Laguna - Bukmarker - Studija o ljudskoj žudnji - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Studija o ljudskoj žudnji

Knjiga Betani HjuzVenera i Afrodita“ (prevod Dubravka Popadić Grebenarević) provokativna je priča koja prati i danas prisutnu Veneru kroz šest hiljada godina zapadne civilizacije.

Oslanjajući se na antičku umjetnost, mitove, arheološka otkrića i filozofska istraživanja, Betani Hjuz nas vodi na putovanje na kome ćemo razotkriti istinu skrivenu iza Venerinog lika i odgonetnuti zašto ta besmrtna boginja suvereno vlada mnogo većom teritorijom od golotinje, seksa i ljubavnih veza.

Pred nama je izvanredna priča o najmoćnijim silama antike i ljudskoj žudnji – o tome kako ona preobražava samu našu suštinu i oblike našeg ponašanja. Prateći je još od moćnih božanstava starine sve do našeg vremena kada žensko božanstvo živi novim životom u medijima i na internetu, Betani Hjuz nam pokazuje koliko je ova boginja, znana i kao Ištar, Inana, Astarta i Afrodita, prisutna u biću naše civilizacije.

Autorka se potrudila da nas ubijedi kako Venerino lice kakvo nam je poznato danas – istovremeno razvratno i sladunjavo – prikriva jednu znatno mračniju, opasniju i složeniju stranu, istovremeno tumačeći odnose između zavodljivog božanstva i kolektivne ljudske psihe.

U početku, dok još uvijek nije bila poznata kao Venera, manifestovala se kao bliskoistočna boginja rata i rano otjelovljenje kulta plodnosti i rađanja na Kipru. Ljudski nagon za razmnožavanjem, stvaranjem i ratom uveo je čovječanstvo u burno bronzano doba.

Prema grčkoj mitologiji, Afrodita se rodila iz morske pjene koja se stvorila kada je Kron bacio u more Uranove genitalije. Uprkos tako nasilnom nastanku, kada je mlada boginja kročila na golu, jalovu zemlju, pod njenim stopama su počeli da niču zeleni izdanci i cvijeće.

Afrodita je bila moćan simbol grčkog društva, a kada je do tada poznatim svijetom zagospodarilo Rimsko carstvo, ona se preobrazila u Veneru i nastavila sa svojim uticajem na književnost i likovne umjetnosti sve do modernih vremena do ulaska u filmsku i reklamnu industriju, u kojima koncept boginje ljubavi nezaustavljivo pokorava svako tržište.

Profesorka Betani Hjuz je nagrađivana istoričarka, autorka i voditeljka, koja se već 25 godina bavi antičkom i srednjovekovnom istorijom i kulturom. Predaje na brojnim univerzitetima u Velikoj Britaniji, između ostalih na Oksfordu i Kembridžu, i naučni je saradnik u Kraljevskom koledžu u Londonu.

Napisala je i vodila više od 50 radio i TV dokumentaraca za BBC, Discovery, History. Godine 2013. dodijeljen joj je počasni doktorat na Univerzitetu u Njujorku, u znak priznanja za njen izvanredan doprinos istoriji i njegovoj međunarodnoj promociji. Autorka je knjiga: „Jelena Trojanska“, „Istanbul – priča o tri grada“, „Čaša otrova: Sokrat, Atina i potraga za dobrim životom“.

Autor: Vujica Ognjenović
Izvor: Vijesti


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.