Laguna - Bukmarker - Šesta tribina Laguninog književnog kluba o romanu „Sva svetlost koju ne vidimo“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Šesta tribina Laguninog književnog kluba o romanu „Sva svetlost koju ne vidimo“

Nova tribina Laguninog književnog kluba održaće se prvog petka u avgustu – 7. avgusta u 18 sati u knjižari Delfi u SKC-u. Tema razgovora biće roman savremenog američkog pisca Entonija Dora „Sva svetlost koju ne vidimo“, koji je ovogodišnji dobitnik Pulicerove nagrade za književnost.
 
Ovo je priča o dvoje mladih ljudi – slepoj Francuskinji i nemačkom vojniku – zahvaćenih vihorom Drugog svetskog rata, koji nastoje da sačuvaju humanost, razum i smislenost svojih života u opštem paklu koji je oko njih.
 
Na tribini će govoriti Milan Vlajčić, književni kritičar, Mića Vujičić, pisac, i Dubravka Srećković Divković, prevodilac. Biće reči o značenju „svetlosti“ kod Dora, o romanu „Sva svetlost koju ne vidimo“ u kontekstu savremene američke književnosti, o strukturi romana i modelu pripovedanja: „bajka za odrasle“, o simbolici legende o dragom kamenu u istorijskom kontekstu knjige i mnogim drugim temama.
 
Roman „Sva svetlost koju ne vidimo“ je odmah po objavljivanju postigao neverovatan uspeh. Bio je 49 nedelja na listi bestselera Njujork tajmsa i prodat je u više od 1,6 miliona primeraka.
 
Kada je Mari Lora u šestoj godini oslepela, otac je za nju izgradio maketu kvarta u kojem žive u Parizu ne bi li dodirom zapamtila raspored ulica u komšiluku i tako naučila samostalno da dolazi do Nacionalnog muzeja. To je čarobno mesto u kojem radi njen otac. Bezbrižne godine prolaze i, kada nemačka vojska okupira Pariz, Mari Lora i njen otac beže iz grada noseći sa sobom možda i najvredniju dragocenost muzeja. 
 
Istovremeno u jednom drugačijem svetu, u Nemačkoj, odrasta siroče Verner. Jednog dana pronalazi stari radio-aparat koji će ga potpuno očarati. Ubrzo postaje vešt majstor za popravku radija i taj talenat ga vodi među Hitlerovu omladinu. Mladi radio-operater prolazi kroz evropska ratišta od Rusije do srca Francuske poražen svešću da iz dana u dan gubi svoju ljudskost.
 
Onog dana kad bude sreo slepu devojku, Verner, zaljubljenik u tehniku, shvatiće da su njih dvoje tačkice ljudske svesti koje se opiru kolektivnom strahu i zlu i da još uvek postoji mogućnost izbora nekog plemenitijeg sveta.
 
Entoni Dor je pre romana „Sva svetlost koju ne vidimo“ objavio dve zbirke priča „The Shell Collector“ i „Memory Wall“, roman „About Grace“ i knjigu memoara „Four Seasons in Rome“.
 
Do 7. avgusta važiće i popust od 30% za roman Entonija Dora, „Sva svetlost koju ne vidimo“ u svim Delfi knjižarama i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.
 
Očekujemo vas!


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.