Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Putovanje s bivšim“ Bet O’Liri - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Putovanje s bivšim“ Bet O’Liri

Putovanje po celoj zemlji postaje put samootkrovenja za grupu mladih prijatelja u najnovijoj knjizi jedne od najprodavanijih autorki Sandej tajmsa.

Dilan i njegov prijatelj Markus su na putu ka zapadnoj obali Škotske, gde se udaje njihova prijateljica Čeri, kada se bukvalno zakucaju u automobil u kome se nalaze Dilanova bivša devojka Adi i njena sestra Deb, koje idu na isto to venčanje, zajedno sa još jednom zvanicom, Rodnijem, koga su usput pokupile.

Pošto automobil u kome su bili momci ne može da nastavi dalje, oni će se svi zgurati u Debin mini kupe i nastaviti put. Ali čini se da je sudbina odlučila da ih spreči da prisustvuju venčanju – slede gužva u saobraćaju, eksplozija, putnici koji prosto lutaju i poseta hitnoj pomoći, a da ne spominjemo i da kod svih junaka raste napetost.

Ovaj deo priče je baš zabavan i romantičan, ali priča o nekadašnjoj romansi između Adi i Dilana, koja se postepeno pomalja kako napreduje putovanje, daje zadovoljavajuću dubinu celom romanu. Njihova letnja romansa nastavila se i po povratku sa odmora – ali nije sa lakoćom mogla da se razvije u pravu ljubav.

Ljubomora, izdaja i toksično prijateljstvo su teme koje se nalaze u osnovi narativa, kako u sadašnjosti tako i u prošlosti, posebno onda kada postane jasno da je mržnja, najbliži rođak ljubavi, odigrala ulogu u okončanju njihove veze.

Emocionalno putovanje

Iako je samo fizičko putovanje ludo i prepuno zabavnih događaja, emocionalno putovanje likova do njihovog pravog odredišta čini ovu knjigu nezaboravnim štivom. Dok budete čitali ovu knjigu, ustanovićete da vam je neverovatno stalo do svih junaka, čak i do Markusa koji je promenljivog raspoloženja (koji smatra da može da kaže i radi šta god hoće), pa čak i do donekle užasnog Rodnija. Direktna i iskrena Debi je prosto sjajna.

Adi je divan lik – ona je nežna, brižna, otvorena i iskrena – ali je previše stroga prema sebi dok razmišlja o razlozima zbog kojih je raskinula sa Dilanom.

Međutim, Dilan je najzanimljiviji od svih. Bio je „izgubljeni dečak koji luta svetom, mlakonja i sanjar koji ništa ne postiže“ kada je upoznao Adi. Otac ga je maltretirao, sklon je depresiji i neosnovanim strahovima, i samim tim postaje razumljivo zašto se ponekad ponašao okrutno prema Adi.

Da li ona može da mu oprosti? Da li on može da oprosti samome sebi? I da li će se išta od toga dogoditi pre nego što konačno stignu na venčanje, gde ih čeka razjarena mlada?

Ovaj roman je nešto mnogo više od ljubića, jer je autorka svojom sigurnom, ali lakom rukom unela u ovu priču toplinu, mudrost i duhovitost, a ja sam u potpunosti uživala u istraživanju višeslojnih odnosa između ljubavnika, članova porodice i prijatelja.

Autor: Alison Hej
Izvor: myweekly.co.uk
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.