Laguna - Bukmarker - R. R. Martin je upravo proslavio 69. rođendan. Šta znate o njegovom životu? - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

R. R. Martin je upravo proslavio 69. rođendan. Šta znate o njegovom životu?

U leto 1991. godine, potresna scena je obuzela um Džordža R. R. Martina: dečak gleda kako čoveku seku glavu, a potom nalazi štenad jezovukova u snegu.

„Scena je bila toliko snažna i puna života, nisam mogao da je ne napišem“, rekao je za časopis Rolling Stone.

Tako je Martin počeo da piše „Igru prestola“, prvu knjigu serijala koji će postati „Pesma leda i vatre“. Knjiga je objavljena 1996. godine i prodaja je bila „solidna“, prema listu Gardijan.

Međutim, Martinova ideja se pretvorila u neverovatni uspeh. Do 2016. godine, prema Gardijanu, prodato je preko 70 miliona primeraka, i naravno 2011, HBO je snimio mega popularnu televizijsku seriju „Igra prestola“.

Prema proceni ekonomskog magazina Forbs, Martin sada vredi preko 15 miliona dolara. Ali kako je tačno postao jedan od najpoznatijih američkih autora?

Evo kako je izgledao život pisca koga je Tajm jednom nazvao „Američkim Tolkinom“.

Martin je rođen 20. septembra 1948. godine u Bajoneu, Nju Džersi. Otac mu je bio lučki radnik, Rejmond Kolins Martin, a majka je bila domaćica Margaret Brejdi Martin.

Prvo R. u njegovom potpisu „R. R.“ je za Rejmond, Martinovo srednje ime, i očevo ime. Drugo R. je za Ričard, Martinovo kršteno ime. Znači, njegovo puno ime glasi Džordž Rejmond Ričard Martin.

Martin se zaljubio u pisanje još kao dečak. Na njegovom zvaničnom sajtu stoji da je kao klinac „prodavao horor priče deci iz komšiluka za penije, u cenu uključeno i izražajno dramsko čitanje.“

Takođe je bio veliki knjiški moljac. „Čitanje. Taj sport je kao stvoren za mene“, opisao je Martin svoje odrastanje.

Martin je u detinjstvu verovao da bi mogao da postane super heroj ili astronaut.

„Pokušao sam da se bavim streljaštvom, misleći da bih mogao da postanem Zelena strela, ali nisam mogao da pogodim metu, to je bila poteškoća. Nije funkcionisalo,“ rekao je na „Comic-con“ panelu 2014. godine.

Na kraju je odlučio da se bavi pisanjem. Tokom srednjoškolskih dana, Martin je gutao sve stripove koji bi mu pali šaka.

Počeo je da šalje radove brojnim amaterskim fanzinima. Kada je 1970. napunio dvadeset jednu godinu, prodao je prvu priču magazinu Galaxy, navodi se na njegovom zvaničnom sajtu.

Iste godine, Martin je diplomirao žurnalistiku na Nortvestern univerzitetu. Školovao se još godinu dana kako bi završio i master studije.

U to vreme Amerika je vodila rat u Vijetnamu, i Martin je uložio prigovor savesti. Rekao je da bi se rado borio u Drugom Svetskom ratu protiv Nacista, ali da ne veruje „da je Amerika imala šta da traži u Vijetnamu,“ rekao je u jednoj televizijskoj emisiji.

Iako su njegove priče poznate velikim delom zahvaljujući brutalnom nasilju, Martinovi antiratni stavovi su izuzetno uticali na njegovo pisanje. „Ako ćeš pisati o ratu i nasilju, onda pokaži cenu. Pokaži koliko je rat ružan,“ rekao je u intervjuu za Strombo.

Umesto da se bori u Vijetnamu, Martin je odslužio svoj vojni rok u Čikagu u okviru AmeriCorps VISTA programa za suzbijanje siromaštva.

Da bi opstao kao pisac, Martin je počeo 1970. godine da radi kao organizator šahovskih turnira. Još kao dečak je počeo da igra šah, postao je kapetan šahovskog tima na Nortvestern univerzitetu.

Počeo je da predaje žurnalistiku na Klark koledžu 1976. godine, i bio je školski pisac od 1978. do 1979. godine.

Na žurci 1975, Martin je upoznao svoju drugu ženu Paris Mekbrajd. U to vreme je bio u vezi sa Gejl Burnik, kojom se oženio. Kada se od nje razveo 1979. godine, Paris Mekbrajd je pošla za Martinom u Santa Fe gde su počeli zajedno da žive.

Mekbrajd i Martin su se venčali 2011. godine. Telegraf je izvestio da se ceremonija – svečanost inspirisana srednjim vekom – odigrala u njihovoj dnevnoj sobi. Par i dalje živi u Santa Feu.

Pisanju se potpuno posvetio 1979. Do 1986. godine, kada je postao jedan od glavnih urednika na CBS-ovom rimejku „Zone sumraka“, objavio je pet romana, dve novele i nekoliko zbirki kratkih priča.

Od 1987. godine radio je kao konsultant u produkciji televizijske serije „Lepotica i zver“, koja je zamišljena kao mračna policijska bajka.

Vrlo brzo je postao jedan od koproducenata serije. Martin je rekao za sajt Hoolywood reporter da je puno naučio radeći na toj seriji. „Bilo je sjajno omogućiti da se takva priča prenese na TV ekrane i predstavi velikoj publici“, rekao je.

Martin je 1991. radio na naučno-fantastičnom romanu „Avalon“ kada mu je na pamet pala ideja koja će inspirisati „Igru prestola“. Smesta je odbacio „Avalon“ i posvetio se „Igri prestola“. „Samo tog leta sam napisao oko sto stranica“, rekao je za časopis Rolling stone.

U početku, „Pesma leda i vatre“ je trebalo da bude trilogija. Međutim, priča se brzo otela kontroli, u njoj su se rojile desetine glavnih likova i neverovatni obrti. I dalje se čeka objavljivanje šeste knjige „Vetrova zime“.

Za sada, Martin je napisao 1.8 miliona reči i ubio je 3717 likova u seriji. Rekao je da njegova priča crpi inspiraciju iz Tolkinovog dela, i svetske istorije.

Dejvid Beniof i D. B. Vejs su prvi put predložili Martinu snimanje serije još 2005. godine. Kako navodi Variety, Martin je odlučio da radi sa dvojicom scenarista tek kada su tačno odgovorili na pitanje „Ko je majka Džona Snežnog?“

„Verujem da je čitanje najvažnija stvar za svakog mladog pisca!“, napisao je Martin na svom zvaničnom sajtu. „I to ne samo knjige koje bi želeo da piše, bilo da je u pitanju epska ili naučna fantastika, stripovi, drame, šta god. Bitno je da se sve čita!“

Izvor: thisisinsider.com


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.