Laguna - Bukmarker - Prvi put se dodeljuju TikTok književne nagrade! - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prvi put se dodeljuju TikTok književne nagrade!

#BookTok je neverovatnom brzinom osvojio srca knjiške zajednice zahvaljujući tvorcima video-sadržaja, vatrenim knjigoljupcima i piscima koji svoju ljubav prema književnosti dele na jedinstven TikTok način... Na kraju krajeva, gde drugde bi mogle da se podjednako čuju hvalospevi za knjige sa pikantnim sadržajem (#spicybooks) kao i za urdu poeziju (#urdupoetry), ili gde istovremeno prostor dobijaju novi autori poput Tejlor Dženkins Rid, ali i pisci klasika kao što je Džejn Ostin?



Protekle godine upotreba #BookTok heštega je porasla za više od 160%, na više od 138 milijardi pregleda – i ne pokazuje znake posustajanja! #BookTok zajednica pisaca, čitalaca i obožavalaca transformiše svet izdavaštva: nove autore pretvara u mejnstrim pisce, vraća u fokus voljene klasike, inspiriše novu generaciju knjigoljubaca i pospešuje prodaju štampanih knjiga.

Da bi se prepoznali i promovisali pisci, knjige, video-klipovi i njihovi autori koji su jedinstveni BookTok ekosistem učinili onim što jeste, ova platforma sa ponosom pokreće TikTok književne nagrade za Veliku Britaniju i Irsku. Prvi put će biti dodeljene prave književne nagrade po izboru čitalaca – dajući tako ovoj jedinstvenoj zajednici priliku da glasa za najbolje knjige, pisce i tvorce video-klipova.

TikTok književne nagrade za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku će odati priznanje omiljenim piscima, knjigama i tvorcima video-sadržaja u okviru ove zajednice, putem kategorija koje su inspirisane BookTok ekosistemom.

Lista nominovanih je sastavljena na osnovu BookTok podataka, kao i informacija koje su dostavile izdavačke kuće. Ovu dugačku listu će pregledati stručni žiri u sledećem sastavu:
 
  • Kendis Bratvejt, spisateljica
  • Eni Mak, spisateljica
  • Elizabet Dej, spisateljica
  • Ben Merser, pisac
  • Koko Hagi, kreatorka videa
  • Poli Smit, koordinator za književne događaje u kompaniji The Bookseller
  • Kerolajn Kamins, šef odeljenja za javne poslove u udruženju izdavača
  • Perminder Man, izvršna direktorka kompanije Bonnier Books
  • Tram-An Doan, šef odeljenja za društvene medije u kompaniji Bloomsbury 

Odluku o dobitnicima prestižne TikTok književne nagrade će, razume se, doneti TikTok zajednica iz Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, putem glasanja u okviru aplikacije koje će biti dostupno u julu, a pobednici će biti objavljeni u avgustu.
 
A koje su to kategorije TikTok književnih nagrada, pitate se?
 
  • BookTok tvorac godine
  • BookTok knjiga godine
  • BookTok pisac godine
  • Najbolja BookTok ponovo otkrivena knjiga
  • Nezavisna knjižara godine
  • Najbolja knjiga koja vraća želju za čitanjem
  • Najbolja knjiga koju biste voleli ponovo da pročitate prvi put
  • BookTok naslovnica godine
  • BookTok strimer godine

Evo kako možete da se uključite...

Pridružite se razgovorima! Koristite #TikTokBookAwards hešteg da biste podelili svoje omiljene BookTok naslove godine.

Glasanje za TikTok književne nagrade će biti otvoreno u julu, pa se pripremite da glasate za svoje omiljene pisce, tvorce sadržaja i knjige iz prošle godine.

Čitajte! Pratite svoje omiljene autore kao što su @mariankeyes (Marijana Kiz), @CollenHoover (Kolin Huver) i @bolubabalola na TikTok-u.

#BookTok će drugu godinu zaredom biti prisutan na festivalu „Hej“

Ukoliko mislite da pokretanje TikTok književnih nagrada nije dovoljno, ovo leto bi trebalo da bude vanserijsko za ovu onlajn knjišku zajednicu, jer će TikTok, drugu godinu zaredom, sarađivati sa Hej festivalom, vodećim svetskim festivalom umetnosti i književnosti, u ulozi digitalnog medijskog partnera.

Od 25. maja do 4. juna TikTok će zabavljati i inspirisati ljubitelje knjiga na 36. prolećnom (i besplatnom) izdanju festivala koji se održava u gradiću Hej na Veju.

Izvor: newsroom.tiktok.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

održana promocija zbirke priča od šapata do vriska gorana skrobonje laguna knjige Održana promocija zbirke priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje
23.04.2024.
Promocija knjige priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje održana je 22. aprila u knjižari Delfi SKC. U pitanju su priče strave i fantastike, o kojima su govorili prof. dr Aleksandar Jerkov, knjiž...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
23.04.2024.
Uskoro će se na knjižarskim policama naći deveto izdanje romana „Dorotej“ Dobrila Nenadića, kultne knjige koja je pomerila granice istorijskog romana i srpske književnosti. „Dorotej“ je roman na ivici...
više
još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta cile, zaljubljeno pile u knjižarama od 24 aprila laguna knjige Još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta: „Cile, zaljubljeno pile“ u knjižarama od 24. aprila
23.04.2024.
Nakon što smo upoznali našeg druga Cileta u knjizi „Cile, razmaženo pile“, pisac za decu Jovica Tišma sada nam predstavlja još jednu smehotresnu priču o Ciletu koja će male čitaoce upoznati s novim os...
više
odgovori koji su neophodni nikad bolja sve o famoznoj menopauzi u prodaji od 24 aprila laguna knjige Odgovori koji su neophodni: „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ u prodaji od 24. aprila
23.04.2024.
Ginekološkinja Šila de Liz prihvatila se odgovornog zadatka i u knjizi „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ dala detaljan vodič i odgovore na mnoga pitanja za važan period života žene. Ova knjiga p...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.