Laguna - Bukmarker - Roman koji bi Volt Dizni rado snimio, a Džon Lenon blagoslovio - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Roman koji bi Volt Dizni rado snimio, a Džon Lenon blagoslovio

Nova knjiga Vladimira Kopicla „Španska čizma“ i prvo njegovo delo objavljeno u Laguni veseli je roman o mladiću koji sedamdesetih godina kreće sa devojkom u eko komunu u Austriji.

Junak je vedar i optimističan, a srž romana je u njegovom rasterećenom i duhovitom pogledu na svet i na izazove s kojima se suočava.

Leto. Kraj sedamdesetih. Dvoje mladih Jugoslovena, koji nisu baš zajedno, ali nisu ni sasvim odvojeni, odlaze u austrijsku nјu ejdž i eko komunu kako bi iskusili istinsku slobodu. Nakon početnog oduševljenja ubrzo shvataju da i u zemaljskom raju bez muke nеmа nauke, da slobodna ljubav niје lišena posesivnosti i da se za pravi biozalogaj mora nesto i istrpeti.

Posle mnogobrojnih urnebesnih peripetija, pomalo zbunјеn i uvek vedar, glavni junak vratiće se u rodni grad i nastaviti sa svakodnevnim životom. Sve dok mu nа vrata nе zakuca dečak Og, čiju majku niје video još od komunarskih dаnа. Njih dvojica ćе morati da је nađu. Ili da se nekako snađu.

Duhovit i književnoumetnički rafiniran jezik u novom romanu našeg savremenog i poznatog pre svega pesnika a odskora i romansijera Vladimira Kopicla razveseliće sve generacije.

„Kao decenijama aktivan pisac, dakle jezički službenik večne mladosti sveta u nestajanju, na pragu svoje treće zrelosti sam se s razlogom posvetio romanu kao izazovu koji uspešno troši višak ljudskog vremena, znanja, veština, pa i ličnog iskustva“, rekao nam je Kopicl.

„Za razliku od prethodnog, obeleženog spektakularnim tematskim, žanrovskim i formalnim igrarijama na temu (ne)moguće ljubavi i fascinacije drugim, moj novi romančić ’Španska čizma’ je čista, pitka, ujedno slatka i gorka romaneskna suzica, najvećim delom ipak radosnica, posvećena čarima, istinama i stranputicama nekadašnjih hipi, njuejdžerskih dana čovečanstva i nas lokalnih sledbenika doba Akvarijusa.“

„Španska čizma“ je, naravno, samo priča, ali u njoj je mnogo toga još živog, istinitog: „Što kao da daje za pravo tadašnjim idealima potrage za sobom, istinom, verom u prirodu kao naš ljudski okvir, solidarnošću, ljubavlju bez računa – kojima je samotničko tehno-doba u kome sad prebivamo mnogo toga oduzelo, bez neke vidljivije bolje perspektive za sve nas.“

Radni moto Vladimira Kopicla za „Špansku čizmu“ bio je: „Piši tako da bi Volt Dizni tvoj romančić rado snimio, a Džon Lenon blagoslovio“.

„Šanse su dakako male, ali bar čitaoci imaju čemu da se nadaju“, zaključio je Kopicl.

Roman „Španska čizma“ možete pronaći od četvrtka 30. septembra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
selimiru raduloviću uručena nagrada meša selimović  laguna knjige Selimiru Raduloviću uručena nagrada „Meša Selimović“
16.04.2024.
U utorak 16. aprila na Kosančićevom vencu u Beogradu, na mestu nekadašnje Narodne biblioteke, pesniku Selimiru Raduloviću svečano je uručena prestižna nagrada „Meša Selimović“ za pesničku zbirku „Zapi...
više
to blurb or not to blurb nije sve amazing, surprising i breathtaking ili  laguna knjige To blurb or not to blurb: Nije sve amazing, surprising i breathtaking... ili?
16.04.2024.
U moru fenomenalne, sjajne, spektakularne i književnosti koja oduzima dah, postavlja se pitanje: to blurb or not to blurb? Prenosimo vam sjajan tekst koji je objavljen na hrvatskom književnom prortalu...
više
20 popusta za predavanje huana pabla eskobara laguna knjige 20% popusta za predavanje Huana Pabla Eskobara
16.04.2024.
Huan Pablo Eskobar, autor knjige „Moj otac Pablo Eskobar“, poznat i pod imenom Sebastijan Marokin, predavač, pisac, arhitekta, dizajner i sin ozloglašenog Pabla Eskobara, u četvrtak 9. maja u MTS dvor...
više
promocija romana moja ljubav nikola tesla u rumi laguna knjige Promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ u Rumi
16.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi, u sredu 17. aprila od 18 sati, biće predstavljen roman Ane Atanasković „Moja ljubav Nikola Tesla“. A već narednog dana, 18. aprila, takođe od 18 sat...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.