Laguna - Bukmarker - Šta treba da znate o Skorsezeovoj vestern epopeji – snimanju filma „Ubistva pod cvetnim mesecom“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Šta treba da znate o Skorsezeovoj vestern epopeji – snimanju filma „Ubistva pod cvetnim mesecom“

Skorseze je započeo produkciju filma 29. aprila 2021. godine. Da li će ovo ostvarenje doživeti premijeru do kraja godine?



Martin Skorseze se u 78. godini svog života latio najambicioznijeg projekta u karijeri – snimanja filma „Ubistva pod cvetnim mesecom“. Ostvaranje koje je usledilo nakon „Irca“ koji je dobio 10 nominacija za nagradu Oskar, prva je režiserova saradnja sa Apple Films. U pitanju je film „Ubistva pod cvetnim mesecom“, koji će biti prvo Skorsezeovo iskustvo sa žanrom vesterna, kao i prilika da ponovo sarađuje sa omiljenim mu glumcima i snimateljskom ekipom.

„Prezadovoljni smo što je produkcija filma ’Ubistva pod cvetnim mesecom’ konačno otpočela“, zvanično je izjavio Skorseze 29. aprila 2021. godine. „Prilika da ispričamo ovu priču na prostoru na kom se i odigrala od neverovatne je važnosti i ključna zbog toga što nam omogućava da verno prikažemo to vreme i te ljude. Uzbuđeni smo što ćemo sarađivati sa lokalnim glumcima i snimateljskom ekipom kako bismo ovu priču, koja nikako ne sme biti zaboravljena, oživeli na velikom platnu i zabeležili za sva vremena.“

S obzirom na to da je snimanje filma „Ubistva pod cvetnim mesecom“ otpočelo, izdvojili smo činjenice koje svi Skorsezeovi fanovi moraju zanti o ovom filmskom poduhvatu. Evo šta smo do sada saznali.

Prvi kadar sa snimanja

Prvi zvanični kadar sa snimanja filma „Ubistva pod cvetnim mesecom“ objavljen je 10. maja. U njemu su Leonardo Dikaprio kao Ernest Berkhart i Lili Gledston kao Moli Berkhart, koji u filmu igraju supružnike.

Pre početka snimanja, Dikaprio se upoznao sa članovima i glavešinama naroda Osejdž, kako bi bio siguran da će film i junak koga igra verno prikazati vremenski period u kom se radnja odigrava.

Reakcija pripadnika Osejdž naroda

Od kako je počela produkcija filma „Ubistva pod cvetnim mesecom“, nekoliko predstavnika Osejdža dalo je izjave za novine o tome šta znači kada jedna ogromna produkcija oživljava bolna sećanja iz prošlosti. Produkcija je zauzela ulice gradića Pohaska u Oklahomi, kako bi ih transformirali u Ferfaks 1920-tih godina.

„O tome razmišljam dvojako. To su bila strašna vremena – zaista strašna – za Osejdže... i verujem da će ovaj film oživeti stara i strahovita sećanja“, izjavio je Harison Šakelford, pripadnik naroda Osejdž. „Ali podstaći će razgovor o nekim stvarima o kojima se mora razgovarati, o stvarima koje moraju biti izrečene, s kojima su neki upoznati, a neki nikako nisu. To će biti zaista važno“.

Brendi Lemon, dugogodišnji član Kongresa naroda Osejdž i saradnik na filmu, dodala je: „Tema je svakako delikatna... Toliko je pipava da, ma šta god uradili, neko će biti povređen ili uvređen. Dok će je drugi bodriti. Ako iko nešto zna o Martinu Skorsezeu – zna to da će ovaj film pokriti sve aspekte. Biće tu drame, biće nasilja u nekom obliku, patnje, sreće... biće tu svih snažnih emocija.“

Izvorni materijal

Skorsezeov film zasnovan je na publicističkom delu Dejvida Grena – knjizi „Ubistva pod cvetnim mesecom: Ubistva u narodu Osejdž i rađanje FBI-ja“. U pitanju je treća po redu knjiga ovog američkog novinara, koja je objavljena 2017. godine. Knjiga istražuje seriju ubistava koja je zadesila pripadnike naroda Osejdž u okrugu Osejdž, u Oklahomi, tokom dvadesetih godina 20. veka, nakon što je na njihovom zemljištu otkriveno vredno nalazište nafte. Sud je odobrio Osejdžima pravo na profit od nafte koja se nalazi na njihovom posedu, čime su postali meta pohlepnih veleposednika. Ubistva su privukla pažnju tek oformljenog FBI-ja. Očekuje se da će u Skorsezeovoj adaptaciji biti prikazana istraga iz ugla FBI-ja dok rade na ubistvima, kao i borba iz ugla Osejdža za njihovu zemlju.

Skorseze snima svoj prvi vestern

U intervjuu iz februara 2020. godine, Skorseze je pokušao da proda priču kako će film „Ubistva pod cvetnim mesecom“ biti njegov prvi vestern. „Smatramo da spada u vesterne“, rekao je Skorseze. „Radnja se odigrava u Oklahomi između 1920. i 1921. godine. Tu je sigurno bilo kauboja, ali su pored konja imali i automobile. Film pretežno govori o Osejdžima, indijanskom plemenu kojem je dodeljeno loše zemljište, koje su sami zavoleli jer, kako su među sobom govorili, belce nikada ne bi moglo da zanima. Ali onda smo tu otkrili naftu i, u nekih 10 narednih godina, Osejdži su postali najbogatiji ljudi na svetu, po glavi stanovnika. Potom, kao što se desilo u Jukonu i u rudarskim oblastima Kolorada, prihrlili su lešinari, Beli ljudi, evropski doseljenici, i sve je bilo izgubljeno. Tamo je podzemlje imalo uticaj nad svime, da ste pre mogli da završite u zatvoru zbog ubijanja psa, nego li zbog ubistva Indijanca“.

Skorseze je dodao da je „veoma zanimljivo promišljati o mentalitetu koji nas može dovesti do nečeg takvog. Istorija civilizacije se proteže sve do Mesopotamije. Hetite je osvojio drugi narod i oni su nestali, a kasnije se govorilo kako su asimilovani ili, radije, ’apsorbovani’. Fascinantno je sagledati takav mentalitet koji se javljao i u drugim kulturama, i kroz svetske ratove. Stoga je, verujem, to večna tema. O tome govori film koji želimo da snimo“.

Glumačku postavu čine njegove dve najveće muze

Skorseze u ovom ostvaranju spaja svoje dve najveće glumačke muze – Roberta de Nira i Leonarda Dikaprija. Ova dva Oskarom nagrađena glumca su pre toga sarađivala na filmu Majkla Kejton-Džonsa iz 1993. godine – „Dečakov život“ (This Boy’s Life) – i na kratko se pojavila kao fiktivne verzije sebe u Skorsezeovom kratkom filmu „Audicija“ (The Audition).

De Niro u filmu „Ubistva pod cvetnim mesecom“ igra Vilijama Hejla, moćnog rančera koji će biti glavni osumnjičen u istrazi FBI-ja u vezi sa ubistvima pripadnika Osejdž naroda. Dikaprio igra njegovog nećaka, koji ima moralne dileme, budući da je oženjen pripadnicom Osejdža, Moli, koju glumi Lili Gledston.

Bliska saradnja sa Osejdžima

Skorseze je godinu dana posećivao Osejdže u Oklahomi, pre početka snimanja, kako bi što više naučio o njihovoj kulturi i u saradnji sa vođama ustanovio na koji način bi mogao najvernije da prikaže pripadnike Osejdž naroda na filmu. Poglavica Osejdža, Džefri Medved Koji Stoji, jedan je od glavnih konsultanata na filmu „Ubistva pod cvetnim mesecom“. Dikaprio se pridružio Skorsezeu u februaru 2021. godine, kada su se susreli sa glavešinama i predstavili ideju o poruci filma, sa naglaskom na temama poverenja i izdaje, koje su na mikro planu prikazane između Moli i Ernesta, a u krupnom – na celokupnom Osejdž narodu.

Zna li se datum premijere

Kompanija Apple još uvek nije objavila zvaničan datum premijere filma. Očekuje se da će snimanje trajati do kraja leta. Postoji mala šansa da će film biti gotov do decembra 2021. godine, za praznike, u zavisnosti od toga koliko će vremena Skorsezeu i dugogodišnjoj saradnici, montažerki Telmi Skunmejker biti potrebno da završe finalnu verziju. Ono što je ipak realističnije jeste da film možemo očekivati 2022. godine.

Autor: Zek Šarf
Izvor: indiewire.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
zoran kostić cane rešio ukrštene reči u čačku laguna knjige Zoran Kostić Cane rešio „Ukrštene reči“ u Čačku
17.07.2024.
Nakon Herceg Novog, u ponedeljak 15. jula, u dvorištu Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“, a u organizaciji Udruženja „Irmos“, Čačani su mogli da čuju poeziju Zorana Kostića Caneta, frontmena ...
više
priča o moći umetnosti da transformiše ali i uništi život i smrt sofi stark u prodaji od 19 jula laguna knjige Priča o moći umetnosti da transformiše ali i uništi – „Život i smrt Sofi Stark“ u prodaji od 19. jula
17.07.2024.
Fascinantan roman američke književnice Ane Nort „Život i smrt Sofi Stark“ priča je o neobičnoj ženi koja je za kratko vreme postala poznata režiserka. Ovo je i roman o slavi i ceni koju sa sobom nosi....
više
najpoznatiji serijal fantastike muni vičer u izdanju lagune laguna knjige Najpoznatiji serijal fantastike Muni Vičer u izdanju Lagune
17.07.2024.
Proslavljeni serijal Muni Vičer o desetogodišnjoj alhemičarki Nini prvi put je objavljen 2002. godine i za kratko vreme postigao vrtoglavi uspeh u svetu dečje književnosti i preveden je na više od 30 ...
više
super bojanke dinosaurusi i slatke životinje za radost najmlađih  laguna knjige Super bojanke „Dinosaurusi“ i „Slatke životinje“ za radost najmlađih!
17.07.2024.
Bojanke su neizostavni deo odrastanja i najlepši način da se mališani zainteresuju za crtanje. Osim što su veoma zabavane, bojanke razvijaju preciznost prilikom crtanja i kreativnost kod najmlađih. Ka...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.