Laguna - Bukmarker - Stajnbekov neobjavljeni roman o vukodlaku ne ide u štampu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Stajnbekov neobjavljeni roman o vukodlaku ne ide u štampu

U lovačkom klubu fiktivnog grada na kalifornijskoj obali otkriveno je telo ubijenog psa. Sledeća žrtva nepoznatog ubice je klupski kuvar. Sledeća, ali ne i poslednja. Gradom počinje da se širi strah. Ubistva se dešavaju isključivo u noćima punog meseca.

Foto: Pixabay

Mladi novinar „Eg“ Voters, novajlija u gradu, izveštava o nizu brutalnih ubistava za koja se veruje da je počinilac – vukodlak; ekscentrični detektiv-amater pokušava da reši slučaj služeći se tehnikama koje je naučio iz detektivskih priča.

Ovo je zaplet „Ubistva pod punim mesecom“, neobjavljenog romana nobelovca Džona Stajnbeka, književnog velikana koji je javnosti svakako poznatiji po svojim pripovestima o životu na američkom Zapadu u doba Velike depresije.

„Ima onih koji su spremni da ovo delo otpišu kao nezrelo, kao nešto što ne bi trebalo shvatati ozbiljno“, objašnjava Gevin Džons, profesor američke književnosti na Univerzitetu Stanford.

„Bio sam zaista iznenađen kada sam shvatio da u rukama držim završen roman. Tu nije reč o pukom fragmentu ili nekakvom teško razumljivom, na pola puta napuštenom projektu, već o kompleksnom, izuzetno zanimljivom hibridnom romanu, koji bi se mogao okarakterisati kao mešavina krimića i priče o vukodlaku“, navodi on.

Rukopis od 233 strane, završen 1930. godine i potpisan pseudonimom Piter Pim, danas se nalazi u arhivi Centra „Hari Rensom“ na Univerzitetu Teksasa u Ostinu. Naučnici koji se bave izučavanjem Stajnbekovog opusa, među kojima je i profesor Džons, nedavno su se obratili zadužbini pokojnog pisca sa zahtevom da se roman konačno objavi kako bi bio dostupan široj čitalačkoj publici.

„Nema apsolutno nikakvog razloga da završen roman jednog od najpoznatijih i najčitanijih američkih pisaca 20. veka ne bude objavljen“, komentariše Džons. „On nam predstavlja Stajnbeka u potpuno novom svetlu.“

Međutim, slično vukodlaku iz Stajnbekove priče, malo je verovatno da će ovo do sada neobjavljeno delo ikada ugledati svetlo dana.

Književna agencija Mekintoš i Otis, koja zastupa piščevu zadužbinu, izdala je saopštenje u kome se navodi da knjiga neće biti štampana jer „Stajnbek za života nije pokazivao želju da je objavi“.

Predstavnici agencije su u zasebnom saopštenju za medije objasnili da „Ubistvo pod punim mesecom“ ne bi trebalo nazivati „novootkrivenim“, budući da je rukopis već godinama dostupan istraživačima. Oni ne poriču da su neka od Stajnbekovih dela objavljena posthumno, ali ističu da je to „uvek činjeno u skladu sa piščevim uputstvima i nakon detaljnih konsultacija sa zadužbinom“.

Kao neko ko je imao to zadovoljstvo da se upozna sa sadržajem romana, Gevin Džons smatra da od zahteva ipak ne bi trebalo odustajati i uveren je da bi većinu Stajnbekovih obožavalaca obradovalo objavljivanje još jednog dela iz pera njihovog miljenika.

On objašnjava da „Ubistvo pod punim mesecom“ predstavlja jedan od najranijih primera kalifornijskog detektivskog noara, žanra koji je tokom narednih decenija doživeo veliku popularnost, i naglašava da se u njemu prepoznaje snažan uticaj Edgara Alana Poa. Stajnbek je, prema njegovim rečima, očigledno bio zainteresovan za ideju transformacije ljudskih bića u druge oblike života, o čemu svedoči i jedna njegova kratka priča u kojoj se žena preobražava u biljku, kao i putopis „Kortesovo more“, u kome pisac razmatra mogućnosti adaptacije koje bi čoveku omogućile da živi u većem skladu sa prirodom.

Džons ističe da tokom dugogodišnjeg izučavanja Stajnbekovog života i stvaralaštva nije naišao ni na jedan dokument iz kog bi se moglo zaključiti kakav je bio piščev stav o objavljivanju ovog ranog romana. Oni koji donose ovakve odluke, smatra on, uvek moraju imati u vidu javni interes.

„Emili Dikinson je za života objavila relativno mali broj pesama. Treba li one koji su posthumno objavljivali njenu poeziju smatrati eksploatatorima? Ne bih rekao. To su samo ljudi koji su čitaocima omogućili da se upoznaju sa ovim umetničkim delima i sami donesu sud o njihovoj vrednosti.“

Autor: Džo Hernandez
Izvor: npr.org
Prevod: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.