Laguna - Bukmarker - „The Mauritanian“ – film zasnovan na „Dnevniku iz Gvantanama“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„The Mauritanian“ – film zasnovan na „Dnevniku iz Gvantanama“

Bioskopi u većini zemalja i dalje rade sa minimalnim kapacitetima ili su potpuno zatvoreni. To je dovelo do ozbiljnih promena u filmskoj industriji pa se tako dobar deo holivudskih filmova iz bioskopa preselio na male ekrane velikih servisa.



Tako je Amazon Prajm došao do filma „The Mauritanian“ koji je ograničeno bioskopsko prikazivanje u Sjedinjenim Američkim Državama imao sredinom februara. Premijerno će biti prikazan na platformi 1. aprila.

„The Mauritanian“ je zasnovan na knjizi „Dnevnik iz Gvantanama“ koja je nakon objavljivanja 2015. godine postala pravi svetski fenomen. Reč je o prvom i jedinom objavljenom dnevniku zatvorenika koji se tada još uvek nalazio u zloglasnom zatvoru na Kubi. Njegovo ime je Mohamedu uld Slahi i ovim filmom se njegova priča vraća pred oči javnosti.

Majkl Broner je započeo adaptaciju knjige, a pridružili su mu se Rori Hejns i Sorab Noširvani sa kojima je završio rad na scenariju. Reditelju Kevinu Makdonaldu nisu strane ovakve teme. Iako najčešće radi na dokumentarnim filmovima (od kojih je za „One day in September“ dobio Oskara), režirao je i „Poslednjeg kralja Škotske“ – film o diktatoru Idiju Aminu iz Ugande koga je maestralno odglumio Forest Vitaker i osvojio mnoštvo nagrada uključujući i Baftu, Zlatni globus i Oskara. Odlučio se da radi na ovom filmu nakon razgovora sa Slahijem jer je umesto ogorčenog i besnog čoveka sreo nekoga ko je srdačan, zabavan i spreman da oprosti.

Film „The Mauritanian“ („Mauritanac“) je nekoliko puta menjao naziv. Prvobitno se zvao kao i knjiga na kojoj je zasnovan da bi tokom snimanja dobio ime „Zatvorenik 760“. Producenti su se na kraju odlučili da ga nazovu po nacionalnosti glavnog junaka. Mohamedu uld Salhi je rođen u Mauritaniji 1970. godine i sa 20 godina je već bio u Avganistanu gde se pridružio borbi protiv komunističke vlade. Živeo je u Nemačkoj i Kanadi pre nego što se vratio u rodnu zemlju u kojoj je uhapšen nakon napada na Svetski trgovnski centar 2001. i od 2002. se nalazio u zloglasnom zatvoru Gvantanamo.

Uloga ovog „neobičnog teroriste“ koji je više od jedne decenije proveo uz zatvoru iako protiv njega nikada nije podignuta optužnica poverena je Tahiru Rahimu, francuskom glumcu alžirskog porekla. Glavnu advokaticu njegovog tima odbrane Nensi Holander igra Oskarovka Džodi Foster i prema prvim reakcijama upravo ova dva glumačka ostvarenja čine najveću snagu filma koji publika tek treba da vidi. Oboje su dobili nominacije za Zlatni globus, a Fosterova je osvojila statuu na dodeli održanoj pre par dana (i u govoru se zahvalila Salhiju) i pretpostavlja se da je siguran kandidat za Oskara u kategoriji najbolje sporedne glumice.

Glumačka ekipa pojačana je još nekim zvučnim imenima: Šajlin Vudli (poznata po filmovima „Krive su zvezde“ i „Divergentni“ i seriji „Nevine laži“) našla se u ulozi Teri Dankan, asistentkinje Nensi Holander. Advokata suprotne strane, pukovnika Stjuarta Kauča, glumi Benedikt Kamberbač, koji je ujedno i jedan od producenata filma. Uz njih, zvezdanu ekipu upotpunjuje i Zekari Livaj, popularni Šazam.

Dok čekamo da film bude dostupan na Amazonu, imamo sasvim dovoljno vremena da pročitamo knjigu koja je pokrenula sve ovo. Zanimljivo je da kada je knjiga objavljena 2015. godine, Salhiju nije bilo dozvoljeno da dobije primerak svoje knjige u zatvoru. Sada će ipak, sa slobode, moći da pogleda film koji je zasnovan na njegovom životu i neverovatnim zlostavljanjima kroz koje je prošao.

Pogledjate trejler ovde.

Autor: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.