Laguna - Bukmarker - „Učenica profesora Džojsa“ - Balkanska priča o ljubavi - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Učenica profesora Džojsa“ - Balkanska priča o ljubavi

Među knjigama koje su ovog ljeta u Herceg Novom pobudile znatnu pažnju i kritičara i čitalaca jeste nedavno objavljeni roman Ljiljane Tomanović – Ponomarev „Učenica profesora Džojsa“. Dela ovog vrsnog prevodioca i sve poznatijeg pisca istakle su je u sam vrh književnog stvaralaštva na našim prostorima.

Ljiljana Tomanović – Ponomarev je pisac koji se odlikuje sposobnošću izbora građe uvrštene u romaneskni okvir, ali i posebno dubokim poniranjem u ljudsku psihu i traganjem za suštinskim vrijednostima u čovjekovom životu. Uhvaćeni u žrvanj političkih i ljubavnih zbivanja, njeni likovi traže izlaz iz ćorsokaka koje im je nametnulo vrijeme određenog istorijskog perioda i prostora u kojima su oni živjeli.

O romanu o osamnaestogodišnjoj ljepotici Mariji-Manji iz imućne bokeljske porodice na početku 20. vijeka govorio je nadahnuto i u svom stilu u prepunoj galeriji pokojnog vajara Luke Tomanovića u Herceg Novom, oca ljiljane, profesor Ratko Božović.

„Edukativnost romana Ljiljane Tomanović ostvarena je prvenstveno posredstvom glavnog lika, ljepotice Manje, djevojke koja svoj mladi život od Trsta do Dubrovnika i Herceg Novog tragajući za svojim talentom i harizmom. U tom vihoru koji se život zove, ona ne postaje to što je mogla da postane već je postala to što jeste. Ovo je roman o strasti, htijenjima i ambicijama. Ovo je balkanska priča o vjčenom pitanju koje se ljubav zove“, kazao je Božović.

Junakinja je okrenuta egzistencijalnim kategorijama, bolu, strahu, stidu. Bokeljska Manja ne nosi u sebi pobunu, revolt, nego milostivost i praštanje preuzeto iz mentaliteta Bokelja. Možda tu ima i malo autobiografskog, zaključio je profesor Ratko Božović.

„Roman koji promovišemo samo 15 dana poslije objavljivanja je priča o ženi ljubavi i strasti. Možda je to profesionalna deformacija ali sam ja u ovom štivu vidjela jedan kinematografski kvalitet i nadam se da će neko nakon čitanja da se odluči da se ovaj roman pretoču u neki TV serijal. To je kvalitetan materijal za tako nešto. Novi roman Ljiljane Tomanović Ponomarev postavlja nekoliko univerzalnih pitanja a jedno od tih problemića koji traže odgovor je odnos ljubavi i umjetnosti i šta je to i ko upravlja našim životnim strastima i sudbinama. Za junakinju je najvažnija umjetnost. Ovo je priča o našoj Boki i njenoj istoriji i tradiciji. Knjiga je sadržana i nosi visoke kvalitete. Ovo je značajno ostvarenje Ljilje Tomanović i po svom elegičnom prikazivanju ljudske duše, po tragičnim konotacijama čovjekovog usuda Tomanović spada u velike pisce“, rekla je reditelj i dramski pisac Slađana Vujović.

Autorka je istakla da je roman proizvod njene fascinacije Bokom i „Ulilksom“ Džejmsa Džojsa.

„To je zbog mog bokeljskog porijekla po očevoj liniji i kuće u Lenetanima stare 200 godina koja baštini i čuva tradiciju porodice Tomanovića. Posebno su mi interesantni ženski likovi. U ovoj sredini žene su vjekovima obrazovane ravnopravne nasljednice očeve imovine. Žene su svjetske putnice. Zato su moji ženski likovi pomalo i literarni potomci Nataše Rostove, Ane Karenjine, Eme Bovari, lejdi Četerli“ rekla je autorka.

„Ukratko, ovo je priča o iznevjerenim snovima, neiskvarenim ambicijama, prevari, izdaji, samokažnjavanju, o iznenadnim životnim preokretima, na koje pojedinačne volje ne mogu da utiču i koji ih je konstantno vraćaju na nove početke ili i krajeve“, rekla je Ljiljana Tomanović-Ponomarev.

Odlomske romana iz Učenica profesora Džojsa na promociji je čitala Danijela Đonović-Đokić.

Izvor: Delo
 


Podelite na društvenim mrežama:

nedelja knjiga džordža r r martina od 22 do 28 jula 2024  laguna knjige Nedelja knjiga Džordža R. R. Martina od 22. do 28. jula 2024!
19.07.2024.
Džordž R. R. Martin stvorio je jedan od najuzbudljivijih serijala, remek-delo epske fantastike „Pesmu leda i vatre“, koji je uticao na sve podžanrove fikcije, počev od naučne fantastike, preko misteri...
više
možete prestati da pušite lako je laguna knjige Možete prestati da pušite! Lako je
19.07.2024.
„Lak način da prestanete da pušite“ Alena Kara je najpoznatiji i najprodavaniji priručnik za prestanak pušenja koji objašnjava kako da se bez snage volje trajno oslobodite ovog poroka.   Ova kn...
više
ne propustite još jednu knjigu igora kolarova  laguna knjige Ne propustite još jednu knjigu Igora Kolarova!
19.07.2024.
Od autora kultnog romana „Agi i Ema“ Igora Kolarova stiže jedinstveni ringišpil veselih ideja, neobičnih junaka i tananih osećanja u knjizi „Burence: Luckaste priče“. Kao i drugim zbirkama, i u ovi...
više
savremeni ljubavni roman simone arnstet kraljica noći  laguna knjige Savremeni ljubavni roman Simone Arnstet – „Kraljica noći“
19.07.2024.
Simona Arnstet je spisateljica i psihološkinja. Predvodnica je švedskog romantičnog talasa, koji u svetu stiče sve veću popularnost a ima i veliki broj čitalaca u Srbiji. Posle romana „Sve ili ništa“,...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.