Laguna - Bukmarker - Top 10 romana o toksičnim prijateljstvima - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Top 10 romana o toksičnim prijateljstvima

Ljubavne veze i porodični odnosi možda su osnova književnosti, ali fiktivna prijateljstva, naročito ona toksične vrste, upoznala su čitaoce sa nekim od najtrajnijih i najupečatljivijih tandema. Kompleksni toplo/hladni odnosi inspirisali su pisce od Tekerija do Feranteove, i tema su većine savremenih trilera.

Foto: Freepik

Ako ih detaljnije posmatramo, prijateljski odnosi su neponovljivi i fascinantni – rasterećeni su porodičnih dužnosti ili, obično, seksualne želje. Mi biramo svoje prijatelje, a oni mogu da imaju ogroman uticaj na naš život, služe kao glas razuma, daju nam podršku, ali i vrše uticaj koji nije baš uvek lako dokučiti. Ovi romani o toksičnim prijateljstvima istražuju mnogo više od puke okrutnosti ili manipulacije – odnosi likova su ispreplitani međuzavisnošću i intimom, privrženošću i obmanom.

1. „Mačje okoMargaret Atvud

Kada se slikarka Elena vrati u Toronto radi retrospektive svojih dela, opsedaju je sećanja o njenoj prošlosti i prijateljstvima koja su joj upropastila detinjstvo, naročito ono sa Kordelijom, koja ju je zadirkivala i maltretirala „kao da je želela da vidi do koje granice može da ide“. Ali ko je zaista imao moć u tom odnosu, i šta to prvim prijateljstvima daje jedinstveni uticaj nad našim životima? Atvudova ovu destruktivnu dinamiku istražuje na uobičajeno pronicljiv i genijalan način. Kako se Elena priseća, godinama nakon što je izgubila kontakt sa Kordelijom, iako su mučile jedna drugu, ipak su „kao bliznakinje iz drevnih priča, od kojih je svaka dobila po pola ključa“.

2. Napuljska tetralogija Elene Ferante

Romani Napuljske tetralogije Feranteove pripovedaju o još jednom paru, prijateljicama čiji su životi decenijama neraskidivo prepleteni. Od siromašnog detinjstva u posleratnom Napulju, do njihovih razilaženja zbog obrazovanja, poslova, brakova i dece, Elena i Lila su vezane u grozničavom plesu nadmetanja i podrške, ljubomore i ljubavi. Njihov je više kompleksan nego toksičan odnos, ali im obema svakako i nanosi jad i pruža utehu. Njih dve su možda ceo život provele nadmećući se, ali Elenina reč je poslednja, dok se sprema da napiše njihovu priču: „Videćemo ko će uspeti ovoga puta [da pobedi]“.

3. „Sula“ Toni Morison

U ovom romanu Toni Morison muškarac je uzročnik razdora između drugarica iz detinjstva Nel i Sule. Devojčice su bile nerazdvojne tokom čitavog detinjstva, odrastajući u Medalionu, fiktivnoj crnačkoj zajednici u Ohaju posle Prvog Svetskog rata. Iako je ona po prirodi veoma drugačija od transgresivne Sule, za Nel je razgovor sa Sulom uvek predstavljao razgovor sa samom sobom. Život je težak za žene u Medalionu, pa iako prijateljstvo opstaje kroz brojne traume, Sulino seksualno izdajstvo izaziva nepopravljiv razdor. Tek kasnije u životu Nel će preispitati najvažniji odnos svog života.

4. „Gospodar muvaVilijema Goldinga

I dečaci imaju toksične odnose, a u prvencu Vilijema Goldinga dečaci koji su preživeli pad aviona sklapaju saveze, a zatim se okreću jedni protiv drugih u klasičnom istraživanju grupne dinamike i društvenih hijerarhija. Kroz sada klasičnu priču o Ralfu, Džeku, Pigiju i Sajmonu, Golding otkriva kako društveni ugovori brzo mogu da propadnu pod pritiskom, kako prijatelji mogu da postanu suparnici i na kraju zakleti neprijatelji, uz katastrofalne posledice.

5. „Tajna istorijaDone Tart

Uspešni prvenac Tartove pripoveda o još jednoj ubilačkoj grupi prijatelja, koji su poklekli pod pritiskom tajnog, sektaškog ponašanja njihove univerzitetske klike. Kada se pridruži odabranoj grupi studenata klasike na koledžu u Vermontu, Ričard je očaran. Međutim, na početku romana saznajemo da će jedan od njih na kraju umreti. Veština Tartove leži u građenju ritma i tenzije, dok otkriva kako ovi povlašćeni studenti jedni druge vode u propast.

6. „DevojkeEme Klajn

Jedna družina će zastraniti zahvaljujući Raselu Hadriku, harizmatičnom vođi „mensonovske“ ličnosti. Godina je 1969. i nestašnu četrnaestogodišnjakinju Evi među njegove pratioce namamljuje čarobna Suzan, koja joj je podrška i na kraju njen spasilac. Iako su mnogi pisci i režiseri pokušali da prikažu Mensonov zavodljivi šarm, moć romana Klajnove leži u prikazu draži sveta u kom je jedna takva osoba okružena devojkama.

7. „Passing“ Nele Larsen

Roman Larsenove je prvi put objavljen 1929. godine i zasniva se na prijateljstvu između Ajrin i Kler, koje su zajedno odrasle u Harlemu. Kada se ponovo sastanu u odraslom dobu, Ajrin je zaprepašćena kada otkrije da se njena predivna prijateljica Kler sada „izjašnjava“ kao belkinja i spremno toleriše rasizam svog muža. Ajrin se u međuvremenu udala i deo je Lige za pomoć crncima. Kada Kler počne da provodi više vremena sa porodicom, Ajrin preispituje motive svoje drugarice. Zašto je Kler privukla kultura koju je napustila i da li će destruktivna ljubomora između njih dve navesti jednu da počini izdaju?

8. „Vašar taštine“ Vilijama Tekerija

Beki Šarp je zasigurno primer arhetipskog manipulatora, pošto koristi svoju daleko manje harizmatičnu prijateljicu Ameliju Sedli da sebi obezbedi mesto u društvu iz koga bi inače bila isključena. Odlučna da se bogato uda i izbegne siromaštvo iz koga je potekla, Beki se uspinje kroz više klase bez mnogo obzira prema osećanjima svoje drugarice – ili, suštinski, bilo koga drugog. Ovo je jedan od prvih prikaza toksičnog prijatelja koji počinje kao autsajder i na kraju postaje uzurpator.

9. „Talentovani gospodin RipliPatriše Hajsmit

Još okrutniji i amoralniji od Tekerijeve Beki jeste Tom Ripli, iako je prijatelj kome se on nakači daleko glamurozniji i privlačniji – Diki Grinlif. Kako se Tom sve više uvlači u Dikijev svet, postaje i sve ljubomorniji i opsesivniji. On je takođe uzurpator, počinje da oponaša frizuru, stil oblačenja i izraze bogatijeg, prefinjenijeg Dikija, a na kraju mu oduzima i sam život.

10. „Zabeleške o skandaluZoi Heler

Na prvi pogled, Šebino prijateljstvo sa koleginicom i prijateljicom Barbarom njen je spas. Kada Šeba započne aferu sa petnaestogodišnjim učenikom, puno starija i usamljena Barbara nudi joj više od ramena za plakanje – ona se na kraju useljava kod svoje prijateljice kako bi je zaštitila od sveta. Međutim, kakvi su Barbarini motivi da pomogne osramoćenoj prijateljici i ko, suštinski, kontroliše priču? Ovo je pravi primer savremenog klasika koji govori o toksičnom prijateljstvu i izdaji.

Autor: Šarlot Nortedž
Izvor: theguardian.com
Prevod: Đorđe Radusin


Podelite na društvenim mrežama:

omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.