Laguna - Bukmarker - U Bijeljini promovisan drugi deo knjige „Solunska 28“ Dr Neleta Karajlića - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

U Bijeljini promovisan drugi deo knjige „Solunska 28“ Dr Neleta Karajlića

Drugi deo knjige „Solunska 28“ autora Nenada Jankovića poznatijeg kao Dr Nele Karajlić promovisan je u bijeljinskoj Biblioteci „Filip Višnjić“.



Ovo je druga od tri planirane knjige pod istim naslovom koja govori o prijateljstvu i izdaji, posvećena ljudima i događajima koji su prolazili kroz dorćolsku kuću na obali Dunava.

Prema rečima autora, knjiga se odrodila od njega jer je ljudi toliko vole da je uspeh postignut njome apsolutno neplaniran.

„Pisao sam je dve-tri godine, a obe knjige 'Solunska 28' oko četiri. I sad je to počelo da živi neki svoj život, a ja se na nekim književnim večerima iznenadim pitanjima jer sam mnoge stvari iz te knjige i zaboravio“, rekao je Janković novinarima.

On je najavio da se treći deo „Solunske 28“ očekuje ove, a najkasnije sledeće godine.

Janković kaže da je sintagma koju je „skovao“ njegov kolega i prijatelj književnik Vule Žurić da je knjiga spoj južnoameričkog magijskog realizma i sarajevskog novog nadrealizma, u stvari izuzetna pohvala njegovog dela.

„Ako se moje knjige mogu porediti sa latinoameričkim knjigama 20. veka, onda sam ja uspeo u životu. Ovo nadrealno – to je moje i niko mi to ne može oduzeti“, rekao je Janković.

On je dodao da je interesantno to da je Solunska ulica o kojoj piše u 20. veku najviše propatila od svih ulica na svetu.
 
„Strast i novac su upečatljivi u prvom delu knjige, a kod mene ništa ne može bez strasti. Nikad ništa nisam napisao ili komponovao ili režirao, a da ne frca od strasti. Kad piše Nele, toga tu ima sigurno – novca nema“, rekao je autor knjige.

On je naveo da je, radeći ovu knjigu, jedan front bio istraživanje istorijskih činjenica, uzbudljivo putovanje u prošlost, ali, kaže, on i jeste istoričar-amater i voli avanture prekopavanja po prošlosti.

„Čini se da se prošlost danas dramatično menja, čak i brže od budućnosti, a s druge strane uzbuđenje pri pisanju bilo je samo kreiranje likova i priče o svemu što je u to doba na Dorćolu bilo. Sve što čitalac tamo nalazi plod je naravno moje fikcije. Nekada davno tu kuću o kojoj pišem jeste napravio moj pradeda, ali je teško dokazati da se sve ono što sam napisao nije dogodilo“, rekao je Janković.
 
Treća knjiga koja je u pripremi, kaže autor, govori o poslednjoj generaciji 20. veka, kojoj i sam pripada.

„Tu je jedan praunuk junaka iz prve knjige koji se bavi muzikom, ali koji shvata da hleba nema u rokenrolu i prelazi u narodnjake“, rekao je Janković.

Nenad Janković kaže da je trenutno najangažovaniji na muzičkom polju jer za kraj decembra sprema nešto što će biti veliki spektakl.

„Zabranjeno mi je, ipak, još o tome da govorim“, kaže Dr Nele Karajlić, dodajući da će svi biti iznenađeni.

Knjiga „Solunska 28“ ponovo dokazuje da autor poseduje neiscrpnu energiju kojom uspeva da se izbori sa najvećim životnim i umetničkim izazovima, stav je književne kritike.

Kritičari, takođe, ocenjuju da Janković, pripovedajući o svemu što je snašlo stanare Solunske 28 tokom nemačke okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu, nudi podjednak čitalački užitak i onima koji su čitali prvi deo trilogije, ali i onima koji se tek sada pridružuju armiji njegovih vernih čitalaca.

Ova knjiga predstavlja nastavak monumentalne sage o jednoj kući, gradu i dva svijeta, te još jednom potvrđuje da je domaća književnost u Jankoviću dobila jedan nov, drugačiji i hrabar glas kojim ovaj svestrani umetnik ume i ima mnogo toga važnog da kaže.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna

Promocija drugog dela knjige „Solunska 28“ okupila je brojne ljubitelje lepe pisane riječi, a sala bijeljinske biblioteke „Filip Višnjić“ bila je premala da primi sve zainteresovane.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.