Laguna - Bukmarker - Razgovor o knjigama: kako negovati ljubav prema čitanju kod dece - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Razgovor o knjigama: kako negovati ljubav prema čitanju kod dece

Jednog davno prošlog dana, učiteljica u četvrtom razredu dodelila je mom odeljenju zadatak da pričamo o knjizi po sopstvenom izboru u vremenskom okviru od tri do pet minuta. Ja sam izabrala klasik Old Yeller (Stari Žuća).



Kako se ispostavilo, „Stari Žuća“ me je zaista ganuo (kao što je i mnoge druge ranije). Progutala sam ovu knjigu, i kada je došao red na mene da govorim, okrenula sam se ka razredu i počela. Nakon tri minuta, umesto da se približim kraju, ja sam počela da se zagrevam. Pričala sam duže, opisujući mnoge detalje i moje omiljene junake. Pomenula sam sve delove u knjizi koji su me ganuli do suza. Pričala sam punih 15 minuta – iskreno i sa uzbuđenjem. Kada sam konačno završila (ili sam možda samo napravila pauzu za predah), celo odeljenje je počelo da aplaudira.

To nije bio dan kada sam otkrila čar čitanja radi zadovoljstva – to se desilo u krilu mojih roditelja, mnogo pre nego što sam umela sama da čitam. Ali ovaj dan jeste bio dan kada sam otkrila čari razgovora o knjigama i zašto je razgovor o knjigama koje smo pročitali i zavoleli jedan od najboljih načina da se rasplamsa želja za čitanjem.

Moja mudra učiteljica, i sama knjigoljubac, koja je često naglas čitala razredu, znala je to. Verujem da me nije prekinula dok sam govorila u nadi da će moje oduševljenje ovim književnim draguljem podstaknuti druge đake da ga potraže. Oduvek je želela da nas nauči i veštini i uzbuđenju koje čitanje sa sobom povlači.

Ako su deca savladala veštinu čitanja, da li bi onda trebalo da vodimo računa i o tome da li im dobra knjiga pruža ushićenje? Prema naučnim saznanjima, odista bi trebalo. Istraživanje za istraživanjem pokazuju da nas čitanje radi zadovoljstva čini pametnijim, saosećajnijim, pa čak i zdravijim.

Jedan od često zanemarivanih načina da se probudi i podstakne ljubav prema čitanju kod dece upravo je razgovorom o knjigama. U ljudskoj je prirodi da želimo da razgovaramo o bilo čemu što nas pogađa, iznenađuje, zasmejava ili rastužuje. Razmena iskustava koja nas duboko dotiču, i na neki način menjaju, daju im dodatnu važnost. Čitanje dobre knjige je svakako jedno od takvih iskustava. A pošto je čitanje radi zadovoljstva aktivnost koja se obavlja u osami, nasuprot čitanja naglas ili u grupi, ipak postoje društveni aspekti koje treba istražiti. Kada se vodi računa o tome, može se postići još veće zadovoljstvo pri čitanju.

Sledi nekoliko načina kako možete podstaći razgovor o knjigama unutar porodice, kako biste pomogli deci da porastu u doživotne knjigoljupce:

Podržite detetov izbor omiljenog autora ili serijala.

Ako je vaše dete pročitalo i zavolelo jednu knjigu nekog autora, pomozite mu da pronađe još neku od istog pisca. Ukoliko se detetu dopao neki serijal, ohrabrite ga da ga pročita u celosti. Da li detetov omiljeni autor možda gostuje u vašem gradu? Povedite dete (decu) da čuje šta pisac ima da kaže. Deca obožavaju da slušaju o tome kako su njihove omiljene priče nastajale, da saznaju nešto o piscu, da ufotkaju selfi, a možda dobiju i autogram.

Uvedite razgovor o knjigama u svakodnevicu vaše porodice.

Da li postoji citat iz knjige koji vaše dete često ponavlja? Zapišite ga na ceduljici koju ćete mu spakovati zajedno sa užinom. Možda će to podstaknuti razgovor sa drugom decom tokom odmora. Tutnite ceduljicu u neki od džepova ili pak razmislite o tome da detetov omiljeni citat odštampate na majici koju će nositi.

Organizujte književni klub za roditelje i decu.

Potrebno je samo nekoliko porodica koje slično razmišljaju kako bi ovo uspelo. Dozvolite deci da preuzmu kormilo odabirom knjige i time što ćete ih pustiti da se igraju u okviru teme koju knjiga obrađuje tokom sastanaka, na koji god način ona požele. Izbor je ključ ljubavi prema knjigama.

Učestvujte u književnim događajima.

Lokalne knjižare i biblioteke često organizuju događaje posvećene knjigama i čitanju. Učestvovanje u ovakvim aktivnostima će pomoći vašim mlađanim knjigoljupcima da osete pripadnost široj zajednici knjigoljubaca.

Skinite sa interneta nekoliko podkasta koji obrađuju temu knjiga za decu.

Link sa preporukom za podkaste možete pogledati ovde.

Pročitajte knjigu pre nego što odgledate film.

Holivud često obrađuje neke od najboljih knjiga za decu. Ovo je odličan način da upoznate svoju decu sa nekim naslovima koje ne smeju propustiti. Započnite porodičnu tradiciju zajedničkog čitanja knjige pre nego što odgledate ekranizovanu verziju. Razgovarajte o izmenama koje su nastale u filmu, i saznajte šta im se više dopada.

Razgovarajte o vašim omiljenim knjigama kada ste bili dete.

S vremena na vreme, odložite na vidljivo mesto neku od vaših omiljenih knjiga i vidite da li će to navesti dete da vam postavi pitanja. Ili sami postavite svima tokom večere pitanja poput: „Koja je tvoja omiljena knjiga i zašto?“

***

Kako je Dž. K. Rouling – autorka koja je očarala mnoge roditelje i decu svojim knjigama o Hariju Poteru – jednom izjavila: „Ako ne volite da čitate, niste pronašli pravu knjigu.“ Možda vaše dete još uvek nije našlo odgovarajuću knjigu zato što nije čulo da iko o njoj razgovara.

Autor: Kristin Frenč Kali
Izvor: readbrightly.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.