Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Tri hleba nasušna“ Slavice Mastikose: Priča o dobroti - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Tri hleba nasušna“ Slavice Mastikose: Priča o dobroti

Bio je 13. novembar 2004. godine kada sam dobio na poklon prvo izdanje romana „Tri hleba nasušna“ objavljenog tada u jednoj drugoj izdavačkoj kući. Knjiga mi se zalepila za prste i nije me puštala iz toplog zagrljaja do poslednje stranice. Sećam se da sam prekidao čitanje da bih, iz tišine svoje sobe, utrčavao među ukućane ushićen, iznenađen obrtima i neretko uplakan prepričavao pročitano.

Znao sam da je roman autobiografski. I pitao se da li je moguće da život napiše takve priče. I kako je moguće sve to – preživeti. Da vam ne bih uskratio uživanje u čitanju, reći ću vam samo da je knjiga istinski spomenik srpskoj ženi – njenim kćerima, majkama i bakama.

Nebitno da li se zovu Radojka ili Marica, Vera, Nada ili Blaginja... Ova knjiga je oda plemenitosti i časti – tim danas pomalo zaboravljenim pojmovima i osobinama. O tome kako se bez ičega, osim hrabrosti, grade svoja četiri zida, kada noć presediš budan jer se od prevelike sreće ne može zaspati. O tome koliko je teško pozajmiti novac i kada na svojoj koži osetiš koliko to peče i boli. O Slavoniji. O Zemunu. O Krajini koja beše lepa i Bogu i Alahu. I o ugaslim ognjištima. Brđanima u ravnici i „ćoravim kutijama“. O zemlji u kojoj su milioni nas rođeni, a koje više nema. O tome koliko je rastegljiva reč strogo. O sećanjima na naše bake i njihove sobice koje su uvek nekako posebno mirisale. Prijatno. Neponovljivo. I u čijim škrinjama je uvek bilo mirišljave trave. I svim tim mirisima koji nam ostaju u nozdrvama čitav život. O tome da je u vuka uvek vučja narav. O zlostavljanju. O životu – onom stvarnom. Koji nam ipak poručuje – budi čovek. Budi dobar čovek. Sej ljubav – ljubav ćeš da žanješ.

Ali i postavlja pitanje (danas možda aktuelnije nego ikada pre) – da li čovek može biti srećan pored toliko nesrećnih oko sebe? Odgovora u ovoj knjizi nema – njih je onoliko koliko i čitalaca koji ovu knjigu budu čitali.

Noć je. Tišina je. Sve je mirno oko mene dok ovo pišem. Niotkuda se javlja Džejms Braun...

This is a man's world, this is a man's world

But it wouldn't be nothing, nothing without a woman or a girl...


Roman „Tri hleba nasušna“ je knjiga koja priča (bez obzira na činjenicu da je autobiografska i kako sama autorka na početku knjige kaže „i moja priča posebna je – što ne znači da sličnih nema“) o univerzalnoj, gotovo jevanđelskoj dobroti. Knjiga o radosti koja se deli i o tuzi koja se zadržava za sebe.

Ljubiteljima dobre knjige u svom okruženju sam nadahnuto pričao i preporučivao roman. Svoj primerak pozajmljivao sam znanima i njihovim poznanicima. Znam da je knjiga bila van moje kućne biblioteke nekoliko godina – dok je svi nisu pročitali. I svima njima je, posle čitanja romana, sopstveni krst izgledao mali i beznačajan.
Knjigu vam najiskrenije preporučujem za čitanje. Kada ste radosni i sve vam ide dobro u životu – da to još više cenite. Kada ste do koske očajni– da znate da ima još gore. Ženama pre svega. Muškarcima – još više.

Autor: Aleksandar Saša Jovanović


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.