Laguna - Bukmarker - Raznovrsni pisci svojim gostovanjima obeležiće Školski dan - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Raznovrsni pisci svojim gostovanjima obeležiće Školski dan

Od 2005. godine na Sajmu se organizuje Školski dan kada izdavači, učesnici Sajma knjiga, predstavljaju svoje programe namenjene đacima, profesorima, bibliotekarima i ostalim zainteresovanim posetiocima.
 
Ove godine Školski dan je u četvrtak, 30. oktobra, kada će na Laguninom štandu gostovati Zorica Kuburović, Marko Šelić Marčelo, Ljubivoje Ršumović, Uroš Petrović, Ana Radmilović, Petar Jončić, Marko Vidojković i Jasmina Mihailović.
 
U 12 sati druženje sa školarcima započeće Zorica Kuburović koja na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu predstavlja svoju novu knjigu „Božićna bajka“.
Možete li zamisliti šta će se dogoditi kada Aleksandar Decimus, patuljački princ pomalo razočaran u ljubav, sa svojom družinom, u potrazi za skoro presahlim izvorom, u Božićno veče sretne Radvinu Izvorsku, moćnu vilu, koja je takođe daleko od svoga doma, a koja ne čuva ni vilinsku ni patuljačku već sasvim običnu decu kao što ste vi? E pa... onda se dogodi to da naš svet začaraju čarolije iz bajki!
Ako niste znali, bajke jesu stvarne. Ko ne veruje, neka pročita baš ovu u kojoj će patuljački princ Aleksandar Decimus u potrazi za avanturom pronaći jednu vilu, nove priče, mnogo prijatelja i pravu, veliku ljubav. Svi likovi stvarno postoje, neku u realnom životu, neki u mašti – na vama je da otkrijete koji su koji. Divne i neobične bajke, stare i nove, koje će patuljci i vile podeliti s vama u Božićno veče. Knjigu je ilustrovala Sara Ilić Gorgiev.


 
Iako već naviknuti da nam Marko Šelić – Marčelo direktno u lice govori istinu, bez obzira na to da li su u pitanju njegovi prozni tekstovi ili poezija, on je ponovo uspeo da nas iznenadi: ovoga puta „knjigoalbumom“ pod nazivom „Napet šou“ koji će na štandu Lagune potpisivati od 13 sati.
Skeniranje realnosti i analizu razloga zbog kojih smo danas bezmalo svi akteri jednog „napetog šoua“ nalazimo u Markovim tekstovima pesama koje se nalaze na albumu (a koji je sastavni deo ove knjige) i u esejima koje pored Marka potpisuju reditelj Kokan Mladenović, pisci David Albahari, Mihajlo Pantić i Pavle Zelić, aforističar Dalibor Đorđević, rok kritičar Petar Janjatović, kolumnista Draža Petrović, mirovni radnik Milan Colić, psiholog i psihoterapeut Vladan Beara i koordinatorka organizacije ASTRA Elena Krsmanović.
„Napet šou“ je jedinstvena zbirka savremene poezije i pronicljivih, svežih, analitičnih, ali i ljudski toplih portreta sveta koji nas okružuje.


 
„Pisanje je jedan mađioničarski posao. Ta magija i igra reči, koja me je u detinjstvu obuzela i očarala, zauvek traje u meni“, kaže Ljubivoje Ršumović, jedan od najvećih srpskih pesnika.
Generacije i generacije su iz njegovih stihova saznavale da „ima jedna pećina stroga u kojoj živi babaroga“, te da je miš čim je dobio grip seo u džip i „prevalio put dugačak da ga pregleda doktor mačak“. Učili smo od Ršuma, pored ostalog, i to da „decu ne donose rode, već ih rađaju majke“, a njegova pesma „Deca su ukras sveta“ postala je dečja himna.
„Ne delim ljude na decu i odrasle. Sve su to ljudi, samo su jedni mali, a drugi malo veći. A što se pameti i inteligencije tiče, često su ovi mali pametniji i inteligentniji. Tako sam smislio poslovicu: Odrasli nisu dorasli deci“, kaže Ljubivoje Ršumović koji će svoje knjige „Ma šta mi reče“, „Još nam samo ale fale“, „Nevidljiva ptica“, „Vidovite priče“, „Planiranje prošlosti“, „Zauvari“, „Ujdurme i zvrčke iz antičke Grčke“ i „Sunčanje na mesečini“ potpisivati od 14 sati.


 
Od 15 sati svoje knjige će potpisivati Uroš Petrović. Uroš Petrović piše knjige za decu i mlade koje pomeraju granice u savremenoj srpskoj literaturi. Počev od zbirki priča – mozgalica i romana u zagonetkama do fantastičnih pripovesti, dela ovog autora jesu originalne pustolovine koje nagrađuju čitaoce. Razmrdavanje vijuga, susret sa čudesnim, neobičnim ali i zastrašujućim, raskošna mašta i osobeni humor u njegovim knjigama, sve više postaju omiljenim štivom i za odrasle. Svako njegovo druženje sa čitaocima, kako sa domaćim tako i sa onima van zemlje, jeste svojevrsni spoj književnog susreta, kreativne radionice i pozorišne predstave, umetničko-intelektualni performans koji uvek protiče u živoj, interaktivnoj atmosferi i potom se dugo pamti i prepričava.


 
„Žena bez horoskopa“ Ane Radmilović je roman o generaciji koja je bila u naponu snage devedesetih, priča o dve porodice koje vezuje okolnost da su im deca, dva mladića sa beogradskog asfalta, u istoj zatvorskoj ćeliji. Raspeta između starih strasti i novih nada, mirisa koji su neki junaci doneli s ratišta i miljea žestokih momaka iz prestonice, glavna junakinja Marina, koja redovno posećuje svog sina u zatvoru, pokušava, kao i svi junaci ovog romana, da pobegne iz mreže bezizlaza koja se plete kao usud oko svih junaka, da se oslobodi krivice za sinovljev prestup i da se istovremeno izbavi iz okova svog uzdrmanog braka. Opori humor, empatija prema likovima sa periferije života i lapidaran stil potvrđuju Anu Radmilović kao nesporno darovitog romanopisca. Ana Radmilović će se sa svojim čitaocima družiti od 16 sati.


 
Svoje druženje od 17 sati nastaviće Petar Jončić, autor knjige „Neki drugi film“. Popularnim stilom, uz obilje činjenica, Petar Jončić analizira istoriju pokretnih slika dovodeći je u vezu sa drugim umetnostima, ali i mitologijom, putovanjima i politikom – uverljivo pokazujući da je upravo film ona umetnost koja je najbliža svakodnevnom životu.
„Neki drugi film“ je amalgam pasioniranih osvrta i lucidnih opservacija, koji će čitaocima omogućiti da na nesvakidašnji način zavire u svetove slikarstva, mitologije, muzike, putovanja, ali i podstaći ih da ponovo pogledaju neke filmove drugim očima i sa obnovljenim entuzijazmom, ili pak probuditi želju da određene filmove pogledaju prvi put.
Riznica za filmofile svih uverenja i vodič bez premca za gledaoce, knjiga kojoj ćete se vraćati.


 
U novom romanu „Urednik“ nestašnog momka srpske književnosti Marka Vidojkovića glavni junak i piščev imenjak uređuje srpsko izdanje časopisa za muškarce Big Boj, u čemu ga ometaju loši odnosi s kolegama, patnja zbog raskida s Janom i neuspešnih pokušaja da se pomire, a naročito slabost prema lakim ženama i ne baš lakim narkoticima. Sve svoje slabe tačke glavni junak će poneti na međunarodnu konferenciju Big Boja u Las Vegasu 2006. godine.
Jedan diler, jedna Amerikanka, jedna Engleskinja i nekoliko veoma dinamičnih dana provedenih u Americi neće biti samo ključne tačke najluđeg putovanja Markovog života već i odlučujući pokretači koji će odrediti ishod njegovih nagomilanih problema. Od 18 sati započeće druženje sa Markom Vidojkovićem.


 
Za kraj Školskog dana na štandu Lagune od 19 sati biće upriličeno druženje Jasmine Mihailović sa čitaocima. Pisana pitko, ponekad jetko, često setno, knjiga Jasmine Mihajlović „Na obali Hazarskog mora“ upoznaće čitaoca kako izgleda Evrosong u Evroaziji, zašto se u Azerbejdžanu Kaspijsko more zove Hazarsko i kakvi su se čudesni događaji odigravali na granici dva kontinenta.
Četiri prozne celine koje čine ovu knjigu priredila je Jasmina Mihajlović, držeći se maštovitih, originalnih i neobičnih književnih igrarija Milorada Pavića, i vešto preplićući dva različita prozna rukopisa, svoj i Pavićev, u skladan kolaž i iznenađujuće pitku i svežu celinu.


 
Tokom Školskog dana, kao i svih ostalih dana trajanja Sajma knjiga, cena kolektivne ulaznice je 150 dinara, a druženje sa piscima i dobrim knjigama ulepšaće kompanije Bambi, Nesquik, Schweppes, Don Don, Henkel i Bioten


Podelite na društvenim mrežama:

nedelja knjiga džordža r r martina od 22 do 28 jula 2024  laguna knjige Nedelja knjiga Džordža R. R. Martina od 22. do 28. jula 2024!
19.07.2024.
Džordž R. R. Martin stvorio je jedan od najuzbudljivijih serijala, remek-delo epske fantastike „Pesmu leda i vatre“, koji je uticao na sve podžanrove fikcije, počev od naučne fantastike, preko misteri...
više
možete prestati da pušite lako je laguna knjige Možete prestati da pušite! Lako je
19.07.2024.
„Lak način da prestanete da pušite“ Alena Kara je najpoznatiji i najprodavaniji priručnik za prestanak pušenja koji objašnjava kako da se bez snage volje trajno oslobodite ovog poroka.   Ova kn...
više
ne propustite još jednu knjigu igora kolarova  laguna knjige Ne propustite još jednu knjigu Igora Kolarova!
19.07.2024.
Od autora kultnog romana „Agi i Ema“ Igora Kolarova stiže jedinstveni ringišpil veselih ideja, neobičnih junaka i tananih osećanja u knjizi „Burence: Luckaste priče“. Kao i drugim zbirkama, i u ovi...
više
savremeni ljubavni roman simone arnstet kraljica noći  laguna knjige Savremeni ljubavni roman Simone Arnstet – „Kraljica noći“
19.07.2024.
Simona Arnstet je spisateljica i psihološkinja. Predvodnica je švedskog romantičnog talasa, koji u svetu stiče sve veću popularnost a ima i veliki broj čitalaca u Srbiji. Posle romana „Sve ili ništa“,...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.