Laguna - Bukmarker - Šta čini dobru recenziju knjige i zašto bi trebalo da ih pišete - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Šta čini dobru recenziju knjige i zašto bi trebalo da ih pišete

Volite li recenzije knjiga? Ja volim. Kada je dobro napisana ona je kao razgovor sa pametnim prijateljem koji voli knjige.


 
Dobra recenzija sadrži nekoliko ključnih elemenata. Ako želite i sami da pokušate da ih pišete, pratite sledećih 7 koraka:
 
1. Prepoznajte kome je recenzija namenjena
 
Za koga pišete recenziju? To nije školski projekat, teza za fakultet ili tok svesti. I mada pisci cene recenzije, ne pišete ih ni za njih. Vi ciljate na potencijalne čitaoce koji odlučuju hoće li kupiti knjigu.
 
2. Pročitajte knjigu barem jednom
 
Pod ovim mislim da je pročitate pažljivo i kritički, a ne da preletite preko nje. Možda će vam trebati da se vratite i pročitate je i drugi put, celu ili barem ključne delove.
 
3. Obeležavajte delove i pravite zabeleške dok čitate
 
Volim opciju Notes and Marks na svom elektronskom čitaču knjiga, jer vodim dnevnik onoga što čitam. To pisanje recenzije čini lakšim. Ponekad obeležavam opise koji pogađaju žicu. Dobar primer je: „Cveće ključalo od pčela“. Loš: „Svađao se uvredljivo“. U svakom slučaju, korisno je napraviti belešku za slučaj da se odlučite da se pozovete na to u recenziji. Za štampane knjige koristim sticky notes i slične blokčiće.
 
Još jedan dobar razlog za vođenje beleški je što tako pratite nedoslednosti u zapletu, strukturi i likovima.


 
4. Napišite sažet prikaz
 
U redu, vreme je da uzmete olovku u ruke ili sednete za tastaturu. Odakle početi? Potencijalni čitalac želi da zna da li će mu priča držati pažnju. To znači da date sažet prikaz a ne da prepričavate radnju, jer je odavanje zapleta definitivno nepoželjno. Ponudite onoliko koliko je dovoljno da pobudi apetit. Na primer: „Ana Karenjina je savesna supruga, odana sestra i majka puna ljubavi. Došavši u Moskvu da pomogne rešavanju bračnih problema svog svojeglavog brata, zaslepi je strasna ljubav prema Vronskom, zanosnom mladom oficiru. Ana preklinje supruga da joj da razvod. Krajem 19. veka u Rusiji, visoko društvo je tolerisalo nevernost dok god je diskretna, ali nije prihvatalo razvod“.
 
5. Prepoznajte glavnu temu
 
Prepoznajte glavnu temu i recite čitaocu ako mislite da je autor dao jake argumente. Vraćajući se na pređašnji primer, mogla bih napisati da: „Tolstoj ističe licemerje patrijarhalnog društva u kome se na preljubnicu gleda drugačije nego na preljubnika. U isto vreme, ovo društvo prolazi kroz duboke promene, promene koje su nekima prebrze a drugima prespore.“
 
6. Budite iskreni
 
Recenzija je nekorisna ako je neiskrena. Objasnite zašto vam se nešto dopada ili ne. Ima li previše opisa? Nedovoljno? Da li priča ide glatko, da li su likovi uverljivi, može li se čitalac sa njima poistovetiti? A dijalozi – da li su uverljivi? Ima li nešto što vam je omelo doživljaj priče?
 
To važi i za dobre i za loše stvari. Pišite o onome što mislite da je dobro i o onome što je, po vama, loše.
 
7. Neka kritika bude konstruktivna
 
Budite konstruktivni. „Nije mi se dopala ova knjiga,“ nije od pomoći potencijalnom čitaocu. Ako vam ništa konstruktivno ne pada na pamet, onda nemojte pisati recenziju.
 
Kritički osvrt je važan, pogotovo u ovo doba samizdata. Mnogi nezavisni autori koriste takozvane beta čitaoce i profesionalne urednike. Nažalost, drugi to ne rade. Često iskrena recenzija može biti ono što spase čitaoca od groznog stila, nepostojeće radnje i slabe strukture.
 
Dobra recenzija treba potencijalnom čitaocu da ponudi dve stvari: recenzentovo viđenje knjige i njegovo mišljenje da li je napisana dobro ili ne.


 
Zašto bi trebalo da napišete recenziju?
 
Potrebna je kreativnost da bi se napisala dobra recenzija, i pišući je imate priliku da pokažete svoju. Osim toga vi volite da pričate o knjigama! Mislite na recenzije kao na produžetak diskusije o knjigama kojom pomažete drugom čitaocu u njegovoj potrazi za narednom knjigom.
 
Zato napred, napišite recenziju a budući čitaoci će vam biti zahvalni.
 
Autor: Keti Gejts
Izvor: amreading.com


Podelite na društvenim mrežama:

održana promocija zbirke priča od šapata do vriska gorana skrobonje laguna knjige Održana promocija zbirke priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje
23.04.2024.
Promocija knjige priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje održana je 22. aprila u knjižari Delfi SKC. U pitanju su priče strave i fantastike, o kojima su govorili prof. dr Aleksandar Jerkov, knjiž...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
23.04.2024.
Uskoro će se na knjižarskim policama naći deveto izdanje romana „Dorotej“ Dobrila Nenadića, kultne knjige koja je pomerila granice istorijskog romana i srpske književnosti. „Dorotej“ je roman na ivici...
više
još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta cile, zaljubljeno pile u knjižarama od 24 aprila laguna knjige Još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta: „Cile, zaljubljeno pile“ u knjižarama od 24. aprila
23.04.2024.
Nakon što smo upoznali našeg druga Cileta u knjizi „Cile, razmaženo pile“, pisac za decu Jovica Tišma sada nam predstavlja još jednu smehotresnu priču o Ciletu koja će male čitaoce upoznati s novim os...
više
odgovori koji su neophodni nikad bolja sve o famoznoj menopauzi u prodaji od 24 aprila laguna knjige Odgovori koji su neophodni: „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ u prodaji od 24. aprila
23.04.2024.
Ginekološkinja Šila de Liz prihvatila se odgovornog zadatka i u knjizi „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ dala detaljan vodič i odgovore na mnoga pitanja za važan period života žene. Ova knjiga p...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.