Laguna - Bukmarker - Uspešan nastup Dragana Velikića na Ratkovićevim večerima poezije - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Uspešan nastup Dragana Velikića na Ratkovićevim večerima poezije

U Bijelom Polju završene su 45. Ratkovićeve večeri poezije. Manifestacija je trajala tri dana i obuhvatala je tridesetak programa gde se predstavilo oko pedeset književnih stvaralaca iz regiona, muzičke programe, izložbu slika, pozorišnu predstavu, kulturno-zabavne programe i programe za decu i omladinu.



Prema tvrdnjama mnogih, ove godine je bila najveća poseta publike, dok učesnici ističu da su ovo do sada najbolje organizovane Ratkovićeve večeri poezije.
„Nije forma, već suština. Ne pamtim da sam ikada srdačnije bio dočekan. Znam da sam čitao dobro i da je publika uživala. Video sam i osetio to. Ali, uživao sam i ja“, rekao je ovogodišnji specijalni gost Dragan Velikić. 

Sa specijalnim gostom ovogodišnjih Ratkovićevih večeri razgovarao je crnogorski književni kritičar Vlatko Simunović. Govoreći o ličnim inspiracijama, Velikić je kazao da dok piše čita samo poeziju, te da sebe smatra pesnikom koji piše romane.
„Teško je reći ko je sve od pisaca uticao na mene, jer često nismo ni svesni uticaja. Naravno, tu su pisci i pesnici kojima se uvek vraćam: Kavafi, Bulgakov, Kami, Andrić“, kazao je Velikić.

Prema njegovim rečima, uspešan pisac ne znači i dobar pisac.
„Uspešni dolaze i prolaze, a dobri ostaju. Književnost nastaje u dodiru života koji živimo i onoga koji bismo želeli da živimo. U tom doticaju nastaje umetnost. Mene kao pisca inspirišu prostori, a grad je prostor koji najbolje osećam. Čovek treba da piše na temelju onoga što je njegov doživljaj. Moj cilj je danas, i uvek, da otkrivam istinu. To može biti sasvim lična istina, ili sasvim široka, društvena, politička ili istorijska istina, muška ili ženska, staračka ili adolescentska, hetero ili gej, većinska ili manjinska, ali mora biti istina, mora biti subverzivna u odnosu na vladajuće, lako prihvatljivo i po pravilu lažljivo opšte mesto zajedničkog brčkanja u mlakom blatu. I nemoj da je neko otvorio vrata, da nas ne ubije promaja! Potreba da se literarno uobliči svet koji u sebi nosimo ipak nastaje iz različitih pobuda“, kazao je jedan od najznačajnijih pisaca na južnoslovenskim prostorima Dragan Velikić.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

nedelja knjiga džordža r r martina od 22 do 28 jula 2024  laguna knjige Nedelja knjiga Džordža R. R. Martina od 22. do 28. jula 2024!
19.07.2024.
Džordž R. R. Martin stvorio je jedan od najuzbudljivijih serijala, remek-delo epske fantastike „Pesmu leda i vatre“, koji je uticao na sve podžanrove fikcije, počev od naučne fantastike, preko misteri...
više
možete prestati da pušite lako je laguna knjige Možete prestati da pušite! Lako je
19.07.2024.
„Lak način da prestanete da pušite“ Alena Kara je najpoznatiji i najprodavaniji priručnik za prestanak pušenja koji objašnjava kako da se bez snage volje trajno oslobodite ovog poroka.   Ova kn...
više
ne propustite još jednu knjigu igora kolarova  laguna knjige Ne propustite još jednu knjigu Igora Kolarova!
19.07.2024.
Od autora kultnog romana „Agi i Ema“ Igora Kolarova stiže jedinstveni ringišpil veselih ideja, neobičnih junaka i tananih osećanja u knjizi „Burence: Luckaste priče“. Kao i drugim zbirkama, i u ovi...
više
savremeni ljubavni roman simone arnstet kraljica noći  laguna knjige Savremeni ljubavni roman Simone Arnstet – „Kraljica noći“
19.07.2024.
Simona Arnstet je spisateljica i psihološkinja. Predvodnica je švedskog romantičnog talasa, koji u svetu stiče sve veću popularnost a ima i veliki broj čitalaca u Srbiji. Posle romana „Sve ili ništa“,...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.