Laguna - Bukmarker - Saveti za pisanje Malin Sten - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Saveti za pisanje Malin Sten

Mnogo čitajte i mnogo pišite!

Čitajući ono što su napisali drugi ljudi, stičete uvid u različite načine pripovedanja. Naravno, ne treba nikoga da imitirate – pokušajte da otkrijete sopstveni jezik. To ćete postići jedino ako mnogo pišete. Dakle, počnite da eksperimentišete sa rečima!

Foto: Emil Malmborg

Početak i kraj
 
Ako ste planirali da napišete duži tekst, recimo knjigu od nekoliko poglavlja, bilo bi dobro da znate kako će se završiti i kako da počnete. Uopšte nije loša ideja da prvo napravite kratak sinopsis priče pre nego što počnete. Tako ćete videti da li priča „pije vodu“ i da li nešto treba da dodate ili izbacite da bi bila uzbudljivija. Primetićete da ponekad tekst ide svojim putem i ne želi da prati vaš plan. Ali nije važno – vi odlučuje!

Dorađujte tekst!

Čak i kada ste zadovoljni onim što ste napisali, dobro je da ostavite tekst da malo odstoji i „sazri“. Tekst skoro uvek može da bude malo bolji. Kada sledeći put budete čitali to što ste napisali, skoro sigurno ćete uvideti da nešto može da se prepravi ili izbaci.

Dajte nekome da pročita to što ste napisali – i slušajte kritike

Nije uvek lako prihvatiti kritiku, naročito kada neko kritikuje nešto toliko lično kao što je vaš tekst. Ali često se iz kritike može nešto naučiti. Nemojte se naljutiti, već izbrojte do deset i razmislite. Možda se ta osoba žali upravo na neku stvar koja će biti bolja ako je samo malo promenite.

Krenite na kurs

Ako je vašim prijateljima dosadilo da čitaju sve što napišete, krenite na kurs pisanja. Tamo ćete upoznati ljude koji su zaljubljeni u pisanje, koji vaše tekstove shvataju ozbiljno i koji će vam pomoći da se razvijete. Neke institucije ili kompanije organizuju kurseve pisanja. Mnogi autori imaju na svojim sajtovima ili društvenim mrežama besplatne kurseve ili savete za pisanje. Raspitajte se u lokalnoj biblioteci – možda bi mogli da organizuju radionicu?

... i želite da objavite svoj tekst?

Učestvujte u spisateljskim takmičenjima!

Ako želite da vas objave, možete se prijaviti na svakojaka spisateljska takmičenja. Mnogi časopisi, sajtovi i izdavači organizuju takmičenja (takođe za decu i mlade ljude) gde se pobednički rad objavljuje. Obratite pažnju!

Predajte svoje radove časopisima

Neke novine objavljuju kratke priče ili pesme čitalaca u svakom broju. Postoje i sajtovi na internetu koji objavljuju tekstove čitalaca. (Neke dnevne novine imaju posebne stranice za decu i mlade ljude na kojima možete ostaviti svoj tekst). Ne budite stidljivi! Predajte tekstove! Najgore što može da se desi je da vas odbiju. (A onda pokušajte ponovo).

Predajte svoje radove izdavačima knjiga

Nije lako objaviti knjigu, ali ako je to vaš san, sigurno morate da pokušate! Pošaljite tekst izdavačima za koje smatrate da će biti zainteresovani. Pre nego što pošaljete:  1. Nemojte biti u žurbi. Ako ste rešeni da vaš tekst bude dobar, morate na njemu naporno raditi. 2. Pročitajte ga PAŽLJIVO da ne biste poslali tekst prepun grešaka iz nepažnje. 3. Potražite odgovarajuće izdavače na internetu. Posetite sajt izdavača i pogledajte kakve knjige objavljuje. (Nema svrhe slati poeziju izdavaču koji objavljuje samo knjige o ekonomiji). 4. Skoro svi izdavači imaju na svojim sajtovima uputstva za ambiciozne mlade pisce. Često ćete naći i savete za pisanje i informacije šta treba da radite kada im šaljete svoje radove. 5. Potpuno je u redu poslati isti tekst na više adresa istovremeno – ali u tom slučaju napomenite da isti tekst čita više izdavača.

Ne odustajte!

Astrid Lindgren nije bila uspešna kada je prvi put poslala svoj rad. Zato ne klonite duhom i probajte ponovo! Ako vam je izdavač napisao zašto neće da objavi vašu priču ili pesmu, moža ne bi bilo loše da prihvatite kritiku i primenite je. Imajte na umu da u izdavačkim kućama rade profesionalci i zato koristite njihovo znanje.

Autor: Malin Sten
Izvor: malinstehn.se
Prevod: Borivoje Dožudić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
selimiru raduloviću uručena nagrada meša selimović  laguna knjige Selimiru Raduloviću uručena nagrada „Meša Selimović“
16.04.2024.
U utorak 16. aprila na Kosančićevom vencu u Beogradu, na mestu nekadašnje Narodne biblioteke, pesniku Selimiru Raduloviću svečano je uručena prestižna nagrada „Meša Selimović“ za pesničku zbirku „Zapi...
više
to blurb or not to blurb nije sve amazing, surprising i breathtaking ili  laguna knjige To blurb or not to blurb: Nije sve amazing, surprising i breathtaking... ili?
16.04.2024.
U moru fenomenalne, sjajne, spektakularne i književnosti koja oduzima dah, postavlja se pitanje: to blurb or not to blurb? Prenosimo vam sjajan tekst koji je objavljen na hrvatskom književnom prortalu...
više
20 popusta za predavanje huana pabla eskobara laguna knjige 20% popusta za predavanje Huana Pabla Eskobara
16.04.2024.
Huan Pablo Eskobar, autor knjige „Moj otac Pablo Eskobar“, poznat i pod imenom Sebastijan Marokin, predavač, pisac, arhitekta, dizajner i sin ozloglašenog Pabla Eskobara, u četvrtak 9. maja u MTS dvor...
više
promocija romana moja ljubav nikola tesla u rumi laguna knjige Promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ u Rumi
16.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi, u sredu 17. aprila od 18 sati, biće predstavljen roman Ane Atanasković „Moja ljubav Nikola Tesla“. A već narednog dana, 18. aprila, takođe od 18 sat...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.