Laguna - Bukmarker - Rusko izdanje romana „Jedro nade“ u prodaji - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Rusko izdanje romana „Jedro nade“ u prodaji

Logiku baroka i primorskog načina života, španske katoličke kraljeve, Jevreje i otkriće Amerike, Kolumbovo skrivano poreklo, teorije zavere, svet koji potpuno zavisi od tehnologije, Perast i mornarsku majicu upleo je Nikola Malović u nagrađivani roman „Jedro nade“, koji je preveden na ruski.

Ovo je roman za književne sladokusce koji govori o poznatom modnom dezenu, plavo-beloj prugastoj majici. Radnja romana smeštena je u barokni, bajkoviti grad Perast, u Boki Kotorskoj, jedinom fjordu na Mediteranu. Knjiga nudi bogato, osećajno i kulturološki beskrajno vrcavo i znatiželjno iskustvo čitanja.

Glavni junak romana Nikola Smekija je ambicioni modni industrijalac iz Barija, koji se na poziv gradonačelnice vraća u Perast, grad svojih predaka, da bi ponovo pokrenuo tradicionalnu proizvodnju mornarskih majica.

Malović nam kroz ljubavnu priču u zvanično najlepšem zalivu na svetu opisuje doba u kome potpuno zavisimo od tehnologije. Google je evoluirao i preuzeo ulogu Boga, pa nadgleda sve i svakoga.

Knjiga uvodi čitaoca u finale proučenom tvrdnjom da je Kristifor Kolumbo bio konverzos, Jevrej poreklom, jer je čudno da na tri broda 1492. godine nema katoličkog sveštenika, ali ima Luisa de Toresa, tumača za hebrejski, što baca novo svetlo na nama znanu istoriju.

U romanu „Jedro nade“ čitaoci će moći da saznaju kako je Veliki knez Konstantin Nikolajevič Romanov, admiral flote, izdao naredbu da mornarska majica postane ruska uniforma 19. avgusta 1874. Upoznaće i nautičkog pedagoga, kapetana Marka Martinovića, u Pomorskoj školi u Perastu koji je obučavao 1698. sedamnaest pitomaca cara Petra Velikog. Peraštanin Matija Zmajević je admiral ruske Baltičke flote. Marko Vojnović, Srbin iz Boke, bio je admiral ruske Crnomorske flote...

U romanu postoji 24 ključna pojma, a to su: Mornarska majica, Boka Kotorska, svetska moda, Perast, Sv. Nikola, brod, Google, vino, more, Mediteran, Kolumbo, hemijski tragovi na nebu, Jevreji, pomorandže, barok, Rusija, Kina, rat, pčele, muškarac, žena; ljubav, smrt, Bog.

Roman „Jedro nade“ na ruskom možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.