Laguna - Bukmarker - Prikaz zbirke priča „Gutači vatre“ Maje Trifunović - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz zbirke priča „Gutači vatre“ Maje Trifunović

Beogradska Laguna nedavno je objavila drugu zbirku priča Maje Trifunović, autorke majstorskog stila, istančanog senzibiliteta, čovekoljublja i smisla za humor.

Gutači vatre“ su baš to – istančana zbirka priča o običnim ljudima, prepuna duhovitosti, nežnosti, tuge i melanholije. Likovi u pričama Maje Trifunović nisu junaci ili junakinje u bukvalnom smislu te reči. U pitanju je običan svet, postojan i uporan, u običnom gradu u (ne)običnim vremenima sa svojim „običnim“, realnim problemima sa kojima svi možemo da se poistovetimo: sa radostima, tugama, životnim izborima, gubicima, kompleksima, nesigurnostima, propalim vezama, zonama (ne)komfora.

Upravo u tome, u toj neobičnoj običnosti, u svakodnevnim i neponovljivim događajima svakodnevice, u ljudima koji voljno ili ne „gutaju vatru“ kako bi sve to pregurali, doživeli, preživeli, iskusili, leži magija ove knjige.

Sa mnogo, mnogo simpatija i saosećanja, Maja Trifunović piše o svojim junacima i isečcima iz njihovih života koji su – kako to i jeste u stvarnom životu – kombinacija suza i smeha.

Iako je „mrak“ crvena nit koja prožima sve ove priče, Maja Trifunović ga majstorski tera humorom i smehom (makar on bio i kroz suze ili stisnute zube). I koristi taj mrak da osvetli one saosećajne, nesebične, dobre ljude koji su u ovom vremenu ludila, neljudskosti i nemorala potpuno skrajnuti, iako su najbolji među nama.

Maša i Brka koji kupuju kuče, komšinice koje tračare, dokoličar i žena bez krova nad glavom i još nekoliko drugih likova, međusobno se toliko razlikuju da na momente deluje nemoguće spakovati iz između korica iste knjige, ali ih upravo ta različitost, ta životnost čini toliko povezanim.

„Gutači vatre“ su knjiga koja greje dušu i, možda, podstiče na malo preispitivanja. Priuštite sebi malo nežnosti, malo vremena i hrabrosti i svesti da niste (nismo) sami. Topla preporuka, makar samo da saznate kako se pravi kompost od pepela preminulog supružnika.

Autor: Ksenija Prodanović
Izvor: Nedeljnik


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.