Laguna - Bukmarker - Slaviša Pavlović: „Tražio sam blagoslov od Dučića za ono što radim“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Slaviša Pavlović: „Tražio sam blagoslov od Dučića za ono što radim“

Beogradski pisac i pesnik Slaviša Pavlović promovisao je u Trebinju svoju knjigu o pesniku Jovanu Dučiću koju je nazvao „Himerina krv“.



U pitanju je roman koji ne govori samo o pesniku već i o diplomati Jovanu Dučiću, kojim je, kako kaže autor, publici želeo da približi veoma zanimljiv i iskustvima bogat život ovog velikana i njegove poglede na svet.

Autor je napomenuo da se istraživanjem Dučićevog života intenzivno počeo baviti još od 2010. godine, kada se i javila zamisao da napiše roman o ovom srpskom velikanu, pa je od tada, kako je rekao na promociji, čitao sve što mu je došlo pod ruku o Dučiću, da bi od 2015. pa do 2018. godine usledio period aktivnijeg rada na romanu.

Pisac je tokom istraživanja boravio i u Trebinju i upoznao se sa Dučićevom zaostavštinom u rodnom gradu.

„Bilo mi je kao istraživaču vrlo bitno da osetim Hercegovinu, da doživim duh Dučićev u gradu, posetim Crkvinu, da na neki način tražim blagoslov od Dučića za ono što radim. I verujte, da sam osetio da to ne treba da radim – prekinuo bih pisanje knjige“, rekao je Pavlović.

Autor smatra da je poznati pesnik bio pomalo i egocentrik, kao i svi umetnici, ali istovremeno i filantrop i veliki patriota, diplomata čiji su politički pogledi i stavovi, beskompromisnost u pogledu zaštite interesa svog naroda i države, i danas aktuelni, poučni i inspirativni.

Dučić je, po Pavlovićevom mišljenju, bio i čovek široke erudicije i izuzetnog šarma, zahvaljujući kojima je bio uspešan koliko u diplomatiji toliko i u društvu žena.

„Bio je veoma popularan, poput filmske zvezde danas, ali je u isto vreme, kako to po pravilu i biva, imao i brojne neprijatelje, među kojima su bili i oni posleratni – ideološki, koji su, naspram neosporne pesničke, u pitanje dovodili njegovu ljudsku veličinu“, kaže dalje Pavlović.

Romansiranu biografiju velikog pesnika autor je začinio i fikcijom i to, kako je objasnio, u onoj meri u kojoj je fikcija književnosti prijeko potrebna.

„Trudio sam se da fikciju koristim kako bih što bolje prikazao lik Jovana Dučića, a ne da bih izmislio scenu tek tako i bez razloga. Dučić je živeo veoma zanimljiv, gotovo filmski život, a to mi je bila i prvobitna zamisao – da napravim igranu seriju o Dučiću“, ističe Pavlović, napomenuvši da je svojevremeno i serija o Aleksi Šantiću kod mnogih koji nisu voleli književnost probudila želju da čitaju ovog hercegovačkog pesnika.

Slaviša Pavlović podvlači da je potrebno da i preko drugih umetničkih izraza priđemo Dučiću.

Autor: Vesna Duka
Izvor: nezavisne.com


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
održana promocija knjige bez opoziva poslednje reči znamenitih ličnosti  laguna knjige Održana promocija knjige „Bez opoziva: Poslednje reči znamenitih ličnosti“
17.04.2024.
U kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC 16. aprila predstavljena je knjiga „Bez opoziva: Poslednje reči znamenitih ličnosti“ Vladete Jankovića i Dejana Mihailovića, obuhvatan i raznovrstan hronološk...
više
promocija romana tri hleba nasušna u trsteniku laguna knjige Promocija romana „Tri hleba nasušna“ u Trsteniku
17.04.2024.
Autorka Slavica Mastikosa predstaviće svoj roman „Tri hleba nasušna“ pred čitaocima u Trsteniku. Promocija će se održati u petak 19. aprila od 19 sati u čitaonici Narodne biblioteke „Jefimija“. ...
više
srđan valjarević niko ne može da zna šta je taman laguna knjige Srđan Valjarević: Niko ne može da zna šta je taman
17.04.2024.
Malo je ljudi na našoj književnoj sceni oko kojih se tako diže fama kao kada se pomene ime Srđana Valjarevića. On je među čitaocima izgradio kultni status tokom decenija, zato što ga to uopšte nije za...
više
ljubica arsić u svetu usamljenika u kom živimo za pisca su parovi provokativni video  laguna knjige Ljubica Arsić: U svetu usamljenika u kom živimo za pisca su parovi provokativni [video]
17.04.2024.
Ljubica Arsić, jedna od najznačajnijih savremenih srpskih spisateljica, predstavila je zbirku kratkih priča „Ti i ja smo bili par“ kao gošća „Kulturnog dnevnika“ na RTS-u. U njima autorka ispituje top...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.