Laguna - Bukmarker - Prikaz trilera „Čiča Gliša“ Si Džej Tjudor - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz trilera „Čiča Gliša“ Si Džej Tjudor

Veoma očekivani debitantski roman Si Džej Tjudor – prodat u 39 zemalja i sa navodnim filmskim ugovorom –smešten je u izmišljeni idilični gradić Anderburi, negde u blizini Brajtona. Strukturu romana čini komplikovani psihološki triler gde se događaji iz prošlosti odražavaju na sadašnjost, metoda koja je u poslednje vreme postala veoma popularna.

Godina je 1986. i petoro tinejdžera je razvilo tajni kod komuniciranja u vidu nacrtanih čiča gliša svuda po komšiluku. Priču nam donosi Edi, a tu su i Debeli Gav, Metal Miki, Hopo i Niki, jedina devojčica u ekipi, u koju je Edi zaljubljen. Svi su veoma uzbuđeni zbog odlaska na letnji vašar. Za Edija se ovaj put završava katastrofom jer se ringišpil na kome se nalazi ruši a lepa devojčica biva povređena. To iskustvo ga proganja i nikako ne može da se oporavi od njega što stvara tenziju među družinom. Iako u početku ostaju zajedno, vremenom počinju da se udaljavaju.

Dinamika unutar grupe je jedna od snaga ovog romana. Ovaj triler se poredi sa serijom „Stranger things“, a tu su i sličnosti sa pričama Stivena Kinga poput „It“ i „Stand by Me“. Svaki od likova ima jasan identitet i svoje razloge za očuvanje prijateljstvo opstane. Si Džej Tjudor je uspešno uspela da uhvati trenutak odrastanja u kojem svet deluje kao komplikovano i zbrkano mesto gde se ne možeš osloniti na ljude, posebno na odrasle.

Tjudorova odlično uspeva da nas drži u neizvesnosti i pušta nas da nagađamo šta se dešava kada na vrhuncu priče iz 1986. godine tragovi odvedu grupu prijatelja u šumu gde pronalaze raskomadano telo devojčice koja je povređena u nesreći na vašaru.

Priča prelazi u 2016. godinu gde su samo Edi, Debeli Gav i Hopo ostali u Enderburiju. Niki je otišla na fakultet i nikad se nije vratila, a Miki je napustio grad nakon saobraćajne nesreće u kojoj je vozio Gava kući sa žurke. Vozio je prebrzo i Gav je sada paralisan. On vodi pab, Hopo je vodoinstalater, a Edi je nastavnik u školi koju je nekada pohađao. Sam je, pije mnogo i viđa se ponekad sa Kloi, mladom gotičarkom.

Sa Mikijevim povratkom, budi se iznova misterija o letu 1986. Miki želi da mu Edi pomogne da snimi dokumentarac o ubijenoj devojčici jer zna ko je to uradio. U to vreme, Edi počinje da dobija zloslutne crteže čiča gliše od kojih prvi ima omču oko vrata. Uprkos njegovoj želji da prošlost ostane zakopana, Edi će konačno morati da se suoči sa time što se desilo pre trideset godina.

Roman je struktuiran tako da se smenjuju poglavlja iz dva vremenska perioda što rasplamsava tenziju jer se neka poglavlja završavaju pitanjima na koje odgovor dobijamo tek kada se vratimo u taj vremenski period.

Ovo je odličan i napet roman. „Čiča Gliša“ je prava poslastica za ljubitelje trilera i na sjajan način dočarava dečja iskustva koja su najveća snaga ovog romana.

Izvor: crimefictionlover.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.