Laguna - Bukmarker - Sve što ste hteli da znate o elektronskim knjigama - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Sve što ste hteli da znate o elektronskim knjigama

Osam pametnih pitanja koja bismo svi želeli da postavimo ali ne znamo kome…



Pitanje: Ko je izmislio elektronske knjige?

Odgovor: Majkl Hart, koji je osnivao i Projekat Gutenberg, izumeo je prvi čitač elektronskih knjiga 1971. godine dok je studirao na Univerzitetu Ilinois. Otkucao je celu Deklaraciju nezavisnosti na računaru i omogućio da je svi preuzmu preko uređaja APRAnet. Šest ljudi je preuzelo njegovu elektronsku verziju Deklaracije nezavisnosti.

Prvi automatizovani čitač, koji je bio preteča današnjeg elektronskog čitača, izumela je učiteljica Anhela Ruiz Robles 1949. godine nakon što je primetila da se njeni učenici muče da nose teške udžbenike u školu svakog dana. Ona je došla na ideju da napravi automatizovani čitač koji bi deci bilo lakše da nose u školu u odnosu na nekoliko glomaznih udžbenika. Ovaj izum sadržao je malu količinu teksta na kalemovima, kojima se upravljalo pomoću komprimovanog vazduha. I iako ovaj uređaj nije bio elektronski, on se smatra pretečom današnjim modernim elektronskim čitačima.

Pitanje: Da li čitanje elektronskih knjiga u mraku može da ošteti vid?

Odgovor: Narodno je verovanje da možete oštetiti vid ukoliko čitate pod prigušenim svetlom, nevezano za to da li čitate elektronsko ili štampano izdanje knjige. Dobre vesti su da postoji malo naučnih dokaza koji bi potvrdili tezu da je čitanje u zamračenim uslovima štetno. Naše oči prilagođavaju se različitim nivoima svetlosti. Može se desiti da osetite da naprežete oči ili da vas boli glava, jer se vaše oči trude da se prilagode tim uslovima, ali ne postoji rizik od dugoročne štete.

Mnogi električni uređaji koji imaju ekrane, uključujući i elektronske knjige, mogu prouzrokovati zmor očiju. Ovo se dešava zbog odsjaja na ekranu i zbog toga što se nivo svetlosti stalno menja kako se menjaju slike na ekranu. Ekrani tako funkcionišu – primorani ste da gledate direktno u izvor svetlosti koja reflektuje odsjaj, a to može prouzrokovati naprezanje očiju.

Neki od elektronskih čitača, kao što je Kindl, imaju specijalnu tehnlogiju koja se zove „elektronsko mastilo“, a koje smanjuje odsjaj, pa se oči, samim tim, manje naprežu. Oči će vam se mnogo lakše navići na ovakve ekrane, a svakako je manja verovatnoća da će vas boleti glava ili da ćete osetiti zamor. Čitanje knjiga ispisanih „elektronskim mastilom“ isto je kao čitanje štampanih knjiga.

Pitanje: Koliko koštaju elektronske knjige?

Odgovor: Cenu svake knjige određuju izdavač ili samizdat pisac. Neke elektronske knjige su besplatne, dok neka elektronska knjiga može imati istu cenu kao štampano izdanje iste te knjige.

Pitanje: Možete li nam navesti nekoliko razloga zašto su elektronski čitači lakši za transport od štampanih knjiga?

Odgovor: Pa, elektronske knjige su svakako lakše za prenos u odnosu na štampana izdanja, a pogotovo u odnosu na tvrdokoričene knjige. Na jedan uređaj može stati mnogo elektronskih knjiga, pa tako, ukoliko studirate, možete sve udžbenike za taj semestar imati u elektronskom formatu, što znači da nećete morati da nosite udžbenike na svako predavanje. Dovoljno je da ponesete samo jedan uređaj.

Nije čak neophodno da imate čitač za elektronske knjige. Za pametne telefone i tablete dostupno je mnogo besplatnih aplikacija za čitanje. Sve knjige koje inače nosite sa sobom možete prebaciti u digitalnom formatu na telefon koji je svakako stalno uz vas. Korišćenje elektronskih knjiga omogućava vam da celu svoju biblioteku nosite sa sobom u svom džepu, a tako će vam i udžbenici biti pri ruci. Takođe, ovo je i odličan način da učite u bilo kom trenutku kada imate malo slobodnog vremena, a to možete učiniti i dok čekate u redu.

Pitanje: Koliko koštaju elektronski čitači?

Odgovor: Cena može varirati u odnosu na to koji model i kog proizvođača izaberete. Postoje skuplje i jeftinije opcije u zavisnosti od toga šta tačno želite.

Pitanje: Da li je potrebno mnogo vremena da se baterija elektronskog čitača napuni?

Odgovor: Vreme punjena zavisi od toga koji elektronski čitač imate i koji punjač koristite. Obično im treba nekoliko sati da se baterija napuni, što se izjednačava sa vremenom koje je potrebno mobilnim telefonima.

Pitanje: Da li su elektronski čitači vodootporni?

Odgovor: Veliki broj elektronskih čitača nije vodootporan, ali možete kupiti vodootporne futrole i torbice u koje može stati vaš elektronski čitač.

Pitanje: Koliko košta objavljivanje elektronske knjige?

Odgovor: Elektronsku knjigu možete samostalno i besplatno objaviti ukoliko koristite servise kao što su Kindle Direct Publishing ili Smashwords.


Autor: Dženifer Vilber
Izvor: owlcation.com
Prevod: Nataša Đuričić Marković


Podelite na društvenim mrežama:

obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.