knjige tajni život drveća zaljubljen u šumu laguna knjige Prikaz knjige „Tajni život drveća“: Zaljubljen u šumu
17.05.2024.
Retko je koja knjiga o prirodi privukla pažnju svetskih razmera i postala bestseler kao što je to slučaj sa naslovom „Tajni život drveća“ Petera Volebena. Zašto noćas tako šume jablanovi, tako stra...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
17.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.