Laguna - Bukmarker - Uručena nagrada „Stevan Sremac“ Krsti Popovskom za roman „Ina“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Uručena nagrada „Stevan Sremac“ Krsti Popovskom za roman „Ina“

Krsti Popovskom književniku iz Beograda sinoć je na svečanosti u Gradskoj kući u Nišu uručena  tradicionalna književna nagrada „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu u 2017. godini. Nagradu je pisac dobio za roman „Ina“ u izdavanju Lagune.

Roman ,,Ina“ je priča o mladom umetniku koji za vreme rata devedesetih godina, sa porodicom iz Hrvatske dolazi u Srbiju. Roman predstavlja svojevrstan otklon prema našoj savremenosti. Pisac u romanu baveći se, pre svega, temom izmeštanja i gubitka identiteta, gradi sliku nemira i preispitivanja savremenog čoveka. Poput svojih grotesknih junaka, i autor u svom pripovedanju prelazi različite granice kako bi čitaocima pružio intenzivan i često šokantan doživljaj sveta.

Adrijana Marčetić, član žirija za dodelu nagrade Stevan Sremac rekla je da se u donošenju odluke da Krsta Popovski bude ovogodišnji laureat žiri rukovodio književnim vrednostima ove knjige.

„U izboru smo vodili računa da do izražaja dođu književne vrednosti, priča ili romana. Krsta Popovski je zreo pisac i za sobom ima dve zbirke poezije, pet romana i dve drama. Ono što je karakteristično za Krstu Popovskog je da njegovu prozu, pre svega romane, naša književna kritika nije dovoljno prepoznala i nije protumačila na adekvatan način. Njegova proza je veoma neobična, inovativna, autentična i da smo mi u njemu prepoznali jedan pravi pripovedački talenat“, rekla je Marčetić.

Krsta Popovski je prilikom svečanosti u Gradskoj kući  rekao da je veoma vezan za Niš, još iz perioda detinjstva kada je često boravio u ovom gradu. O svom delu nije želeo mnogo da govori jer, kako je rekao, nije baš pristojno da o njemu govori on sam.

„O delu je mnogo više rekao žiri time što je ovo delo izabrao za ovako veliku nagradu. 'Stevan Sremac' je jedna od najvećih književnih nagrada u Srbiji i veoma sam ponosan i presrećan sam. Za Niš me vezuje mnogo toga iz privatnog života tako da mi je tim draže što sam dobitnik nagrade 'Stevan Sremac'.“

Nagradu je uručila gradska većnica resorno zadužena za kulturu Jelena Mitrovski.

„Ova književna nagrada, zajedno sa ostalim književnim nagradama koje dodeljuje grad Niš, veoma je značajna za sve nas kao i za mnoge aktivnosti koje afirmišu književno stvaralaštvo. To pokazuje da je Niš grad koji nastoji da neguje književnost, da podstiče ljubav prema knjizi kao jednog od glavnih stubova naše kulture“, rekla je Mitrovski.

Krsta Popovski je rođen je u Skoplju 1968. Diplomirao na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Jedan je od osnivača i glavni urednik časopisa za književnost i likovnu umetnost Zvono, redaktor u redakciji knjiga Službenog lista, a potom urednik u leksikografskoj redakciji Službenog glasnika. Sada je urednik u izdavačkoj kući Klett.

Objavio je četiri knjige poezije, romane: „Tata“ (2008), „Ej“ (2011), „Sudbine“ (2012), „Trudovi“ (2014), „Ina“ (2017) a 2017. u izdanju Niškog kulturnog centra objavljena mu je zbirka priča „Nedela“.

Rukopis romana „Trudovi“ ušao je u najuži izbor za Nagradu „Miroslav Dereta“ 2011. Osim poezije i proze, Krsta Popovski autor je dve drame: „Žestina“ i „Fra Vidoje“.

U programu je učestvovala i doc. dr Jelena Jovanović, predsednica žirija i trupe „Književna boemija“ koja se predstavila dramatizacijom pripovetke „Kalča u pozorištu“.

Ovo je petnaesti put zaredom da se dodeljuje nagrada „Stevan Sremac“. Nagrada „Stevan Sremac“ ustanovljena je 2004. godine a dodeljuje se autoru prvog izdanja najbolje prozne knjige objavljene na srpskom jeziku u prethodnoj godini. Nagrada predstavlja jedno od najvažnijih priznanja za prozno stvaralaštvo u našoj zemlji. Pokrovitelj nagrade je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, tehnički realizator Niški kulturni centar. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog dela u iznosu od 300 hiljada dinara.

Izvor: Jugpress


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.