Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Šljivin cvet u vazi od zlata“: Podruku sa Servantesovim „Don Kihotom“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Šljivin cvet u vazi od zlata“: Podruku sa Servantesovim „Don Kihotom“

Nepoznati autor iz 16. veka ostavio je za sobom veličanstveno delo. Legenda kaže da ga je napisao da bi osvetio smrt svoga oca. Stranice rukopisa je natrljao otrovom i poslao ih očevom ubici. Po predanju, žrtva nije prestajala da čita knjigu i umrla je čim ju je završila jer je roman pročitala u dahu. Ovo je i istina i urbana legenda, istovremeno.

Radnja romana smeštena je u 12. vek, kada je vladala dinastija Sung, a objavljen u eri dinastije Ming u 16. veku, kako bi izbegli političke cenzure i uništavanje primeraka. Verovatno opisuje realnu političku situaciju dinastije Ming, samo želi da izbegne zatvor, kažnjavanje, degradaciju, progon, trajnu zabranu knjige.

S druge strane sveta, na krajnjem zapadu Staroga sveta, nastajali su Servantesovi Don Kihot, Sančo Pansa i oživljene vodenice vojnici.

Na Dalekom istoku – prikaz bezvrednog života vladinog činovnika koji život provodi u bordelima, na pijankama i gozbama, druženju sa ženama, koji nakon smrti svojih roditelja nije pročitao nijednu knjigu.

Zato, dragi čitaoci, počnite od ove, čiji je samo prvi primerak napisan otrovnim mastilom. Ili, umesto prve, izaberite poslednju knjigu. Ili između „debele“ neku „tanušnu“. Može se čitati i slikovnica za odrasle.

Pri tome, ovaj čovek ne spava sa ženama koje voli, već sa onima koje je na posredan ili neposredan način kupio. Njemu je sve dozvoljeno, a da bi mu bilo još interesantnije, obraća se osobama koje mogu da mu prodaju eliksir potencije – srednjovekovnu vijagru, kao i eliksir mladosti, garantujući mu da nikada neće ostariti.

I zaista, umro je iznenada, zloupotrebljavajući kupljene i suvim zlatom plaćene lekarije povlašćenih a praznoglavih. Pored toga, za ovakva nevaljalstva i dragocenosti ne može se duša sačuvati za sebe, mora se predati đavolu.

Simen Ćing živeo je, navodno, u vreme dinastije Sung koja je mogla biti i dinastija Ming u Šandungu, u okrugu Čingho, koji pripada pokrajini Tunping. Bio je mlad, iskvaren i razuzdan. Pored svojih, uglavnom blaziranih, gordih i dvoličnih šest žena (preminule se ne računaju), imao je kurtizane u kućama za uživanje i služavke koje su mu postajale milosnice. Razvratni i nezajažljivi lepotan i veseljak, tridesetih godina, u punoj snazi što bi se reklo, spavao je sa 18 žena i jednim muškarcem u ovoj knjizi što se smatra prvim istočnjačkim pornografskim romanom, ali ja bih pre rekla erotskim. Takva raznovrsna uživanja omogućavao mu je novac.

Ovaj izuzetno obilan roman ne bi se čitao u jednom dahu da ne pokazuje kako će svako biti pre ili kasnije kažnjen za svoje nedelo. Najvažnija priča u priči je o dva sina mladoga Simena, od kojih je jedan na volšeban način preživeo, mada tako nije predviđeno da bude. Tu se otključava knjiga u knjizi i svih sedam pečata iz Jovanove Apokalipse.

Najvoljenija žena ove obesne príkaze, šesta supruga, gospođa Ping, umrla je od žalosti za izgubljenim sinom. Takva, izuzetno čista, duša nije mogla da živi u polumračnom, ceremonijalnom, zloslutnom i tihom brlogu.

Budući ogrezao u poroke, Simen nije pravio nikakve prioritete među ženama, pa i muškarcima. Nije ga zanimalo da li je njegova voljena supruga u pitanju, miljenica, proslavljena ili neugledna kurtizana, uličarka, služavka.

Šljivin cvet u vazi od zlata“ zasniva se na zakonu kauzaliteta, uzroka i posledice, onom koji akteri, zaslepljeni strastima možda ne vide, ali posmatrači uočavaju kristalno jasno.
 
Autor: Silvana Hadži-Đokić
Izvor: Ekspres


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.