Laguna - Bukmarker - U Galeriji „Risim“ u Čačku predstavljen je novi roman Vladana Matijevića „Susret pod neobičnim okolnostima“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

U Galeriji „Risim“ u Čačku predstavljen je novi roman Vladana Matijevića „Susret pod neobičnim okolnostima“

O romanu koji je nedavno objavljen u beogradskoj izdavačkoj kući Laguna govorili su autor Vladan Matijević i književnik Živorad Nedeljković, koji je kao pesnik ocenio da je „Susret pod neobičnim okolnostima“ „izvanredan roman“ i „istinska pohvala poeziji“.


 
„Vladan Matijević je u književnost ušao kao pesnik, od pisanja pesama je odustajao, ali od poezije nije mogao da se odmakne ni u svojim proznim delima, jer je poezija imanentna njegovom biću, Matijević je srastao s njom. I pre bilo kakvog govora o formi ili sadržaju, ili o jeziku, valja reći da je roman ’Susret pod neobičnim okolnostima’ istinska pohvala poeziji, njena vanredno uobličena nepretenciozna odbrana u doba kada je poeziji malo šta naklonjeno. Kada je ono najbolje u nama, ono što nas čini ljudima, u pretežnoj meri zatamljeno, nestalo pred svakodnevnim navalama svakovrsnih posrnuća“, rekao je Nedeljković.
 
On je naglasio da je Matijević „očaravajućim postupkom“ govorio o vremenu ispražnjenosti, sabijenoj životnoj srži, krunskoj zapitanosti, da su junaci romana „verodostojno situirani“, a glavna junakinja Ana Žeželj, ne slučajno, zanimljiva je i u etimološkom značenju svog imena.
 
„Značenje imena Ana je ’milost, zahvalnost’, ali i ona koja će se ponovo roditi. A prezime Žeželj je takođe etimološki zanimljivo, žeželj je štap koji se psu veže za ogrlicu, a drugim krajem za kolac. Izvanredno odabrana reč, sušta metafora života Ane Žeželj koja je uvek srljala ’kao puštena s lanca’, a sada u smiraj tog uistinu koloritnog života postala je potpuno privržena. I odana, kao pas“, rekao je Nedeljković.
 
Matijević je naglasio da je „Susret pod neobičnim okolnostima“ njegova dvanaesta knjiga i šesti roman. On je o svom novom romanu rekao da je duhovita, ljubavna priča, puna fantastike.
 
„Moj prethodni roman ’Vrlo malo svetlosti’ bio je dosta angažovan, bavio se nekim strašnim temama naše svakodnevice, a i moja knjiga priča ’Pristaništa’, koja je izašla pre dve godine, takođe je bila angažovana i tamna. ’Susret pod neobičnim okolnostima’ je ljubavna priča koja je prvenstveno duhovita. Znao sam da kada se piše ljubavna priča, pisac hoda po tankoj ivici forme i stila, da može skliznuti u banalnost, stvoriti neko lako delo, i zbog toga sam bio izuzetno oprezan. Čuvao sam se od patetike. Bavio sam se svakom rečenicom i svakim pasusom. U ovoj knjizi ima dosta fantastike. Jedan od junaka je anđeo, a pored njega postoji i čitava armija demona“, rekao je Matijević.
 
On je dodao da se radnja romana dešava u jednom danu, 9. jula 2015. godine, u jednom malom gradu u Srbiji čije se ime ne pominje, ali po imenima planina koje okružuju taj grad, ulica i reka, čitalac lako može prepoznati mesto zbivanja.
 
Vladan Matijević je rođen u Čačku, gde i danas živi. U njegovom bogatom književnom opusu su dve zbirke poezije, dve knjige priča „Prilično mrtvi“ i „Pristaništa“, knjiga drama „Žilavi komadi“, zbirka eseja „Memoari, amnezije“. Napisao je šest romana: „RC Neminovno“, „Van kontrole“, „Pisac izdaleka“, „Časovi radosti“, „Vrlo malo svetlosti“ i najnoviji „Susret pod neobičnim okolnostima“.
 
Dela su mu prevedena na francuski, nemački, španski i italijanski jezik. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja u Srbiji, između ostalih Andrićeve nagrade za najbolju knjigu priča 2000. godine i Ninove nagrade za najbolji roman 2003. godine. 



Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.